Ανέπτυξαν θεραπεία με νανοσωματίδια για το γλοιοβλάστωμα, εξαιρετικά επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου
Ανέπτυξαν θεραπεία με νανοσωματίδια για το γλοιοβλάστωμα, εξαιρετικά επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου.
της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea
Ερευνητές από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ένα νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων για τη βελτίωση της θεραπείας με βάση την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του εγκεφάλου, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Shandong στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν μια ενέσιμη υδρογέλη που περιέχει νανοσωματίδια που στοχεύει τα βλαστοκύτταρα του γλοιώματος.
Θεωρούνται ο κύριος ένοχος για την υποτροπή του γλοιοβλαστώματος, ενός εξαιρετικά διηθητικού όγκου στον εγκέφαλο που εμφανίζεται μετά τη χειρουργική αφαίρεση του αρχικού όγκου.
Τα νανοσωματίδια σε αυτή την υδρογέλη μπορούν να δημιουργήσουν μακροφάγα χιμαιρικού υποδοχέα αντιγόνου (CAR) in situ μετά την έγχυση στην κοιλότητα εκτομής, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Science Translational Medicine.
Τα μακροφάγα είναι μεγάλα κύτταρα που μπορούν να εξαλείψουν επιβλαβείς ουσίες από το σώμα. βρίσκονται στο αίμα και στους ιστούς.
Τέτοια τροποποιημένα μακροφάγα μπορούν να αναζητήσουν και να περιβάλλουν υπολειμματικά βλαστοκύτταρα γλοιώματος στην κοιλότητα εκτομής διεγείροντας μια προσαρμοσμένη αντικαρκινική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Σε μια προκλινική μελέτη σε ποντίκια, το νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων έδειξε ότι μπορεί να αποτρέψει την μετεγχειρητική επανεμφάνιση των γλοιωμάτων προκαλώντας μακροχρόνια ανοσία έναντι των όγκων.
Επίσης, χορηγούμενη μαζί με ένα αντίσωμα, που ονομάζεται CD47, η νέα υδρογέλη αύξησε τη συχνότητα των θετικών αντιδράσεων στα κύτταρα του ανοσοποιητικού των ποντικών, αποκάλυψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η έρευνα προσφέρει επομένως μια πιθανή στρατηγική θεραπείας για την εκκίνηση της ειδικής ανοσίας για τα καρκινικά βλαστοκύτταρα, με ευρεία εφαρμογή σε ασθενείς που πάσχουν από υποτροπιάζουσες κακοήθειες, αλλά απαιτεί περαιτέρω κλινική μελέτη, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της, ο Jiang Xinyi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Shandong.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.