Προσλήψεις προσωπικού του κλάδου Μαιών/Μαιευτών στην Μαιευτική Κλινική του ΠΓΝΙ/Ερώτηση Νίκου Έξαρχου


 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Υγείας

Θέμα:  Προσλήψεις  προσωπικού του κλάδου Μαιών/Μαιευτών στην Μαιευτική Κλινική του ΠΓΝΙ.

Σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία της αντιμετωπίζει  η  Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΙ λόγω της έλλειψης προσωπικού μαιών/μαιευτών. Σε σύνολο 43 οργανικών θέσεων μαιών/μαιευτών, που αφορούν 4 τμήματα με κυκλικό ωράριο (Μαιευτήριο, Λεχωίδες, Γυναικολογική, Παθολογία Κύησης), τα Τακτικά Εξωτερικά Μαιευτικά και Γυναικολογικά Ιατρεία, τμήματα με ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Εμβρυομετρικής, καλυμμένες είναι οι  33.  Οι κενές οργανικές θέσεις μαιών/μαιευτών  φτάνουν τις 10,  ωστόσο  τα πραγματικά κενά  είναι περισσότερα  αν συνυπολογιστούν οι 5 αποσπάσεις εκτός νοσοκομείου και  η  1 μακροχρόνια εκπαιδευτική άδεια. 

Οι σοβαρές αυτές ελλείψεις σε προσωπικό μαιών/μαιευτών στην Μαιευτική Κλινική του  ΠΓΝΙ δεν μπορούν να καλυφθούν πλέον ούτε από τους  5  επικουρικούς, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31/12/2024. Παρά τις κυβερνητικές  εξαγγελίες για μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού με προκηρύξεις και την παραδοχή των ελλείψεων σε μαίες/μαιευτές κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο ΠΓΝΙ  η τελευταία προκήρυξη 2κ/2024 προβλέπει πανελλαδικά μόλις 66 μόνιμες θέσεις μαιών/μαιευτών  εκ των οποίων μόνο οι 2 είναι για το ΠΓΝΙ. Δηλαδή οι μόνιμες θέσεις μαιών/μαιευτών που προκηρύσσονται αφενός δεν καλύπτουν τα κενά και αφετέρου αφήνουν εκτός  συμβασιούχους του κλάδου που δουλεύουν χρόνια, τη στιγμή που τα λειτουργικά κενά πανελλαδικά σύμφωνα με τους Επιστημονικούς Συλλόγους Μαιών/Μαιευτών όλης της χώρας, φτάνουν τα 1000 άτομα.   

Αποτέλεσμα των σοβαρών ελλείψεων σε μόνιμες μαίες/μαιευτές είναι τμήματα της Μαιευτικής Κλινικής του ΠΓΝΙ με ιδιαίτερη επιστημονική και κοινωνική βαρύτητα, όπως  η Παθολογία της Κύησης που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων  κατά τη  διάρκεια της  κύησης, να λειτουργούν οριακά. Στο συγκεκριμένο τμήμα οι βάρδιες  όλο το 24ώρο για όλες τις ημέρες της εβδομάδας δεν μπορούν να καλυφθούν από τις  5 μαίες/μαιευτές (4 μόνιμες και 1 επικουρική) με αποτέλεσμα είτε να μην δίνονται τα εβδομαδιαία ρεπό, είτε  το νοσηλευτικό προσωπικό να επιβαρύνεται με καθήκοντα και  υποχρεώσεις που δεν ανήκουν στο γνωστικό αντικείμενο της μαιευτικής φροντίδας. Εν όψει μάλιστα των καλοκαιρινών αδειών ορισμένες βάρδιες στην Παθολογία Κύησης θα καλύπτονται από μαίες/μαιευτές των άλλων υποστελεχωμένων τμημάτων της Μαιευτικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, που θα είναι εις βάρος της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας τους.  

 Λόγω  άλλωστε και των σοβαρών αυτών ελλείψεων σε μαίες/μαιευτές,  τα επείγοντα περιστατικά στη Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΙ αντιμετωπίζονται εντός της κλινικής και όχι στα ΤΕΠ, όπως η νομοθεσία αλλά και η ιατρονοσηλευτική δεοντολογία επιβάλλει, επιβαρύνοντας το περιβάλλον των χειρουργημένων ασθενών και το προσωπικό. Μάλιστα, η έναρξη των απογευματινών γυναικολογικών χειρουργείων θα επιβαρύνει την κατάσταση, διότι  το ίδιο προσωπικό,  οι  5 μαίες/μαιευτές  (3 μόνιμες και 2 επικουρικοί) μαζί με  το  νοσηλευτικό προσωπικό, στο οποίο οφείλονται ρεπό από το 2023, καλούνται να παρέχουν γυναικολογική και νοσηλευτική  φροντίδα σε  μεγαλύτερο αριθμό μετεγχειρητικών ασθενών από ότι προηγούμενα. 

Με δεδομένο τον ιδιαίτερο και πολυδιάστατο ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος των Μαιών/ Μαιευτών  σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγή, την  προαγωγή της μητρότητας, την φροντίδα της γυναίκας κατά την περιγεννητική περίοδο  αλλά και την νεογνική φροντίδα 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό της Μαιευτικής κλινικής του ΠΓΝΙ. 

Ο Βουλευτής

Έξαρχος Νίκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]