Παράσταση διαμαρτυρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης


 Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εχθές, ημέρα Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, πριν την έναρξη της εκδήλωσης για την Πιστοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.


Κατά την προσέλευση της Υπουργού Πολιτισμού, αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Σωματείου μας, επίδωσε υπόμνημα στην Υπουργό (το οποίο επισυνάπτεται), στο οποίο διατυπώνονται τα κύρια αιτήματα πάλης μας και αναπτύσσεται η εναντίωσή μας προς την υλοποιούμενη πολιτική του Υπουργείου και – κατ’ επέκταση – της κυβέρνησης.




Η Υπουργός, υπερασπιζόμενη την υλοποιούμενη αντιλαϊκή πολιτική, για άλλη μία φορά απέρριψε ως «εκτός του κλίματος» το διαχρονικό αίτημα των εργαζομένων του κλάδου για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες των Υπηρεσιών και παρέπεμψε κυνικά τους εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην κινητικότητα στην αγορά εργασίας. Επιπλέον υπεραμύνθηκε της εκτέλεσης όλο και μεγαλύτερου μέρους των έργων αναστήλωσης μέσω εργολαβιών, αφού, σύμφωνα με την ίδια, η Υπηρεσία δεν μπορεί να εκτελέσει το μεγαλύτερο μέρος των τεχνικών έργων με αυτεπιστασία, αποκρύβοντας ωστόσο ότι οι Υπηρεσίες διαχρονικά αποδυναμώνονται και αδυνατούν να υλοποιήσουν ακόμα και το συμβατικό διοικητικό τους έργο εξαιτίας της υποστελέχωσης. Συμφώνησε ότι το αίτημα για ένταξη όλων των ΙΔΟΧ του ΥΠΠΟΑ στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όπως ισχύει για μόνιμους και ΙΔΑΧ, είναι πέρα για πέρα δίκαιο και ότι από τη μεριά της θα προσπαθήσει να επιλυθεί. Τέλος συμφωνήθηκε το προσεχές διάστημα να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Σωματείου μας μαζί της στην έδρα του Υπουργείου Πολιτισμού.



Η αντιπροσωπία της διοίκησης του Σωματείου μας εξέφρασε την αντίθεσή των μελών του Σωματείου μας προς την υλοποιούμενη αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο του Πολιτισμού, την εργασιακή ομηρία χιλιάδων συναδέλφων, τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, το χτύπημα του θεσμού της αυτεπιστασίας. Δηλώσαμε ότι θα συνεχίσουμε τον αταλάντευτο αγώνα μας μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.


 Υπόμνημα

Όπως είναι ήδη γνωστό στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, η πλειάδα των αρχαιολογικών έργων στην Ελλάδα υλοποιούνται από συμβασιούχους ΙΔΟΧ, οι οποίοι εργάζονται με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης. Είτε λίαν συντόμως, είτε με χρονικές παρατάσεις, όλοι οι συμβασιούχοι  οδηγούνται στην ανεργία, βιώνοντας την ανασφάλεια του εργασιακού τους μέλλοντος και την οικονομική ανέχεια. 

Όλα τα έργα συντήρησης – αποκατάστασης/ αναστήλωσης - ανάδειξης των αρχαιοτήτων, ανασκαφικών εργασιών, καθαρισμών και ευπρεπισμού ή φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων, κ.α. υλοποιούνται κυρίως από τους συμβασιούχους, οι οποίοι όπως αποδεικνύεται στην πράξη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν αποκτήσει σημαντική εξειδίκευση και εμπειρία στους αντίστοιχους τομείς μετά από πολύχρονη πείρα στις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς πως χωρίς τους συμβασιούχους, που αποτελούν το ζωτικό κομμάτι των έργων, η αποκατάσταση και η προστασία της  Πολιτιστικής  μας Κληρονομιάς δεν θα ήταν εφικτή, όπως επίσης και η παράδοση τόσων σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην ελληνική κοινωνία.

        Οι τελευταίες μαζικές προσλήψεις - μονιμοποιήσεις υπαλλήλων μόνιμου ή αόριστου χρόνου πραγματοποιηθήκαν πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια με το Π.Δ.164/2004. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν προσληφθεί 200 μόνιμοι αρχαιοφύλακες, 96 μηχανικοί, 34 αρχαιολόγοι, κανένας συντηρητής έργων Τέχνης και κανένας εργατοτεχνίτης. 

         Η υποστελέχωση των υπηρεσιών εντείνεται χρόνο με το χρόνο λόγω και της συνταξιοδότησης των εν ενεργεία υπαλλήλων. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν τηρεί καν τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση υπαλλήλου με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά κενά και ελλείψεις στις Εφορείες Αρχαιοτήτων και σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου, που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία τους και τη διεκπεραίωση των έργων τους.

Ιδιαίτερα, στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, η ύπαρξη των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων της Νικόπολης, της Κασσώπης, του Όρραον, της Αμβρακίας, της Δωδώνης, αλλά και πολλών άλλων μικρότερων, καθιστούν τις ανάγκες προστασίας και ανάδειξης τους ακόμη μεγαλύτερες, ανάγκες που θα έβρισκαν τη λύση τους στις μόνιμες προσλήψεις.

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού φέρει διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Έχει ευθύνη για τη σύνθλιψη των εργασιακών δικαιωμάτων μας και την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουμε εμείς οι ΙΔΟΧ. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συνεχή συρρίκνωση και υποστελέχωση του ΥΠΠΟ, όπου τα έργα του Υπουργείου υλοποιούνται και ολοκληρώνονται από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας με το πρόσχημα της συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα, ενώ ταυτόχρονα μοιράζεται πακτωλός χρημάτων και πληθώρα έργων σε ιδιώτες και εργολάβους, που πλέον κατακλύζουν τα έργα του Υπουργείου.

         Ως εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε την απαξίωση της εξειδίκευσης που έχουμε αποκτήσει μέσα από την εργασία μας, την απαξίωση της προσφοράς μας στην ανάδειξη και προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς όλα αυτά τα χρόνια!

Για μας τους συμβασιούχους ΙΔΟΧ του ΥΠΠΟ είναι ξεκάθαρο πως τα δεινά που βιώνουμε προέρχονται από την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής, που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι φιλολαϊκή και προς όφελος των εργαζομένων. 

Εμείς οι συμβασιούχοι ΙΔΟΧ του ΥΠΠΟ που ξέρουμε καλά τι πάει να πει αναδουλειά και ταμείο ανεργίας, που εργαζόμαστε με ελαστικές σχέσεις εργασίας και είμαστε χωνευτήρι όλων των αντιδραστικών νομοσχεδίων, με την σημερινή μας διαμαρτυρία στέλνουμε ένα αγωνιστικό μήνυμα και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα αντιπαλέψουμε αυτήν την κατάσταση με κάθε τρόπο.

Διεκδικούμε την υλοποίηση των δίκαιων και χρόνιων αιτημάτων μας:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟ

Ένταξη όλων των ΙΔΟΧ του ΥΠΠΟΑ στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]