Σύλλογος ΟΤΑ Ν.Ιωαννίνων :Ο Δήμαρχος Ζίτσας κρύβεται ...και τα προβλήματα στις υπηρεσίες πολλαπλασιάζονται ...


 Ενα από τα σκουριασμένα οχήματα του Δήμου Ζίτσας, την ώρα πουφεύγει από το εργοτάξιο και χύνονταιστο οδόστρωμα τα νερά της χθεσινής βροχής που μαζεύτηκαν στο αμάξωμα


Μετά από το εξώδικο και τις λοιπές γραπτές και προφορικές οχλήσεις  του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων στη Δημοτική Αρχή Ζίτσας για συνάντηση, ο Δήμαρχος Ζίτσας όρισε συνάντηση σήμερα Παρασκευή 7:30πμ στα γραφεία του εργοταξίου. Οι εκπρόσωποι του σωματείου πήγαν στο ραντεβού, στο οποίο όμως δεν εμφανίστηκε ούτε ο Δήμαρχος, ούτε κάποιος εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής ο οποίος αντικαθιστά τον Δήμαρχο όταν απουσιάζει ή κωλύεται, ούτε οποιοσδήποτε τρίτος που να φέρει εξουσιοδότηση από το Δήμαρχο. 

Ο Δήμαρχος κρύβεται και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται 

Η στέγαση των υπηρεσιών στον διαπιστωμένα ακατάλληλο κτίριο του Δημαρχείου έχει οδηγήσει ήδη- εδώ και ένα χρόνο- σε μηνύσεις προς το Δήμαρχο, από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετά από ελέγχους που ζήτησε το Σωματείο με έγγραφο που κοινοποίησε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η Εισαγγελία διέταξε έρευνα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έκανε ελέγχους οι οποίοι φυσικά κατέληξαν σε μηνύσεις αλλά "δεν ίδρωσε το αυτί" του Δημάρχου ο οποίος δεν έκανε απολύτως καμία ενέργεια για να άρει την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Δεν έχει χωροθετήσει νέο Δημαρχείο, ούτε φυσικά έχει δημοπρατήσει το έργο. 

Εντωμεταξύ οι εργαζόμενοι του Δήμου συνεχίζουν να εργάζονται μέσα σε ένα χώρο εργοταξίου αφού ακόμα δεν έχει απομακρυνθεί η εργοταξιακή περίφραξη, του έργου της προσθήκης νέου ορόφου στο Δημαρχείου το οποίο σταμάτησε εδώ και ένα χρόνο, όταν διαπιστώθηκαν τα προβλήματα του κτιρίου. Φυσικά είσοδος και έξοδος για εμποδιζόμενα άτομα, ΑμΕΑ ή άτομα με κινητικά προβλήματα δεν υπάρχει. 

Με την κατάργηση των Νομικών Προσώπων την 31 Δεκεμβρίου 2023, πλέον  υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν λάβει οδηγίες να παραμένουν σε χώρους του υπογείου του Δημαρχείου στο οποίο δεν υπάρχουν έξοδοι διαφυγής, ο αερισμός και ο φωτισμός είναι ελλιπής και σε περίπτωση βροχόπτωσης συγκεντρώνονται λιμνάζοντα νερά. 

Ο υπαρκτός κίνδυνος για τη ζωή και την ασφάλεια όσων εργάζονται στο Δημαρχείο, ελλοχεύει και για το λαό, αφού καθημερινά οι δημοτικές υπηρεσίες δέχονται δεκάδες πολίτες στο Δημαρχείο. 

Τα πλαστικά δοχεία με τα οποία μεταφέρεται πετρέλαιο κίνησης για τα μηχανήματα έργου γύρω από την αγνώστων προδιαγραφών δεξαμενή καυσίμων

Στο χώρο του εργοταξίου, οχήματα και εργαζόμενοι παραμένουν σε ένα οικόπεδο με χαλίκια το οποίο το χειμώνα βαλτώνει από τα νερά της βροχής και το καλοκαίρι τους πνίγει η σκόνη. 

Είναι άγνωστο αν ο Δήμαρχος προχώρησε σε αδειοδότηση του εργοταξίου ώστε να μπορεί να κάνει έργα ασφαλτόστρωσης/διαμόρφωσης του χώρου/σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο για να περιοριστεί η σκόνη, οι λάσπες και οι επικίνδυνες υγειονομικά συνθήκες.

Τα καύσιμα συνεχίζουν να μεταφέρονται σε πλαστικά δοχεία για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων. 

Ακόμα και οι στοιχειώδεις χώροι υγιεινής που τοποθετήθηκαν μετά από παλιότερες παρεμβάσεις του Σωματείου δεν καθαρίζονται με τη διοίκηση να γνωρίζει το πρόβλημα και να μην στέλνει (αν υπάρχει) καθαρίστρια εσωτερικών χώρων. 

Και ενώ για τα θέματα υγείας και ασφάλειας, για ζητήματα δηλαδή που αφορούν κυριολεκτικά τις ζωές των εργαζόμενων η Δημοτική Αρχή Ζίτσας επιλέγει να δέχεται μηνύσεις από το να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια, αντίθετα έκανε όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να ενταχθεί πρώτος ο Δήμος Ζίτσας στο πρόγραμμα  "Νταντάδες της γειτονιάς", το πιο αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό νομοθετήματα της κυβέρνησης. 

 Τουαλέτα στο εργοτάξιο

που καλούνται να χρησιμοποιήσουν οι υπάλληλοι

Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς εναλλάσσονται με δίμηνες συμβάσεις, το παιδαγωγικό έργο δεν εποπτεύεται γιατί καταργήθηκαν οι προϊστάμενοι των παιδικών και η προϊσταμένη της υπηρεσίας στην οποία  μεταφέρθηκαν δεν είναι παιδαγωγός (αντικειμενικά δεν μπορεί να εποπτεύσει κάτι που δεν ξέρει). Σταμάτησε η συμβουλευτική προς τους γονείς γιατί δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος να το κάνει, νέα βρεφικά τμήματα δεν δημιουργούνται ενώ υπάρχει μεγάλη ανάγκη και οι αυλές των παιδικών σταθμών δεν είναι φιλικές στα παιδιά.  

Η Δημοτική Αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μειώνονται κάθε χρόνο την ώρα που στους ιδιωτικούς σταθμούς γίνονται προεγγραφές, και με αυτό τον τρόπο προετοιμάζει τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής για το σχεδόν δεδομένο κλείσιμο κάποιων εκ των δομών και φυσικά την απόλυση των εργαζόμενων.

Η Δημοτική Αρχή συνειδητά πράττει αλλά και παραλείπει ενέργειες σε βάρος των εργαζόμενων αλλά και του λαού στο Δήμο Ζίτσας και παραμένει στο απυρόβλητο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. 

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο δεν έχουν κανένα λόγο να ανέχονται αυτή την επικίνδυνη για τις ζωές, απαράδεκτη και προσβλητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κατάσταση. 




Γιάννενα 7 Ιουνίου 2024




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]