"ΛΑΣΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ" Επερώτηση για την επίβλεψη του έργου στην Αρίστη που στοίχισε τη ζωή ενός οικόδομου

 


Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου" Γ. Πρέντζας, Κ. Ζέκα-Πάσχου, Κ. Κωτσαντής, Γ. Αλιφτήρας κατέθεσαν σήμερα επερώτηση για τις ευθύνες της Περιφέρειας Ηπείρου στην επίβλεψη του έργου στην Αρίστη που στοίχιζε τη ζωή ενός εργάτη. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" σε πολλές άλλες περιπτώσεις έχει αναδείξει ότι η έλλειψη μελετών,η πλημελής ή η απουσία επίβλεψης των έργων κοκ έχουν σαν αποτέλεσμα καθαρά κέρδη για τους εργολάβους και μόνο ζημιές για το λαό και το περιβάλλον της περιοχής. . 


Η επερώτηση , με βάση τον κανονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα συζητηθει προς ημερησίας στην ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου 




ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : Για τις ευθύνες της Περιφέρειας Ηπείρου στο εργοδοτικό έγκλημα στην Αρίστη .  

Τη Δευτέρα 27 Μαϊου 2024 στο έργο « Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Αρίστης Δήμου Ζαγορίου», ένας εργάτης βρήκε τραγικό θάνατο καταπλακωμένος από χώματα που υποχώρησαν στο σκάμα που εργάζονταν, κι ένας ακόμα τραυματίστηκε. 
Στο χώρο μετέβει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων οι οποίοι διαπίστωσαν το προφανές : οτι στο εργοτάξιο δεν τηρούνταν απολύτως κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων.  
Με δεδομένο ότι ο κλάδος των κατασκευών έχει εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο, και μετρά ήδη στο πρώτο εξάμηνο 15 νεκρούς πανελλαδικά, η παντελής έλλειψη μέτρων για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων, μας επιτρέπει να μιλάμε για εργοδοτικό έγκλημα και όχι για εργατικό ατύχημα.
Η συχνότητα αυτών των εργοδοτικών εγκλημάτων θα μπορούσε να μειωθεί στο ελάχιστο αν τα μέτρα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζόμενων δεν αντιμετωπίζονταν ως κόστος από τους εργολάβους. Ένα κόστος που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη. 
Για να διευκολύνουν την εργοδοσία οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ διαχρονικά «στραγγαλίζουν» τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα έπρεπε να επιβάλλουν την τήρηση της νομοθεσίας. Οι επιθεωρήσεις εργασίας είναι τόσο υποστελεχωμένες που όχι μόνο δεν κάνουν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αδυνατούν να κάνουν έλεγχο ακόμα και μετά από ένα εργοδοτικό έγκλημα. 
Αντίστοιχα και οι φορείς (Περιφέρεια και Δήμοι), έχουν ελάχιστο προσωπικό για να τα επιβλέψει τόσο τις μελέτες «φασόν» που κάνουν οι ακριβοπληρωμένοι τεχνικοί σύμβουλοι και οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε έργο, τέτοιες που να επιβάλλουν επιπλέον μέτρα προστασίας των εργαζόμενων αλλά ούτε και την τήρηση αυτών των αντικειμενικά «κουτσουρεμένων» μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής. 
Μοναδικός κερδισμένος ο εργολάβος, που έχει ακόμα μικρότερος κόστος για μέτρα προστασίας, το οποίο κόστος -καθώς δεν τηρεί ούτε τα ελάχιστα- μετατρέπεται σε καθαρό κέρδος. 
Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Περιφερειάρχης καλείται να απαντήσει : 
Με τι ελέγχους παρέλαβε η Περιφέρεια  τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, στα οποία αναφέρονται οι υποχρεώσεις του εργολάβου; Άνοιξε έστω και δειγματοληπτικά κανείς τα τεύχη δημοπράτησης, στα  οποία όχι μόνο δεν περιλαμβάνουν κανένα επιπλέον μέτρο για την προστασίας των εργαζόμενων αλλά αντίθετα στα στοιχεία του σχεδίου ασφάλειας και υγείας, αναφέρει ως κύριο του έργου τη ΔΕΥΑ Κέρκυρας;;


Η Περιφέρεια ως επιβλέπουσα αρχή, όφειλε να επιβλέπει όλες τις υποχρεώσεις του αναδόχου, τόσο δηλαδή τις τεχνικές προδιαγραφές όσο και τα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων (αφού ήταν στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου). Εχει καταγραφεί από τους επιβλέποντες μηχανικούς ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ παρατήρηση για την τήρηση των μέτρων; Και αν πράγματι καταγράφηκαν, έγιναν γραπτές συστάσεις στον ανάδοχο, ειδοποιήθηκε το ΣΕΠΕ;  Τι καταγράφηκε στο ημερολόγιο έργου;  Υπήρχε ημερολόγιο έργου; Είχε αποσταλεί στην Τεχνική Υπηρεσία; Τι περιέγραφε ο Φάκελος Ασφάλειας & Υγείας που όφειλε να συμπληρώσει ο ανάδοχος; 
Αν το τεχνικό προσωπικό της Περιφέρειας, εξαιτίας της υποστελέχωσης,  έχει αντικειμενικές δυσκολίες να επιβλέψει τα έργα, γιατί η Περιφερειακή Αρχή  συνεχίζει να κάνει προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους και να αναλαμβάνει να κάνει έργα; Ωφελούνται ή όχι οι εργολάβοι από τη στάση αυτή της Περιφέρειας Ηπείρου; 


Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου»


Γ. Πρέντζας
Κ. Ζέκα-Πάσχου
Κ.Κωτσαντής
Γ. Αλειφτήρας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]