Κοινό των Ηπειρωτών:Η ΝΔ διαλύει τη δημόσια υγεία
Με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία, το οποίο εμπεριέχει και τις κυβερνητικές προτάσεις για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. μέσω της επίταξης των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη κενών λειτουργίας του, η παράταξή μας οφείλει να τοποθετηθεί δημόσια για την υφιστάμενη κατάσταση στη δημόσια υγεία στην Περιφέρεια Ηπείρου και ιδιαίτερα για το Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Στα περιφερειακά Νοσοκομεία, τα οποία εφημερεύουν καθημερινά, λόγων των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, είναι συχνό το φαινόμενο σε ημέρες ενεργού εφημερίας να απουσιάζουν από το ημερήσιο πρόγραμμα εφημέρευσης ιατρών κρίσιμες ειδικότητες (παθολόγοι, χειρουργοί, ακτινολόγοι, αναισθησιολόγοι) για την αντιμετώπιση επικίνδυνων για τη ζωή περιστατικών, ενώ παράλληλα η 12ωρη υποχρεωτική ανάπαυση των ιατρών ανά ημέρα που είναι νομοθετημένη στην Ευρώπη και την χώρα μας εδώ και πολλά έτη, καταστρατηγείται διαχρονικά με 24ωρες ενεργείς εφημερίες για την κάλυψη των αναγκών. Ταυτόχρονα με την πρόσφατη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής ιατρικών πληροφοριών (DRG), ο διαθέσιμος χρόνος των ιατρών για εκτέλεση ιατρικών πράξεων έχει μειωθεί σημαντικά. Σοβαρές είναι επίσης και οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό που οφείλονται σε μειωμένο αριθμό μόνιμων προσλήψεων, στα νέα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί εκτός οργανογράμματος και στις μετακινήσεις – αποσπάσεις παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών. Τέλος, προσλήψεις διοικητικού προσωπικού μη μόνιμου χαρακτήρα και χωρίς ειδικές δεξιότητες οδηγεί σε δυσλειτουργίες που έχουν συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η κατάσταση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά και πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία της Παθολογικής και Χειρουργικής κλινικής λόγω σοβαρής υποστελέχωσης τόσο στο ιατρικό όσο και στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Η υπερεφημέρευση ιατρών, η «λύση» των ιδιωτών ιατρών και οι εξάμηνες συμβάσεις δεν μπορεί να αποτελούν μόνιμο μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος. Συγκεκριμένα η Χειρουργική κλινική (κλινική, ΤΕΠ, ΜΑΦ) και η Ορθοπεδική κλινική δεν καλύπτονται από επιμελητή αρκετές ημέρες το μήνα σε μια περιφερειακή ενότητα τουριστικό κόμβο με αυξημένο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων. Η Παθολογική κλινική (κλινική, ΤΕΠ – η ραχοκοκαλιά ενός Νοσοκομείου), υποστηρίζεται από δύο διευθυντές (ο ένας σε φάση συνταξιοδότησης) και από ιδιώτη ιατρό ο οποίος εργάζεται στο Νοσοκομείο τα τελευταία τρία έτη. Σημαντικές είναι επίσης και οι ελλείψεις στους ειδικευόμενους ιατρούς, γεγονός που επιτείνει την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και προσωπικό. Η Νοσηλευτική υπηρεσία είναι επίσης υποστελεχωμένη με βάση τον πραγματικό αριθμό ασθενών ανά νοσηλευτή και τον πραγματικό αριθμό τμημάτων που δεν απεικονίζεται στο υφιστάμενο οργανόγραμμα, ενώ σοβαρή δυσλειτουργία στην παροχή των υπηρεσιών υγείας προκαλούν οι σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό των εργαστηρίων.
Οι συνέπειες των παραπάνω επηρεάζουν τόσο τους ασθενείς για τους οποίους απαιτείται να διακομίζονται με κίνδυνο της ζωής τους σε παρακείμενα νοσοκομεία για την αυτονόητη περίθαλψη, όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται σε καθεστώς εργασιακής κατάρρευσης.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν άμεσα θεσμοθέτηση ελκυστικών κινήτρων με στόχο μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των περιφερειακών Νοσοκομείων, ιδιαίτερα σε περιοχές που βρίσκονται υπό το καθεστώς αυξημένης δημογραφικής πίεσης.
Ως περιφερειακή παράταξη, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων και να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά θεμελιώδες δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζεται για όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.