Μερόπη Τζούφη/Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


 Για μία ακόμη χρονιά, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής επιβεβαίωσε τη συρρίκνωση των δημόσιων ΑΕΙ μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Από τις 62.248 διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν οι 52.128, με περισσότερες από 10.000 θέσεις να μένουν κενές. Στην τετραετία εφαρμογής του «κόφτη», 48.000 θέσεις έχουν παραμείνει άδειες.


Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεχίζει να πλήττεται και να «μικραίνει» με 1.122 κενές θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, επτά πανεπιστημιακά τμήματα (Γεωπονία, Ιστορικό-Αρχαιολογικό, Λογιστική, Μαθηματικό, Φυσικό, Μηχανικών Η/Υ, Μουσικών Σπουδών) θα έχουν ελάχιστους έως λίγους πρωτοετείς λόγω της εφαρμογής της ΕΒΕ.


Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ πολλαπλασιάζει την πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια και πλέον, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Απαξιώνει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και πλήττει τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Η ανάγκη προάσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου είναι κομβική. Οι προοδευτικές δυνάμεις, ο ακαδημαϊκός κόσμος και οι φοιτητές συνεχίζουμε από κοινού τη μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και του κοινωνικού αγαθού της μόρφωσης.

Μερόπη Τζούφη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]