Να στηριχθούν οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι της Ηπείρου


 Άμεσα μέτρα στήριξης για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους της Ηπείρου ζητά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, που υπογράφει ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρεται:

«Οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, όπως και όλης της χώρας, έχουν πνιγεί στα χρέη λόγω και του αυξημένου κόστους παραγωγής με τις αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές, το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο κ.ά. ενώ λόγω της εφαρμογής της ΚΑΠ 2024-2027 προστέθηκαν και νέες δυσκολίες στην επιβίωσή τους (π.χ. σημαντικές περικοπές στη βασική ενίσχυση - "τσεκ").


Παράλληλα, οι γαλακτοβιομήχανοι συμπιέζουν την τιμή με την οποία αγοράζουν το γάλα από τους παραγωγούς προκειμένου να εκτοξεύσουν την "εξωστρέφεια" και την κερδοφορία τους. Από την αρχή της γαλακτοκομικής περιόδου οι επιχειρήσεις "ΗΠΕΙΡΟΣ", "ΔΩΔΩΝΗ", "ΚΑΡΑΛΗΣ" έχουν ρίξει την τιμή από 5 έως 25 λεπτά/κιλό στο αιγοπρόβειο γάλα και μέχρι 10 λεπτά/κιλό στο αγελαδινό. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι τα διάφορα "συλλογικά" σχήματα που προωθούν η ΚΑΠ και οι κυβερνήσεις διαχρονικά διευκολύνουν τη συγκέντρωση της παραγωγής με τους όρους που επιβάλλουν οι βιομήχανοι, όπως συνέβη πρόσφατα με τη βιομηχανία "ΗΠΕΙΡΟΣ", η οποία αφού εξασφάλισε γάλα μέσω της ομάδας παραγωγών της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Ιωαννίνων, στη συνέχεια προχώρησε σε μείωση της τιμής στο πρόβειο κατά 10 λεπτά. Την ίδια στιγμή οι τιμές στη λαϊκή κατανάλωση έχουν εκτιναχθεί με τη φέτα να πουλιέται πάνω από 12 ευρώ το κιλό και το αγελαδινό γάλα από 1,4-1,8 ευρώ το λίτρο.


Και σα να μην έφταναν όλα αυτά οι κτηνοτρόφοι παραμένουν απροστάτευτοι μπροστά στις επιθέσεις των λύκων που επιτίθενται και σκοτώνουν τα αιγοπρόβατά τους. Απώλειες κτηνοτροφικού κεφαλαίου, που ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, λόγω των διαφόρων όρων και προϋποθέσεων που βάζει, δεν αποζημιώνει στο 100%.


Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων της Ηπείρου κατά 10% μόνο τη διετία 2020-2022.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός,  τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:


- Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, επιδότηση των ζωοτροφών, να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων και να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε κτηνοτροφικό κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους και τις νόσους, χωρίς τους κόφτες του κανονισμού του ΕΛΓΑ.


- Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος και να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα των κτηνοτρόφων, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στις ανάγκες τους για επιβίωση, καθώς και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση με πλαφόν στα σούπερ μάρκετ».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]