ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

ΛΑΣΥ Ηπείρου: Καταψήφισε στην σημερινή έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος


 Αρνητικά ψήφισε σήμερα η "Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου" στην έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με μοναδικό θέμα την έγκριση δαπάνης για την δικαστική εκπροσώπηση της Περιφέρειας Ηπείρου ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας  σχετικά με τις αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης ομάδας κατοίκων του Μικρού Παπίγκου για το έργο της προσαγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του χωριού. 


Η περιφερειακή σύμβουλος Τίνα Ζέκα στην γραπτή τοποθέτησή της επεσήμανε ότι  το έργο προσαγωγής - επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Μικρού Παπίγκου πρέπει να γίνει. Είναι αδιαμφισβήτητη η αναγκαιότητα τέτοιων έργων ούτως ή άλλως, ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται να γίνουν σε χωριά που βρίσκονται μέσα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, τα οποία χωριά έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση. 


Ωστόσο δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ακριβοπληρωμένοι τεχνικοί σύμβουλοι που κάνουν τα έργα της Περιφέρειας, θα έχουν κάνει λάθη. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα όσα λένε οι κάτοικοι της περιοχής γιατί η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι ο σεβασμός του περιβάλλοντος δεν είναι καν στην "ατζέντα" της πλειοψηφίας της Περιφερειακής Αρχής. 


Τόσο με την περίπτωση της καταστροφής του Λούρου όσο και με πλείστες άλλες περιπτώσεις η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποδείξει ότι γνώμονας για την πρόκριση και την ολοκλήρωση των έργων της είναι τα κέρδη των εργολάβων, όχι η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. 


Δική μας αφετηρία είναι ότι το έργο είναι εξαιρετικά απαραίτητο για να προστατεύσει το φυσικό και το ιστορικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία όχι για να τα θέτει σε κίνδυνο. Θεωρούμε ότι πρέπει να ανασταλούν οι εργασίες για συγκεκριμένη χρονική περίοδο ώστε να αποσαφηνιστούν και να απαντηθούν τα ζητήματα που εγείρουν οι κάτοικοι τα οποία δεν μπορούμε να προσπεράσουμε. 


Σε κάθε περίπτωση όμως, η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας είναι αυτή που οφείλει κατ αρχήν να γνωμοδοτήσει,  αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα τόσο στην ΑΕΠΟ όσο και στην χωροθέτηση του έργου αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα που εγείρουν οι κάτοικοι ώστε να αποφασίσει έπειτα η Επιτροπή Περιβάλλοντος αν πρέπει να προχωρήσει το έργο ή να ανασταλούν οι εργασίες. 


Αντί για νομική γνωμοδότηση   - για ακόμα μια φορά-  η Περιφέρεια Ηπείρου έστειλε μια πλήρως αναιτιολόγητη εισήγηση από το γραφείο Περιφερειάρχη (το οποίο ούτως ή άλλως δεν έχει αρμοδιότητα να εισηγείται νομικά ζητήματα) στην οποία καλούμαστε να ψηφίσουμε -επαναλαμβάνουμε τελείως αναιτιολόγητα-  να καταθέσει η Περιφέρεια υπόμνημα για την απόρριψη των αιτήσεων αναστολής  και ακύρωσης των κατοίκων. 


Τέλος, ακόμα και αν δεχόμαστε ότι η Περιφέρεια τα έχει κάνει όλα σωστά και άρα πράγματι πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις των κατοίκων, δεν προκύπτει από την εισήγηση γιατί πρέπει να δοθεί η εκπροσώπηση της Περιφέρειας σε ιδιώτες και δεν την αναλαμβάνει η Νομική Υπηρεσία.  Δεν υπάρχει βεβαίωση αδυναμίας εκτέλεσης από τη Νομική Υπηρεσία λόγω πχ υποστελέχωσης, ούτε προκύπτει από την εισήγηση ότι χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις τις οποίες δεν έχουν οι νομικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Ηπείρου ώστε να συμφωνήσουμε σε μια δαπάνη 2.200€ για δικαστικά έξοδα.


Για όλα τα παραπάνω η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου» καταψήφισε την εισήγηση 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]