ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Φτωχότερη η ηπειρώτικη μουσική ..."Έφυγε" ο Ναπολέων Δάμος

 




Φτωχότερη  η ηπειρώτικη μουσική καθώς έφυγε από τη ζωή  ένας από τους κορυφαίους κλαρινίστες ,ο Ναπολέων Δάμος .

Γεννήθηκε   στα Κούρεντα  Ιωαννίνων από φτωχή οικογένεια . Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική, ξεκινώντας πρώτα με το ντέφι και ύστερα με το λαγούτο, όργανα τα οποία υπήρχαν στην οικογένειά του.

Οι ηπειρώτικες μελωδίες και οι ρυθμοί ηχούσαν και αποτυπώνονταν στο αυτί του μικρού τότε Ναπολέοντα στα γλέντια και τα πανηγύρια του χωριού, αλλά και πολύ συχνά μέσα στην ίδια την οικογένεια του, αφού ο πατέρας του Γιώργος έπαιζε βιολί, ενώ ο θείος του Κώστας ντέφι. Το πάθος του για το κλαρίνο άρχισε να φουντώνει, κι έτσι μ' ένα παλιό κλαρίνο Ντο ξεκίνησε αυτοδίδακτα στην αρχή να σχηματίζει απλές μελωδίες, ιδίως έπειτα από κάποιο γλέντι, γάμο ή πανηγύρι, απ' όπου γυρνώντας στο σπίτι άφηνε το ντέφι κι έπιανε το κλαρίνο, έχοντας φρέσκιες τις μελωδίες στο αυτί του.  Διέθετε  το δικό του -προσωπικό- ύφος, χαρακτήρα και ταυτότητα στο παίξιμό του....

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συνεργασία του με τον Αλέκο Κιτσάκη στο κέντρο "Βελούχι" με τον οποίο εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δεύτερο (τότε) κλαρίνο -πρώτο ήταν ο Βασίλης Μπατζής- και ηχογράφησε μαζί του πολλούς δίσκους.

Συνεργάστηκε με όλους τους Ηπειρώτες καλλιτέχνες του δημοτικού τραγουδιού  και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός ....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]