ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Οι γάτες είναι πιο έξυπνες από τους σκύλους;

 


 Οι γάτες είναι πιο έξυπνες από τους σκύλους;

 

 Αγαπάτε τη γάτα σας όσο τίποτα άλλο στον κόσμο και σε αυτό δε χωράει καμία απολύτως αμφιβολία. Λογικό κι επόμενο είναι να θέλετε να είναι έξυπνη, αν όχι η πιο έξυπνη από όλα τα υπόλοιπα πλάσματα, μαζί με τους σκύλους!

 Κάπως έτσι, λοιπόν, βρεθήκατε να ψάχνετε αποδείξεις για να υποστηρίξετε τα λεγόμενά σας, αλλά και για να μάθετε οι ίδιοι αν πράγματι ισχύουν όλα αυτά. Οι ειδικοί, λοιπόν, μας απαντούν και εμείς σας παραθέτουμε τις απόψεις τους.

 

 Οι γάτες είναι πιο έξυπνες από τους σκύλους;

 

 Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, ένας ερευνητής μέτρησε τους νευρώνες που υπάρχουν στον εγκεφαλικό ιστό μιας γάτας και βρήκε πως οι γάτες είχαν λιγότερους από εκείνους των σκύλων.

 Την ίδια στιγμή, γνωρίζουμε ήδη πως όσο περισσότεροι είναι οι νευρώνες, του εγκεφάλου τόσο μεγαλύτερη είναι και η ικανότητα σκέψης, κρίσεως και εκτέλεσης εργασιών.

 Παρόλα αυτά, όλα τα ζωάκια είναι αρκετά έξυπνα, ώστε να επιβιώνουν στον κόσμο στον οποίο ζουν, μόνο που το κάθε ένα το κάνει με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο και διαφέρει από τα υπόλοιπα.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, ένα ζωάκι είναι σε θέση να φέρει σε πέρας περισσότερες εργασίες. Ένα άλλο μπορεί να αντιλαμβάνεται καλύτερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας και ένα τρίτο να «διαβάζει» τις κινήσεις των χεριών σας. Όλα είναι έξυπνα, με τον τρόπο τους.

 Ένας άλλος ερευνητής ήθελε να διαπιστώσει αν τα κατοικίδια ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αφεντικών τους και αν κοιτάζουν όλα όσα τους υποδεικνύουν. Γάτες και σκύλοι ήταν εξίσου ικανοί σε αυτό.

 Όπως κι αν έχει, αν θέλετε να μάθετε την ακριβή απάντηση στην ερώτηση που σας ταλανίζει, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε σε κτηνιάτρους που ειδικεύονται στις μαλλιαρές φιλενάδες σας.

 Είναι λιγότερο προκατειλημμένοι και έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς και της προσωπικής τους ενέργειας στις γατούλες.

 Αυτό σημαίνει πως είναι σε θέση να ξεχωρίσουν όλους τους ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους οι γάτες εκφράζουν τις προτιμήσεις, την εξυπνάδα τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με τα αφεντικά τους.

 

 Τι είναι αυτό που κάνει τις γάτες έξυπνες;

 

 Ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές που ερωτήθηκαν σχετικά με τον παράγοντα που καθιστά τα γατάκια έξυπνα απαντούν πως η ευφυΐα εξαρτάται από το τι ακριβώς υπολογίζει ο καθένας.

 Όταν πρόκειται, ας πούμε, για την αξιοπιστία και την εξυπνάδα που κρύβεται πίσω από την κοινωνική αλληλεπίδραση και το δέσιμο, ίσως τα σκυλιά να κερδίζουν πόντους σε ό,τι αφορά την ευφυΐα.

 Εάν όμως η συζήτηση πάει στη διερευνητικότητα και τις εξαίρετες κυνηγετικές δυνατότητες, τότε οι γάτες κερδίζουν έναντι των σκύλων και με το παραπάνω!

 

 

 

 Γάτες VS σκύλοι: Μια ανοιχτή διαμάχη ή μια οριστική συμφιλίωση;

 

 Η αλήθεια είναι πως οι γάτες δε σας χρειάζονται για να περνάνε καλά. Τα καταφέρνουν μια χαρά και μόνες τους σε αυτό το κομμάτι, μιας και διαθέτουν την ικανότητα του να σκέφτονται και να ενεργούν ανεξάρτητα.

 Βέβαια, κάτι τέτοιο δε χρειάζεται απαραίτητα να πληγώσει τα συναισθήματά σας και να σας βάλει σε σκέψεις. Σημαίνει όμως πως η μαλλιαρή φιλενάδα σας θέλει λιγάκι και την ησυχία της που και που.

 Την ίδια στιγμή, αποτελεί κοινή πεποίθηση το ότι οι σκύλοι έχουν αφεντικά, ενώ οι γάτες «προσωπικό». Μάλλον την ακούτε κι εσείς πολύ συχνά.

 Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υποδηλώνει πως οι γάτες είναι πιο έξυπνες, επειδή έχουν την ευκαιρία να απασχολούν, αντί να εξυπηρετούν τους ανθρώπους τους – και, φυσικά, αστειευόμαστε.

 Στην πραγματικότητα, τα μικρόσωμα αιλουροειδή είναι εξίσου ικανά να μάθουν ένα σωρό κόλπα, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι τετράποδοι φίλοι σας.

 Παράλληλα, είναι στην ευχάριστη θέση να αναγνωρίσουν περισσότερες ανθρώπινες λέξεις από όσες μάλλον θα πιστεύατε. Μάλιστα, μπορούν να αναπτύσσουν ένα ξεχωριστό νιαούρισμα γάτας και άλλες επικοινωνιακές πρακτικές για να επικοινωνούν μαζί σας!

 Οι σκύλοι από την άλλη είναι ακόμα πιο προικισμένοι. Μπορούν άνετα να καταλάβουν τι ακριβώς θέλετε από εκείνους και να το κάνουν.

 Οι γάτες είναι διαφορετικές σε αυτό το κομμάτι. Φαίνεται ότι έχουν μια συγκεκριμένη ατζέντα και απαιτούν να ακολουθήσετε εσείς το δικό τους πρόγραμμα, αντί να ακολουθούν εκείνες το δικό σας.

 Προσέξτε όμως. Η σαγηνευτική περιέργεια και η ανεξαρτησία που επιδεικνύουν οι γάτες δεν σημαίνει ότι οι μικρές μας φίλες χρειάζονται λιγότερη αλληλεπίδραση ή φροντίδα από ό,τι τα πιο επικοινωνιακά σκυλάκια.

 Ίσα ίσα. Μπορεί η γάτα σας να μη γκρινιάζει διαρκώς ή να μην εκφράζει λεκτικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, αλλά μπορεί εξίσου να βιώσει έντονο σωματικό πόνο και να πληγεί από ένα σωρό ασθένειες.

 Και πώς θα καταλάβω ότι η γάτα μου είναι άρρωστη; Μια οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά και τη καθημερινή της ρουτίνα είναι σαφής ένδειξη ότι μάλλον δεν πηγαίνει πολύ καλά με την υγεία της.

 

 Ποιες ράτσες γάτας είναι οι πιο έξυπνες;

 

 Εάν ψάχνετε για ένα ιδιαίτερο ταλαντούχο και έξυπνο γατάκι, τότε δεν έχετε παρά να λάβετε υπόψη σας τις γάτες που διακρίνονται για την εξυπνάδα και τη διορατική φύση τους.

 Βέβαια, κάτι τέτοιο εξαρτάται απόλυτα από το τι ιδιότητες και χαρακτηριστικά θέλετε οι ίδιοι να έχει το νέο σας κατοικίδιο.

 Υπάρχουν, ας πούμε, ράτσες γάτας, όπως είναι οι Σιάμ, που διακρίνονται για την επικοινωνιακή φύση τους.

 Την ίδια στιγμή, μπορείτε να βρείτε τις γάτες Αβησσυνίας, τις Σκωτσέζικες Φολντ και τις Αβάνας που είναι τρομερά παιχνιδιάρες και δραστήριες. Άλλες, πάλι, όπως η Tonkinese cat, αποζητούν διαρκώς τη στοργή και τα χάδια σας.

 

 Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάθε γατούλα είναι μοναδική. Αυτό σημαίνει πως έχει τα δικά της φυσικά χαρακτηριστικά, ταμπεραμέντο, ιδιοσυγκρασία και δείκτη ευφυΐας.

 Σε περίπτωση, λοιπόν, που θέλετε να μάθετε αν η δική σας είναι έξυπνη ή όχι, θα πρέπει να σκεφτείτε τους παράγοντες με βάση τους οποίους υπολογίζετε την εξυπνάδα και την σπιρτάδα του μυαλού της.

 Μπορείτε, για παράδειγμα, να παρατηρήσετε πώς τα πηγαίνει με την αναγνώριση ονομάτων, την προσοχή που δίνει στις ανθρώπινες διαθέσεις και, το πιο σημαντικό από όλα, αν προτιμάει να ασχοληθεί με εσάς ή το φαγητό της.

 

 Το παραπάνω άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα του Allaboutpets για τον διαδικτυακό ιστότοπο Epirus-tv. Ευχαριστούμε πολύ τους συνεργάτες μας για τη δημοσίευση του άρθρου μας! Εδώ, θα βρίσκετε καθημερινά χρήσιμα άρθρα για τη συμπεριφορά, τη φροντίδα και τις ανάγκες των τετράποδων φίλων μας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]