Συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για τη λήψη μέτρων αποκατάστασης της υδροδότησης

 


Συλλαλητήριο για τη λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης της ομαλής υδροδότησης χωριών και συνοικισμών του δήμου Ιωαννίνων πραγματοποίησε χθες το απόγευμα  το Εργατικό Κέντρο. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε Καρδαμίτσια, Μέλανδρα και Νέα Ζωή, γειτονιές μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης με χιλιάδες κατοίκους, καθώς και σε χωριά όπως την Κρύα της ΔΕ Περάματος πού βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κεντρικό αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΙ. Επιπρόσθετα προβλήματα αντιμετωπίζουν γειτονιές στον Κατσικά και άλλα χωριά της ΔΕ Παμβώτιδας.


Τα προβλήματα στην υδροδότηση παρουσιάζονται κάθε καλοκαίρι ιδιαίτερα στις περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, με πτώση της πίεσης του δικτύου ύδρευσης και οξύνεται από την κακή κατάσταση του δικτύου. Φέτος η δημοτική αρχή επέλεξε να προχωρήσει σε συστηματική διακοπή της υδροδότησης κατά τόπους τις απογευματινές ώρες μέχρι το βράδυ οδηγώντας τους κατοίκους σε απόγνωση, ενώ προκλητικά ζήτησε πίστωση χρόνου.


Η δημοτική Αρχή, την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο ΣΥΔΛΙ λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιτευχθεί μακροπρόθεσμος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ και να υπάρξει χρηματοδοτική ενίσχυση. Με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να συγκαλύψει την πολιτική υποχρηματοδότησης και απαξίωσης των ΔΕΥΑ, ενώ νομιμοποιεί την επικείμενη παρέμβαση της κυβέρνησης για την συγχώνευση όλων των Οργανισμών Ύδρευσης της Τοπικής Διοίκησης και προετοιμάζει το έδαφος για νέες αυξήσεις των τιμολογίων.


Στην κινητοποίηση χαιρέτησε η Ελπίδα Μπεκιάρη πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, όπου αρχικά αποκάλυψε ότι οι κάτοικοι της κοινότητας Μολοσσών του δήμου Ζίτσας δεν έχουν πρόσβαση στο νερό εδώ και 3 εβδομάδες, με τη δημοτική υπηρεσία να αναφέρει ότι δεν μπορεί να βρει από πού προέρχεται η βλάβη. Στην συνέχεια, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή Ιωαννίνων δεν μπορεί να επικαλείται την ατομική ευθύνη των δημοτών στη διαχείριση του νερού, την ώρα που οι διαρροές του δικτύου στην πόλη ανέρχονται στο 80%.


Ακολούθησε χαιρετισμός της Πόπης Σηφακάκη, προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, η οποία επισήμανε ότι η δημοτική υπηρεσία λειτουργεί με το 50% του προσωπικού του οργανογράμματος της. Επίσης τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να παραδώσει τη διαχείριση του νερού σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάμεσα στα άλλα και για την παραγωγή ενέργειας.


Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Καλύβας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος -  Τροφίμων - Ποτών, ο οποίος σημείωσε ότι πίσω από την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για «έλλειψη βροχής» και εκκλήσεις για χρήση του νερού με «ρέγουλα», επιδιώκεται να κρυφτεί η πραγματική αιτία του προβλήματος. Αυτή, τόνισε, δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση του νερού και την αποσπασματική διαχείριση του με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Απέδωσε ευθύνες στην κρατική διαχείριση που ενώ γνωρίζει τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης, τόσο λόγο της οικιστικής ανάπτυξης, όσο και των υψηλών θερμοκρασιών, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τη συντήρηση και ενίσχυση του δικτύου, ενώ από την άλλη έχει διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την υπεράντληση ποσοτήτων νερού από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης της περιοχής, με στόχο την στήριξη της κερδοφορίας τους. Επίσης, κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού με το νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, υπογραμμίζοντας ότι και αυτό υλοποιεί τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ που επιδιώκουν να διαμορφώσουν μία αγορά, στα πρότυπα της αγοράς της ενέργειας.


Τέλος υπογράμμισε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και μόνο ο οργανωμένος λαός μέσα από την πάλη του μπορεί να αποτρέψει τους σχεδιασμούς που θέλουν να το μετατρέψουν σε πανάκριβο εμπόρευμα.

 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]