ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Πρόκληση και εμπαιγμός από την κυβέρνηση της ΝΔ / Εξαφάνισε τα κενά στην Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΙ.



Μόνο πρόκληση και εμπαιγμό για τις μαίες και τους μαιευτές αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό των τμημάτων της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ συνιστά η απάντηση της κυβέρνησης της ΝΔ για μηδενικά κενά σε μαίες/μαιευτές  στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ που κατέθεσε και συζητήθηκε στις 22/7/2024 απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις προσλήψεις μαιών/μαιευτών.  

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη αναποδογύρισε την πραγματικότητα της υποστελέχωσης και της εντατικοποίησης, των συνεπειών στην λειτουργία των τμημάτων, που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις βάρδιες και έχουν γνωστοποιήσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΙ. Για το σκοπό αυτό σαν παλιός ταχυδακτυλουργός ο Υπουργός Υγείας εξαφάνισε δια μαγείας τις τουλάχιστον 10 ελλείψεις μαιών/μαιευτών στο ΠΓΝΙ  με το κολπάκι των δεσμεύσεων, ότι δηλαδή αυτές οι 10 θέσεις μαιών/μαιευτών δεν είναι κενές γιατί θα καλυφθούν κάποια στιγμή από προκηρύξεις.  

Όμως είναι γνωστό πως η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και υπερασπιζόμενοι την κερδοφορία του κεφαλαίου κάνουν προκηρύξεις και στην υγεία με το σταγονόμετρο. Επομένως και οι θέσεις που προκηρύσσονται για τον κλάδο μαιών/μαιευτών είναι ελάχιστες με πιο χαρακτηριστική την τελευταία προκήρυξη 2κ/2024 όπου προβλέπονται πανελλαδικά 66 μόλις θέσεις και για το ΠΓΝΙ μόνο 2 την ίδια στιγμή που τα λειτουργικά κενά σε όλη την χώρα σύμφωνα με τους Επιστημονικούς Συλλόγους Μαιών/Μαιευτών προσεγγίζουν τα 1000 άτομα στον κλάδο.   

Επίσης λόγο των άθλιων συνθηκών εργασίας που επικρατούν  πλέον και στις μονάδες υγείας σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς των υγειονομικών και την ακρίβεια που καλπάζει και λεηλατεί καθημερινά τα λαϊκά εισοδήματα αποτρέπει τους υγειονομικούς να  αποδεχθούν θέσεις για να δουλέψουν στα νοσοκομεία. Αυτοί άλλωστε είναι και οι λόγοι που στην προκήρυξη 6κ/2020 για 1 θέση μαίας στο ΠΓΝΙ αυτή ακόμη δεν έχει καλυφθεί και έχει πάει στην 5η επιλαχούσα.  

Επιπλέον αυτές οι μόνιμες θέσεις όποτε προκηρυχθούν και εάν τελικά γίνουν αποδεκτές δε θα αντιστοιχούν στην πλειοψηφία τους σε νέες θέσεις μαιών/μαιευτών αλλά θα αφορούν συμβασιούχους που ήδη καλύπτουν μόνιμες ανάγκες των τμημάτων. Οι ανάγκες μάλιστα σε μόνιμο προσωπικό θα αυξηθούν άμεσα την επόμενη 3ετία αφού  στην Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΙ αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν τουλάχιστον 6 άτομα. Επίσης η λειτουργία τμημάτων με ιδιαίτερη επιστημονική και κοινωνική βαρύτητα όπως η Παθολογία Κύησης, η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το τμήμα Εμβρυομητρικής σε συνδυασμό  με την  έναρξη απογευματινών γυναικολογικών χειρουργείων, καθώς και η λειτουργία των ΤΕΠ για την αντιμετώπιση των έκτακτων μαιευτικών γυναικολογικών περιστατικών απαιτεί άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό μαιών/μαιευτών που θα αποτρέψει μεταξύ άλλων την επιβάρυνση και των νοσηλευτών από αλλότρια καθήκοντα.  

Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού εξαφάνισε τα κενά, στην συνέχεια  απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση και να τοποθετηθεί για την λειτουργία των ΤΕΠ, για την αναστολή της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και την λειτουργίας με συνταξιούχο πανεπιστημιακό γιατρό με μπλοκάκι.         

Αυτά τα πραγματικά δεδομένα που βιώνουν καθημερινά στις βάρδιες οι μαίες/μαιευτές και τα οποία έχουν αναδείξει και καταγγείλει μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό στην διοίκηση και την νοσηλευτική διεύθυνση του ΠΓΝΙ  ανέδειξε με την παρέμβαση του στην βουλή το ΚΚΕ. Επισήμανε τις συνέπειες από τις ελλείψεις προσωπικού για ασθενείς και υγειονομικούς στα πλαίσια  της πολιτικής υποστέλεχωσης και εμπορευματοποίησης της υγείας που αντανακλάται και στην μαιευτική φροντίδα. 

Το ΚΚΕ με την παρέμβαση του μέσα και έξω από την βουλή  συνεχίζει την δράση του για την οργάνωση της πάλης πρώτα από όλα στις μαιευτικές κλινικές και στα γυναικολογικά τμήματα εκεί που οι μαίες/μαιευτές μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό βιώνουν τις συνέπειες της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της υγείας. Αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος των Μαιών/ Μαιευτών  σε  ότι αφορά την μητρική και νεογνική φροντίδα, την  προαγωγή της μητρότητας.  

Καλούμε τις μαίες/μαιευτές να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα από την ωμή και κυνική απάντηση της κυβέρνησης της ΝΔ,  που στην ίδια αντιλαική ρότα με τις προηγούμενες επιδιώκουν να παρουσιάσουν το μαύρο-άσπρο, για να καθησυχάσουν συνολικά τους υγειονομικούς και το λαό, ώστε να υλοποιείται απροσπέλαστα η εχθρική για υγειονομικούς και ασθενείς πολιτική. 

Καλούμε τις μαίες/μαιευτές να οργανώσουν την πάλη τους, μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς και το λαό απέναντι στην στρατηγική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου που συνειδητά υπονομεύει την παροχή δημόσιας και δωρεάν μαιευτικής και γυναικολογικής φροντίδας και ενισχύει την επιχειρηματική δράση και στον τομέα αυτό ξηλώνοντας τις δημόσιες δομές υγείας από μόνιμο προσωπικό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]