Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων /Εκδήλωση αλληλεγγύης Τρίτη 27 Αυγούστου /Πλατεία Χατζή Αμπελόκηποι

 


ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΤΖΗ –ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ


Αφιέρωμα στη ΛΑΡΚΟ - Εργατικό τραγούδι


 Λαϊκό Τραγούδι


  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ με την ορχήστρα του Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!


με ΟΡΓΑΝΩΣΗ,  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, στους ΑΓΩΝΕΣ για το ΔΙΚΙΟ μας!


 Μαζί με τους λαούς που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο, που υπερασπίζονται την ειρήνη τη φιλία, που πιστεύουν ότι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους και μπορούν να ζήσουν αρμονικά και στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή αρκεί να φύγουν από τη μέση τα μεγάλα συμφέροντα που κερδίζουν τεράστια κέρδη από τους πολέμους αλλά και τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που νομοθετούν στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη και υπηρετούν τον ίδιο στόχο, τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι πόλεμοι είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που άμα το στρίψεις βλέπεις τα δεκάωρα τους πλειστηριασμούς, την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, της εξώσεις φοιτητών από τις εστίες.    


 Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά η δική μας, με τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια στην Ευρώπη στην Αμερική ενάντια στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία μεταξύ του ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με τις αντιπολεμικές δράσεις των φιλάθλων ακόμα και στα πιο ανύποπτα σημεία όπως στα γήπεδα του ποδοσφαίρου, του στίβου. Τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια τις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν υπέρ της Παλαιστίνης από το εργατικό λαϊκό κίνημα σε όλη την Ελλάδα με τον αγώνα δρόμου του Εργατικού Κέντρου ο οποίος ανέδειξε νικητή την ειρήνη και την φιλία των λαών.


ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Ενάντια στους πολέμους και την εμπλοκή της χώρας μας


Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Μ. Ανατολή με τη σφαγή κυριολεκτικά του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, με πάνω από 40000 νεκρούς στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά κανέναν μας δεν αφήνει αδιάφορο.


Ειδικά, όταν η κυβέρνηση της Ελλάδας πρωτοστατεί στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ σπαταλώντας το 3% του ΑΕΠ της χώρας για την γνωστή αναβάθμιση και τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και με σημαιοφόρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό να καλεί να μεγαλώσει αυτό το ποσοστό,  μετατρέπει την χώρα μας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο παραδίδοντας στους αμερικανονατοϊκούς φονιάδες στρατιωτικές βάσεις, κάνει την χώρα μας θύτη και τον ελληνικό λαό θύμα σε ενδεχόμενο αντιποίνων. Στρατιωτικές βάσεις και πολεμικά πλοία στην Ερυθρά, που καμία σχέση δεν έχουν με το να προστατεύσουν τα εθνικά μας συμφέροντα, αφού ουσιαστικά το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των «συμμάχων» του. Το πολεμικό ανακοινωθέν της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον το λέει ξεκάθαρα παντού υπάρχουν εχθροί ειδικά στην Ασία και την Αφρική, παντού υπάρχουν αποσταθεροποιητικοί παράγοντες είτε αλλά κράτη είτε τρομοκρατικές οργανώσεις, απαιτεί να αυξηθούν οι δαπάνες που σπαταλάει κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και τέλος το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι  έτοιμο για όλα για οποιαδήποτε πρόκληση.


Εμείς το λέμε ξεκάθαρα δεν είμαστε με τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των εφοπλιστών, των εταιρειών που παράγουν πολεμικό υλικό, των πολυεθνικών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τους δρόμους του εμπορίου και τον έλεγχο ολόκληρων χωρών, δεν είμαστε με τα συμφέροντα που προκαλούν τους πολέμους, τη φτώχεια και τη προσφυγιά.


Είμαστε στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται, στο πλευρό όλων όσων εναντιώνονται στο ΝΑΤΟ την ΕΕ και προβληματίζονται για το μέλλον, που δε καθησυχάζονται ότι δήθεν το ΝΑΤΟ μας προστατεύει την ώρα που αμφισβητούνται ανοιχτά τα εθνικά μας συμφέροντα και στο Αιγαίο αλλά και αλλού. Τα ήρεμα νερά γίνονται τρικυμία για το ελληνικό και τούρκικο λαό. Μας δίνει δύναμη η στάση των εργαζομένων που αρνούνται να γίνουν συμμέτοχοι στα εγκλήματα, που εμποδίζουν την μεταφορά πολεμικού υλικού στα λιμάνια και στα τρένα για το μακέλεμα των λαών. Η αμφισβήτηση, ο προβληματισμός, η αγωνία μας μπορεί να βρει απαντήσεις μέσα από το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα και στη πόλη μας αλλά και σ’ όλη τη χώρα. Να δυναμώσει η πάλη για Απεμπλοκή της Ελλάδας απ τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να σταματήσουν όλες οι αποστολές εκτός συνόρων.


ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Ενάντια στην αντεργατική- αντιλαϊκή επίθεση  της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης


ΛΑΡΚΟ – Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ


Τι είναι η ΛΑΡΚΟ; Είναι ένα φουγάρο που κάπνιζε 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, για 60 χρόνια και από τον Αύγουστο του 2022 η κυβέρνηση το πάγωσε. Ένα φουγάρο που γύρω του υπάρχουν χωριά, οικισμοί, οικογένειες εργαζομένων, μια ολόκληρη κοινωνική και οικονομική ζωή. Η μουτζούρα, η κάπνα, η αντάρα των μεταλλείων, ο θόρυβος, οι εκρήξεις, η λειτουργία της τρομοκρατούσε τους επισκέπτες. Αλλά για εμάς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας κάτω από τον ίσκιο της τσιμινιέρας της ΛΑΡΚΟ, είναι ο ήλιος, το φεγγάρι, το φως, το οξυγόνο, η ζωή. Είναι η εργασία, το σπίτι, ο κοινωνικός κύκλος, ο τόπος μας. Είναι ο κρίκος που έφτιαξε φιλίες ζωής, που έσμιξε ανθρώπους από διαφορετικά μέρη, με διαφορετικά έθιμα. Κάτω από αυτήν την τσιμινιέρα γεννήθηκαν σχέσεις αδελφικές, κοινωνικές, ερωτικές. Οι ξένοι μεταξύ μας γίναμε συγγενείς. Η περιοχή γύρω από τη ΛΑΡΚΟ είναι δεμένη μεταξύ της, γιατί μαζί με τη ζωή, συνυπάρχει και το άγχος, συνυπάρχει ο ξαφνικός φόβος μιας έκρηξης, μιας φωτιάς, συνυπάρχει η θλίψη και η οργή ενός θανατηφόρου ατυχήματος, μιας επαγγελματικής ασθένειας. Αυτή τη ζωή προσπαθούμε να σώσουμε οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, να μην την αφήσουμε να χαθεί, να τη βάλουμε σε επανεκκίνηση. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας το στερήσει αυτό. Η ΛΑΡΚΟ είναι ιστορική κληρονομιά της περιοχής μας και θησαυρός της χώρας μας που έχει μέλλον μπροστά της. Και για αυτό τον λόγο δεν θα επιτρέψουμε να θάψουν τη ζωή και το μέλλον. Τώρα, δεν είναι ώρα για πολλά και μεγάλα λόγια. Είναι ώρα, όλοι μαζί να σταματήσουμε το έγκλημα, να απαιτήσουμε να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι και να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια, μηχανές να ανάψουν ξανά.


(Π. Πολίτης πρόεδρος σωματείου εργαζομένων)


Αυτό το μεγαθήριο η κυβέρνηση έχει επιλέξει εδώ και σχεδόν 5 χρόνια να απαλλάξει την επιχείρηση από το προσωπικό για να το παραδώσει στους νέους επενδυτές. Ωστόσο οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, είναι εδώ και είναι ζωντανοί, δύναμη αντίστασης και διεκδίκησης του δίκιου τους και σήμερα.


Αυτό κάνουν τεσσεράμισι χρόνια τώρα, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη δουλειά, αυτό έκαναν με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση σε έναν άνισο αγώνα με την κυβέρνηση της ΝΔ, που ήθελε τη ΛΑΡΚΟ να περάσει πολύ γρήγορα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.


Είμαστε περήφανοι για τους συναδέλφους μας που δίνουν τέτοιον αγώνα. Όλη η εργατική τάξη είναι φτιαγμένη από ΑΤΣΑΛΙ, γίνεται παντοδύναμη όταν στηρίζεται στα χέρια της, στη δύναμη της. Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι εμβληματικός, ξεφεύγει απ τα στενά όρια της περιοχής, δίνει δύναμη σε ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας μας που παλεύει για Συλλογικές Συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς, για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Φωτίζει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε οργανωμένα- ανυποχώρητα με μόνο κριτήριο το δίκαιο της τάξης μας, με την αλληλεγγύη μας. Βάζοντας απέναντι Κυβέρνηση και ΕΕ που δεν διστάζουν για χατίρι των συμφερόντων του κεφαλαίου να κλείσουν μια επιχείρηση που κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομία του τόπου λόγω των μεγάλων πλεονεκτημάτων της (μοναδικά μεταλλεύματα και έμπειρο εργατικό δυναμικό). Είναι αυτά τα συμφέροντα που πετάνε εκατοντάδες εργάτες  και τις οικογένειες τους κυριολεκτικά στο δρόμο. Δεν θα τους περάσει, είμαστε όλοι εργάτες της ΛΑΡΚΟ!


 


Μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία, εδώ στα Γιάννενα, οι μεγάλες απεργίες των οικοδόμων για αυξήσεις στα μεροκάματα, για την κλοπή των ενσήμων, για τα ωράρια, για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας απεργοί εργαζόμενοι στο «ΜΕΤΡΟ» που προσπέρασαν εμπόδια και πάλεψαν ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στις συμβάσεις τους. Οι κινητοποιήσεις στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, με παντοτινό παράδειγμα στα Μαρκετ-ιν, που επέστρεψαν στην δουλειά, συνεχίζουν στην δουλειά, έχουν ακόμα κατακτήσεις. Οι συνεχείς κινητοποιήσεις των φαρμακοϋπαλλήλων για υπογραφή σύμβασης εργασίας. Οι αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς, οι αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, οι μεγάλοι αγώνες των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, οι αγώνες του λαού μας μαζί με τους γιατρούς, τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας και της μόρφωσης των παιδιών μας. Οι κινητοποιήσεις για το νερό, για να μη μείνει καμία γειτονιά , κανένα χωριό, χωρίς νερό αναδεικνύοντας την αντίθεση σε μια πόλη με επάρκεια στον υδροφόρο ορίζοντα, με δυο απ τις μεγαλύτερες εταιρίες εμφιάλωσης και συνεχείς υπεραντλήσεις, να φτάνουμε στο σημείο να έχουμε διακοπές και να το πληρώνουμε κι από πάνω χρυσάφι. Οι κινητοποιήσεις για τα εργατικά ατυχήματα, δύο νεκρούς είχαμε στην πόλη μας τους τελευταίους μήνες απόρροια ενός «κοκτέιλ» εντατικοποίησης, έλλειψης μέτρων ασφάλειας, καύσωνα και ανυπαρξίας ελέγχων. Δε θα επιτρέψουμε οι ζωές μας να γίνουν «καύσιμη ύλη» για τα κέρδη των καπιταλιστών.


Στο εργοστάσιο ΖΑΓΟΡΙ με στάση εργασίας για πρώτη φορά, επανειλημμένες απεργίες, η εργοδοσία θορυβήθηκε χρησιμοποιεί το καρότο και το μαστίγιο . Οι εργαζόμενοι είναι νικητές, αρχικά όταν κατάφεραν να γίνουν αντίπαλοι της εργοδοσίας και να μην είναι εργάτες που κανείς δεν τους λογαριάζει. Θα καταφέρουν να ικανοποιηθούν και τα αιτήματα τους με Αντοχή, με Αποφασιστικότητα, με Συλλογικότητα, με Προσήλωση στο Σκοπό, με Πίστη στο Δίκιο!


Η πάλη στα εργοστάσια με την δράση του σωματείου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών ενάντια στην εντατικοποίηση , για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για αυξήσεις στους μισθούς.


ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


με ΟΡΓΑΝΩΣΗ, με ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, στους ΑΓΩΝΕΣ για το ΔΙΚΙΟ μας!


Υπάρχει λύση! - Προετοιμαζόμαστε για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας!


Οργάνωση στο σωματείο για να μπορούμε να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και έξω απ’ αυτούς.  Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στη πολιτική που καταστρέφει τη ζωή μας, που μας θέλει να δουλεύουμε αδιάκοπα για ένα μισθό που δε φτάνει ούτε για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες μας. Μπορούμε με τον αγώνα μας να απαιτήσουμε αυξήσεις, υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ανθρώπινα ωράρια, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από εργοδοτικά εγκλήματα, καλοκαιρινές διακοπές να ξεκουραστούμε σαν άνθρωποι το καλοκαίρι εμείς και οι οικογένειές μας. Τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν  στον αγώνα για τις διεκδικήσεις μας. Να σημάνει συναγερμός σε κάθε κλάδο σε κάθε επιχείρηση, να μη δεχτεί κανένας την 6ήμερη εργασία, την 10ωρη και 13ωρη δουλειά, τα κολπάκια της εργοδοσίας με την ψηφιακή κάρτα. Με οργάνωση στα σωματεία μας , με μαζικές συνελεύσεις, με συνελεύσεις βάρδιας, να υπάρχει συλλογική άρνηση. Έχουμε τη δύναμη να αφήσουμε και αυτό το νόμο ανενεργό , όπως το κάναμε με πολλές διατάξεις του ν. Χατζηδάκη, του ν. Γεωργιάδη , το νόμο για τις διαδηλώσεις και τις απεργίες.


Κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με την κανονικότητα της βαρβαρότητας. Κανένας συμβιβασμός με τη διαρκή κλιμάκωση της επίθεσης στον λαό για τα κέρδη των ομίλων. Κανένας συμβιβασμός με τη φτωχοποίηση και τη δουλειά - λάστιχο για να θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα.


Υπάρχει διέξοδος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, και βρίσκεται στην αναμέτρηση με αυτή την κανονικότητα. Ο λαός μπορεί να σταθεί στα πόδια του, να υπερασπιστεί τη ζωή του, κι αυτό απαιτεί την ήττα αυτής της πολιτικής στον δρόμο του αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα. Απαιτεί να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να δεχθούν πλήγματα τα συμφέροντά τους, απαιτεί την αναμέτρηση με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την εκμετάλλευση! Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να γεννήσει την ελπίδα και την αισιοδοξία!


Το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία είναι παρών και στη προσπάθεια ανακούφισης της εργατικής λαϊκής οικογένειας, αποτρέποντας πλειστηριασμούς, επανασυνδέοντας κομμένες παροχές ρεύματος, στηρίζοντας για 12η χρονιά με τα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης δεκάδες λαϊκές οικογένειες να ανταπεξέλθουν στην μόρφωση των παιδιών τους. Με την μεγάλη καλοκαιρινή παιδική γιορτή που φέτος βούλιαξε το Άλσος με χιλιάδες παιδιά  και γονείς αναδεικνύοντας ότι τα 6ήμερα και 13ωρα δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο μόνο στην υγεία μας αλλά και στο σύνολο της ζωής των οικογενειών μας, δίνοντας ηχηρή απάντηση στα αδιέξοδα του ελεύθερου χρόνου, των ελεύθερων χώρων πολιτισμού- αθλητισμού και διασκέδασης. Με τα Λαϊκά Μπάνια που δίνουν την δυνατότητα  της αναψυχής σε δεκάδες οικογένειες κάθε χρόνο. Ένας για όλους και όλοι για έναν, δηλαδή ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]