Μερόπη Τζούφη :Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της ΝΔ για την ψυχική υγεία




Στην απεργιακή συγκέντρωση φορέων και συλλογικοτήτων από τον χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων, έξω από το Υπουργείο Υγείας, βρέθηκε αντιπροσωπεία της Νέας Αριστεράς, αποτελούμενη από τους Μερόπη Τζούφη, Νάσο Ηλιόπουλο, Θεανώ Φωτίου και Σία Αναγνωστοπούλου, αντιδρώντας στη «ψυχιατρική αντι-μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης.


Το νομοσχέδιο για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή έρχεται να ιδιωτικοποιήσει την Ψυχική Υγεία και την δημόσια και δωρεάν Απεξάρτηση σπρώχνοντας στο κενό ένα ολόκληρο εθνικό δίκτυο υπηρεσιών.


Οι δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας υποβαθμίζονται και τσουβαλιάζονται μαζί με τις ιδιωτικές κλινικές, τις ΜΚΟ και ιδιώτες ψυχιάτρους, σε ένα φορέα που αποκαλείται «Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (ΕΔΥΨΥ), ενώ για την υποστελέχωση τους προκρίνεται ως λύση η μεταφορά προσωπικού από άλλους τομείς του συστήματος υγείας, που είναι εξίσου ή λιγότερο στελεχωμένοι. Προφανώς οι ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις του χώρου είναι αμελητέα συνθήκη για την κυβέρνηση.


Τα κέντρα πρόληψης παραμένουν στο κενό, ενώ καταργούνται το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, και τα προγράμματα απεξάρτησης του ΕΣΥ (18ΑΝΩ στο ΨΝΑ, ΙΑΝΟΣ, ΑΡΓΩ, ΜΕΘΕΞΙΣ στο ΨΝΘ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΓΝΚ). Δομές που αντικαθίστανται από έναν συγκεντρωτικό και υδροκέφαλο φορέα, αγνοώντας επιδεικτικά την ιστορία, την οργάνωσή, τη φιλοσοφία και τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους.


Το σύγχρονο και ολιστικό μοντέλο, που ξεκινά από την πρόληψη και φτάνει μέχρι την επανένταξη αυτών των ανθρώπων, η διεπιστημονική προσέγγισης και κυρίως η συνέχεια στην φροντίδα δίνουν τη θέση του στο μικρότερο κόστος, στον διοικητικό και «επιστημονικό» συγκεντρωτισμό και στην «αξιοποίηση των δυνατοτήτων» του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση δεν βλέπει ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα, αλλά εστίες κοινωνικής όχλησης, που μπορούν να συνδυαστούν με ευκαιρίες επένδυσης!


Η Νέα Αριστερά στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για να μην μείνει ακόμη μια φορά η κοινωνία στο σκοτάδι, για να αποσυρθεί το αντι-μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο των Γεωργιάδη-Βαρτζόπουλου για δημόσια, καθολική και αξιοπρεπή φροντίδα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]