Οπου υπάρχουν Έλληνες ....χτυπά η καρδιά του Χριστιανισμού /Σημαντική η χθεσινή μέρα για τον Ιερό Ναό «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» στη Δερβιτσάνη....


Σημαντική η χθεσινή μέρα για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου ,για τους χριστιανούς  που κατοικούν στη Δερβιτσάνη καθώς  ανασυστάθηκε από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου  , Δημήτριο  η  Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού    «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» . Η τελετή έγινε παρουσία  του κλήρου της Μητροπόλεως   καθώς και πολλών πιστών.

  Σημειώνεται ότι ο αγιασμός μιας εκκλησίας γίνεται μόνο όταν η Αγία Τράπεζα καταστραφεί υπό διάφορες συνθήκες και χαθούν τα ιερά λείψανα που είχαν τοποθετηθεί κάποτε.Η εν λόγω εκκλησία  δυστυχώς  είχε  αυτή τη μοίρα κατά τη διάρκεια του αθεϊστικού  καθεστώτος.
Την ενορία αυτή διακόνησε και ο π. Τιμόθεος ο οποίος στο χθεσινό κήρυγμά του εμφανώς συγκινημένος θυμήθηκε τα πρώτα χρόνια που   ο Ιερός Ναός ήταν   αποθήκη ενώ σήμερα χάρη στον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου ξαναπήρε ζωή !




 Ιερός Ναός «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» Δερβιτσάνης 


 Ο Ιερός Ναός «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» Δερβιτσάνης οικοδομήθηκε το 19ο αιώνα και συγκεκριμένα κατά τα έτη 1870 – 71. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση – η οποία ενισχύθηκε με πληροφορίες από τον αείμνηστο εφημέριο ιερέα πατήρ Μιχαήλ Ντάκο – ο συγκεκριμένος οικοδομήθηκε στα θεμέλια παλαιότερου και μικρότερου ομώνυμου ναού.



Αυτό συνέβη για δύο λόγους. Πρώτον επειδή το ρέμα που περνάει δίπλα από το ναό κατά του χειμερινούς μήνες, προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στα τοιχώματά του και δεύτερον, διότι οι παλαιοί κάτοικοι του χωριού  αποφάσισαν να επεκτείνουν τις διαστάσεις του, μιας και ο πληθυσμός  κατ’ εκείνη την περίοδο είχε αυξηθεί σημαντικά.



Κατά την περίοδο του αθεϊστικού καθεστώτος  ο Ναός αρχικά μετετράπη σε χώρο σύναξης και ψυχαγωγίας της τότε  Νεολαίας, ενώ αργότερα και μέχρι το 1990 λειτούργησε ως αποθήκη αγροτικών λιπασμάτων,γεγονός που επέφερε   ανεπανόρθωτες ζημιές στις τοιχογραφίες, αλλά και στη στεγανότητα του χώρου. Ωστόσο τα Χριστούγεννα του 1990 ο παπά Μιχάλης – έπειτα από 33 χρόνια απαγόρευσης κάθε θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα – τέλεσε την πρώτη και ολοκληρωμένη Θεία Λειτουργία.



Με τη  μέριμνα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου και τη στήριξη όλων  κατά το έτος 2001 ο Ναός ανακαινίστηκε πλήρως, με αποτέλεσμα  να αποτελεί το στολίδι όχι μόνο της Δερβιτσάνης, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.



[πληροφορίες dervitsani.gr]

πηγή φωτό facebook 

Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë //

Radio "Ngjallja"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]