Με Ανδρέα Εμπειρίκο η υποδοχή του καλοκαιριού στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης




ΜΕ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ


ΑΘΗΝΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ - ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ-ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ - ΜΝΗΜΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗΣ 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ «ΠΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΖΟΥΜΑ»

ΚΑΙΤΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ «ΑΤΛΑΝΤΙΣ»

ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΕΚΘΕΜΑ «ΔΟΥΚΑΣ, ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ»


Στον ολόδροσο κήπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, στην Παιανία, γνωστοί άνθρωποι των γραμμάτων συγκεντρώθηκαν σε μιάν εσπερίδα υποδοχής του καλοκαιριού, που επιμελήθηκε η ζωγράφος Αμαλία (Παρασκευοπούλου), με θέμα την ελληνοδιεθνή πολιτιστική συνεργασία της προσεχούς περιόδου 2024-2025. 

Προηγήθηκε επίσκεψη στην αίθουσα εκθέσεων του Κέντρου με ξενάγηση στα ιστορημένα εικαστικά έργα του Στρατή Δούκα, του Φώτη Κόντογλου και του Πάνου Βαλσαμάκη καθώς επίσης και στο γενεαλογικό έκθεμα των ιστορικών οικογενειών-των ηρωϊκών χρόνων- Κωστή Παρασκευόπουλου – Ευστάθιου Κεχαγιά (18ος αι.) της Αργοναυπλίας και των Κυκλάδων.

Ακολούθησε φιλολογική συνεστίαση κατά την οποία ο διαπρεπής ομογενής καθηγητής της Ιατρικής στις ΗΠΑ, Δρ. Νίκος Γιαννουκάκης έθεσε σχέδιο προγραμματισμού πολιτιστικών δράσεων στην Κομητεία Allegheny της Πενσυλβάνια προς τιμήν της επετείου των 50 χρόνων από το θάνατο του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου, με τη συνεργασία της Επιτροπής Greek Nationality Room του Πανεπιστημίου Pittsburgh, του Αμερικανο-ελληνικού Ιδρύματος Δυτικής Πενσυλβάνια (AHFWP) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος. Στις δράσεις αυτές θα αξιοποιηθεί και το μουσικό έργο «Πτερά του Μονεζούμα», των επτά ποιημάτων του Ανδρέα Εμπειρίκου, που επέλεξε ο Άκος Δασκαλόπουλος και μελοποίησε ο Νίκος Λαρυγγάκης, με την εκδοτική παραγωγή της δισκογραφικής εταιρίας «Λύρα», στα 1986.


Στη διάρκεια της εσπερίδας μίλησαν ο γιός του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου, γνωστός ιστορικός μελετητής και συγγραφέας Λεωνίδας Εμπειρίκος καθώς και ο ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου με θέμα αναγόμενο στη σύγχρονη πνευματική ζωή και δημιουργία σε σχέση με την παγκόσμια πολιτική κατάσταση και την κρίση των ιδεολογιών.

Από τις εκλεκτές λογοτεχνικές παρουσίες της συνεστίασης, η ποιήτρια Καίτη Νικολοπούλου - που μόλις κυκλοφόρησε μεταφρασμένο από την ίδια το έργο «Ο Μάντης Φαντασμάτων» του κορυφαίου δραματουργού και ποιητή Friedrich Schiller - πρόσφερε το βιβλίο της «Ατλαντίς – Το Όραμα», ένα βραβευμένο μυθιστορηματικό λιμπρέτο για σύγχρονη όπερα ελληνοαμερικανικού φιλολογικού ενδιαφέροντος και αργότερα ο Νίκος Λαρυγγάκης απέδωσε με το τζουρά του καινούργια τραγούδια του σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου αλλά και χαρακτηριστικές παραλλαγές τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη.-




ΦΩΤΟ


2.Από αριστερά: Λεωνίδας Εμπειρίκος, Νίκος Λαρυγγάκης, Ευάγγελος Ανδρέου 


3.Δρ. Νίκος Γιαννουκάκης – Καίτη Νικολοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]