Δήμος Ιωαννιτών : Eφεραν την Αστυνομία για να μη δείξει το σωματείο τις άθλιες εργασιακές συνθήκες του εργοταξίου

 


Δήμος Ιωαννιτών : έφεραν την Αστυνομία για να μη δείξει το σωματείο τις άθλιες εργασιακές συνθήκες του εργοταξίου

Σε μια απαράδεκτη προσπάθειας φίμωσης της συνδικαλιστικής έκφρασης η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων κάλεσε την αστυνομία για να σταματήσει τη συνέντευξη τύπου που θα έδινε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων από το χώρο του εργοταξίου Ιωαννίνων. 

Στις απαράδεκτες κατηγορίες της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, το Σωματείο υπερασπίστηκε το δικαίωμα του να βρίσκεται στους χώρους δουλειάς και να εκφράζει την άποψή του. Απέναντι στις διαμαρτυρίες του Σωματείου η αστυνομία αποχώρησε. 

1. Η Δημοτική Αρχή ήθελε να σταματήσει το Σύλλογο απ το να αποκαλύψει τις απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι δημοτικοί υπάλληλοι των Ιωαννίνων. 

Συγκεκριμένα ότι με την έναρξη της αποκομιδής των καφέ κάδων προέκυψε η ανάγκη να πλένεται το απορριμματοφόρο εσωτερικά, καθημερινά και φυσικά η ανάγκη να βρεθεί χώρος για να γίνεται αυτό. 

Η δημοτική αρχή δεν είχε προβλέψει χώρο για το πλύσιμο. Απευθύνθηκε στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων και στο ΣΜΑ, οι οποίοι προορίζονται για άλλη χρήση και δεν έχουν άδειες για πλύσιμο απορριμματοφόρων, δηλαδή έγιναν ενέργειες στο κενό. 

Το αποτέλεσμα είναι το απορριμματοφόρο να πλένεται όλο αυτό τον καιρό δίπλα στη λίμνη όπου ξεπλένονται και όλα τα άλλα. Διαμαρτυρίες που ανέκαθεν υπήρχαν εντάθηκαν με τη ζέστη που η βρώμα είναι αφόρητη. 

Η περιβαλλοντική ζημιά της -μια από τις 100 ουδέτερες κλιματικά- πόλης μπορεί να ελεγχθεί από τους αρμόδιους για περιβαλλοντικά θέματα. Οι υγειονομικές συνθήκες στις οποίες όμως καλούμαστε να εργαζόμαστε είναι τουλάχιστον τριτοκοσμικές.  


Μαζί με τη βρώμα αυξήθηκαν τα έντομα και τα τρωκτικά, και στις διαμαρτυρίες του συλλόγου, λάβαμε  απάντηση ότι έχει γίνει απεντόμωση και μυοκτονία! Το βράδυ είναι ανυπόφορη η κατάσταση από τα κουνούπια και τις κατσαρίδες. 

Τα παλιοσίδερα κάθε μήνα αυξάνονται για να κάνουν φωλιές τα ποντίκια και τα φίδια. Η δημοτική αρχή μετά από 5 μήνες από την πρώτη συνάντηση με το σωματείο, ολοκλήρωσε μια μελέτη σαν αυτές που έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο πλειοδότης για να πάρει τα υλικά. Σε όλη αυτή την κατάσταση, δεν υπάρχει ούτε μισός επίδεσμος για ένα μικροτραυματισμό παρά το γεγονός ότι το σωματείο έχει ενημερώσει και γραπτώς ότι δεν υπάρχουν υλικά φαρμακείου για να εισπράξει την ίδια αδιαφορία όπως και σε όλα τα υπόλοιπα. 

2. Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων προσπάθησε να φιμώσει το Σωματείο απ τις καταγγελίες για τη λειτουργία της μεσημβρινής βάρδιας αποκομιδής απορριμμάτων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνάντηση με το Σύλλογο και ενώ είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα, η διοίκηση του Δήμου αμφισβήτησε ακόμα και τις συνθήκες καύσωνα κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εργάτες, με ερωτήσεις όπως : «πως ξέρουμε ότι όταν η θερμοκρασία στο Πανηπειρωτικό υπο σκιαν είναι 38οC, στο κέντρο της πόλης (χωρίς σκιά) είναι μεγαλύτερη;;»

Να σημειωθεί ότι για αυτή την εβδομάδα του παρατεταμένου καύσωνα η μεσημβρινή βάρδια βγαίνει στις 5 το απόγευμα (με τα θερμόμετρα των απορριμματοφορων να δείχνουν 41 βαθμούς)

Όταν βγαίνουν στις 5.00 μμ (αντί για τις 3.00μμ), δεν είναι ανοιχτό ούτε το Εργοστάσιο Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, ούτε ο Σταθμός Μεταφόρτωσης, και το απορριμματοφόρο μένει γεμάτο με σκουπίδια μέσα στις εγκαταστάσεις του Εργοταξιού. Ο κίνδυνος να ξεσπάσει φωτιά είναι μεγάλος. Τα τελευταία 2 χρόνια, έχουν πάρει φωτιά 3 απορριμματοφόρα από διάφορα υλικά που ήταν τους κάδους. 

Η απάντηση του Γενικού Γραμματέα για το θέμα,  είναι ότι «το σωματείο πρέπει να μεριμνά για τους εργαζόμενους και όχι για τα μηχανήματα». 

Η Διοίκηση του Δήμου δεν παρέχει ούτε καν δροσερό νερό στους εργαζόμενους (όπως είναι υποχρεωμένη από το νόμο). Απέναντι στις διαμαρτυρίες του Συλλόγου η απάντηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας ήταν ότι το δίκτυο της ΔΕΥΑΙ είναι πιστοποιημένα καθαρό . Μας ειρωνεύτηκαν κιόλας. 

Αυτό που μας συγκινεί και μας δίνει δύναμη είναι ο κόσμος που βλέποντας τους δημοτικούς υπαλλήλους στο δρόμο με αυτή τη ζέστη, σταματά και μας δίνει αυτός κρύο νερό. 

Απ την πλευρά μας ως Σωματειο – για να προστατεύσουμε τα μέλη μας- και αφού ο Δήμος Ιωαννιτών δεν κάνει τίποτα, προμηθευτήκαμε μόνοι μας νερά για να δώσουμε στους εργαζόμενους. 

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να την αποδώσει σε παθολογικά αίτια την κατάρρευση της εργαζόμενης που έγινε πριν δέκα μέρα, την στιγμή που η εγκύκλιος για τη θερμική καταπόνηση αναφέρει ξεκάθαρα τον κίνδυνο του λιποθυμικού επεισοδίου. 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ και πάλι : η μεσημβρινή βάρδια πρέπει να σταματήσει. Κινδυνεύει κόσμος. 

3. Η Δημοτική Αρχή ήθελε να αποκρύψει τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο Δήμο Ιωαννιτών. 

Στη νυχτερινή βάρδια υπάρχουν εργαζόμενοι που τον Ιούνιο δούλεψαν 26 μέρες  (ενώ είναι 20 οι εργάσιμες για το Δημόσιο). Οι συνάδελφοί μας δούλεψαν και όλα τα Σάββατα και 2 Κυριακές!  

Είναι αδύνατο να δοθούν άδειες. Έχουν γίνει έγγραφα ότι μόνιμα πλέον καταστρατηγείται το 5νθήμερο, ζητήσαμε να γίνουν ενέργειες για πρόσληψη προσωπικού και εισπράξαμε ειρωνείες. 


Το σωματείο θα ενημερώσει όλα τα μέλη του για αυτή την κατάσταση και θα συνεδριάσει για να αποφασίσει κινητοποιήσεις. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]