Πρυτανεία Πανεπιστημίου Ιωαννίνων :Η Διοίκηση συνεχίζει τις ενέργειές της για την κοινωνικά δίκαιη διάθεση των δωματίων των Φοιτητικών Κατοικιών

 



Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αποκλειστικό γνώμονα την υποστήριξη των χιλιάδων φοιτητών/τριών του, συνεχίζει τις ενέργειές της με σκοπό την κοινωνικά δίκαιη διάθεση των δωματίων των Φοιτητικών Κατοικιών σε φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιό μας  και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 


Ενόψει των αιτήσεων που θα υποβληθούν για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας προβαίνει σε ενέργειες για την ανάκτηση δωματίων από κατόχους, οι οποίοι  εδώ και καιρό δεν δικαιούνται πλέον στέγαση. Στο πλαίσιο αυτό θυροκολλήθηκαν ή παραδόθηκαν ειδοποιητήρια εκκένωσης των δωματίων που κατέχουν άνθρωποι που πλέον δεν φοιτούν σε Τμήματα του Πανεπιστημίου μας. Σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των εργασιών επισκευής των δωματίων, που έχουν παραδοθεί στην Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματός μας, ευελπιστούμε ότι και φέτος θα επαναλάβουμε το περσινό κατόρθωμα της για πρώτη φορά ικανοποίησης όλων των αιτήσεων (255 στον αριθμό) προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών/τριών που υπέβαλαν αίτημα στέγασης. 

Ακολουθούμε τον νέο επικαιροποιημένο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα αρμόδια συλλογικά όργανα (Συμβούλιο Διοίκησης και Σύγκλητος, 2023). Ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών μείωσε έως και 20% την προϋπάρχουσα οικονομική συμμετοχή και κατήργησε την παλαιότερη διαδικασία της μακροχρόνιας διάθεσης δωματίων, η οποία είχε οδηγήσει σε κακή χρήση των δωματίων και στην απώλεια ελέγχου των Φοιτητικών Κατοικιών από το Ίδρυμα.  Με τον παρόντα Κανονισμό, η διάθεση των δωματίων γίνεται για διάστημα 2 ετών, μετά την πάροδο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης. Το μέγιστο διάστημα παραμονής των φοιτητών/τριών στις Φοιτητικές Κατοικίες φτάνει τα ν+2 χρόνια για προπτυχιακούς φοιτητές, ν+1 εξάμηνα για μεταπτυχιακούς φοιτητές και τα 4 χρόνια για διδακτορικούς φοιτητές, διαστήματα τα οποία υπερκαλύπτουν τους χρόνους φοίτησης των αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών. 

Να σημειωθεί ότι επιπλέον ο νέος Κανονισμός προβλέπει και ακαδημαϊκά κριτήρια προόδου των φοιτητών και φοιτητριών που διαμένουν στις Φοιτητικές Κατοικίες, κριτήρια που  στοχεύουν στην ενθάρρυνση της διατήρησης επαφής με τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο. Όσον αφορά στην ακαδημαϊκή πρόοδο των φοιτητών και φοιτητριών παλαιότερων ετών, που διαμένουν στις Φοιτητικές Κατοικίες, εκτιμάται ότι τα ακαδημαϊκά κριτήρια πληρούνται ή και υπερπληρούνται σε ποσοστό 80%, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 10% βρίσκεται πολύ κοντά στο να ικανοποιήσει τα κριτήρια αυτά. Η διατήρηση της ακαδημαϊκής ταυτότητας των φοιτητών και φοιτητριών που διαμένουν στις Εστίες και της προσήλωσής τους στην προσπάθεια απόκτησης ενός τίτλου σπουδών, που ήταν ένας από τους καίριους στόχους της νέας Διοίκησης, φαίνεται να εκπληρώνεται με μεγάλους/ες κερδισμένους/ες να είναι οι ίδιοι/ες οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας. 

Οι πρόσφατες αντιδράσεις του «Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών» στην ουσιαστική προσπάθεια διευθέτησης μιας επί χρόνια χαοτικής και απαράδεκτης κατάστασης στις Φοιτητικές Κατοικίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι για μία ακόμη φορά αναμενόμενες και απολύτως ερμηνεύσιμες. Η αυθαιρεσία επιχειρείται να «ιδεολογικοποιηθεί», σε μια δραματική προσπάθεια να νομιμοποιηθεί και να διαιωνιστεί περαιτέρω. Ωστόσο, με πολεμικές διακηρύξεις και αφορισμούς δεν λύνονται τα σοβαρά προβλήματα των Φοιτητικών Κατοικιών, που όλοι/ες γνωρίζουμε. Με γνώμονα και αυστηρό κριτήριο το συμφέρον των ίδιων των φοιτητών και των φοιτητριών, που έχουν πραγματικά ανάγκη τις φοιτητικές κατοικίες για να ξεκινήσουν/συνεχίσουν/ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιό μας, θα συνεχίσουμε με συνέπεια και με σεβασμό προς την αποκατάσταση των δίκαιων συμφερόντων των δικαιούχων. Κάθε άλλη συμπεριφορά ή και «τακτική», συνιστά μια απρεπή - και παρωχημένη -  εργαλειοποίηση ενός προβλήματος που προσπαθούμε να λύσουμε. Η προστασία όσων έχουν ανάγκη, μέσα από την τήρηση κανονισμών που δημοκρατικά έχουν ψηφιστεί, συνιστά  απαίτηση της δημοκρατικής ακαδημαϊκής κοινότητας.


Σημείωμα του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προς τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, που απεστάλη προ διμήνου σχετικά με το θέμα. 


ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



Σε συνέχεια του πρόσφατου θλιβερού συμβάντος στις Φοιτητικές Κατοικίες του Πανεπιστημίου μας, διακινήθηκαν πολλές πληροφορίες, που καλλιεργούν λανθασμένες εντυπώσεις και τροφοδοτούν εντάσεις. Το  Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επιθυμεί με την παρούσα ανακοίνωση να ενημερώσει από την πλευρά του την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σχετικά με τη φωτιά σε δωμάτιο των φοιτητικών εστιών δηλώνουμε ότι αναμένουμε το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης, η οποία διενεργείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και η οποία θα καταδείξει τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό. Δηλώνουμε απερίφραστα εν τω μεταξύ ότι η ασφάλεια των φοιτητών/-τριών και των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο αποτελεί αδιαπραγμάτευτο μέλημά μας και ήδη λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα με την πρόθεση να εντείνουμε περισσότερο τις προσπάθειές μας.

Παράλληλα είναι γνωστό ότι στις Φοιτητικές Κατοικίες του Πανεπιστημίου επικράτησε μια εξαιρετικά δυσάρεστη συνθήκη, η οποία συχνά έγινε αντικείμενο αρνητικών σχολίων μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της πόλης και την κοινωνία συνολικότερα, γεγονότα για τα οποία κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος. 

Ζητήματα ενίσχυσης της Φοιτητικής Μέριμνας μάς απασχόλησαν από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας και θέσαμε ως προτεραιότητα την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των Φοιτητικών Κατοικιών. Αποφασίσαμε και εγκρίναμε νέο, επικαιροποιημένο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών, η εφαρμογή του οποίου αποσκοπεί στην ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων φοιτητών μας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αφιερωθούν απρόσκοπτα στις σπουδές τους. Η νέα μορφή του Κανονισμού διαφοροποιείται στο γεγονός ότι δίνει έμφαση όχι μόνο σε οικονομικά, αλλά και σε κοινωνικά και ακαδημαϊκά ζητήματα, παρέχει πραγματική στήριξη στις ευάλωτες ομάδες και επιβραβεύει τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας ανάλογα με τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και συνέπεια ως προς τη φοίτησή τους.

Τα ζητήματα, όμως, τα οποία έχουν συσσωρευθεί είναι πολλά και είχαν ως αποτέλεσμα την εδραίωση μιας κατάστασης και νοοτροπίας, οι οποίες δεν συνάδουν με τα κριτήρια της κοινωνικής δικαιοσύνης και δεν συμβάλλουν στη δίκαιη παροχή βοήθειας σε όσους/-ες είχαν και έχουν πραγματικά ανάγκη ενίσχυσης με διαφανή κοινωνικά κριτήρια. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την καταγραφή που έλαβε χώρα την άνοιξη του 2023 διαπιστώθηκε ότι μόνο στο 41% των δωματίων διέμεναν νόμιμοι δικαιούχοι. Στο 36% των δωματίων διέμεναν φοιτητές/τριες που είχαν εξαντλήσει την ανώτατη διάρκεια διαμονής τους (με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό που είχε ψηφίσει η Σύγκλητος το 2019) ή φοιτητές/τριες που δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση για δωμάτιο καθώς και άτομα που δεν ανήκαν στον φοιτητικό πληθυσμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα δωμάτια αυτά ακόμη και τώρα δεν έχουν παραδοθεί από τους ενοίκους τους. Τέλος, σχεδόν ένα στα τέσσερα δωμάτια (23%), βρέθηκαν κενά, αρκετά από αυτά με ενδείξεις μακροχρόνιας εγκατάλειψης. Επίσης, σε αρκετά από αυτά τα δωμάτια έχουν προκληθεί σημαντικές φθορές λόγω της μη ορθής χρήση τους εκ μέρους των εκάστοτε ενοίκων. Συνέπεια αυτής της εξαιρετικά δυσάρεστης κατάστασης ήταν η αδυναμία απόδοσης δωματίων σε φοιτητές και φοιτήτριές μας, οι οποίοι προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αντιμετώπιζαν πραγματικά προβλήματα και τους οποίους το δημόσιο Πανεπιστήμιο οφείλει να υποστηρίζει, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου 2023 εντοπίστηκαν κατ’ αρχάς τα κενά δωμάτια της Πανεπιστημιούπολης Α, τα οποία πλησίαζαν τα 200 επί συνόλου 857. Μετά την ανάκτηση αυτών των δωματίων έγινε καταγραφή των ζημιών και τα 135 εξ αυτών χαρακτηρίστηκαν ως χρήζοντα τεχνικού ελέγχου και επισκευών. Ως εκ τούτου, ζητήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία η κατά προτεραιότητα επισκευή τους, προκειμένου να διατεθούν σε δικαιούχους φοιτητές/τριες κατά την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Έτσι, κατά το τρέχον έτος χάρη στην ανάκτηση των κενών δωματίων, για πρώτη φορά η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας ήταν σε θέση να ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών/τριών του Ιδρύματός μας.

Το Συμβούλιο Διοίκησης θεωρεί ότι η πιστή τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, η απόλυτη διαφάνεια στην επιλογή των δικαιούχων φοιτητών και φοιτητριών μας, η ορθή και περιγεγραμμένη διαχείριση των δωματίων εκ μέρους των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, καθώς και η τήρηση των υποχρεώσεων όλων των συμβαλλομένων μερών κατά τη διάρκεια της διαμονής στις Πανεπιστημιακές Κατοικίες θα δημιουργήσουν ένα αίσθημα δικαιοσύνης  και εμπιστοσύνης στους φοιτητές και φοιτήτριές μας αλλά και σε ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Παράλληλα, δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα στους φοιτητές και φοιτήτριές μας, καταγράφουμε τα προβλήματά τους και δίνουμε προτεραιότητα στην επίλυσή τους.

Γνωρίζουμε ότι τα κτήρια των Φοιτητικών Κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη Α είναι γερασμένα και ενεργοβόρα. Καμιά ενεργειακή αναβάθμιση δεν είχε σχεδιαστεί, είτε μέσω των ισχνών τακτικών χρηματοδοτήσεων, είτε μέσω της αναζήτησης άλλων διαθέσιμων πόρων και προγραμμάτων. Εκ μέρους μας έχουν ήδη δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Πρυτανεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατάθεση προτάσεων με στόχο τη βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Φοιτητικών Εστιών και της Φοιτητικής Λέσχης Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων. Επίσης, στο τέλος του 2023, μετά από επίμονες και εντατικές προσπάθειές μας κατατέθηκε φάκελος στο πλαίσιο του προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αυτάρκεια και ουσιαστική αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων ολόκληρης της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων των Φοιτητικών Κατοικιών. 

Εν κατακλείδι, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι θεωρούμε υποχρέωσή μας την εδραίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των πλευρών καθώς και τη στήριξη των φοιτητών και φοιτητριών μας. Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας νέας αντίληψης και προσέγγισης του Πανεπιστημίου, ενός Πανεπιστημίου που αφουγκράζεται τα προβλήματα όλων και προσπαθεί διαρκώς με τα λίγα μέσα που διαθέτει για την επίλυσή τους. Το Συμβούλιο Διοίκησης εργάζεται σκληρά και με αφοσίωση προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά και συνολικότερα για τη στρατηγική ανάπτυξη του πανεπιστημίου μας για την οποία θα ενημερώσει την πανεπιστημιακή κοινότητα σύντομα. Σας καλούμε όλες και όλους συνοδοιπόρους στον αγώνα αυτόν. 



  Ιωάννινα, 18 Απριλίου 2024 

     Από το Συμβούλιο Διοίκησης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]