Άρτα:Ημερίδα για την Πιστοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου από το Υπουργείο Πολιτισμού



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Πιστοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου» την Τρίτη 16 Ιουλίου στην Πρέβεζας. Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ) και συγκέντρωσε φορείς από όλη την Ήπειρο. Η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, έκανε την εναρκτήρια εισήγηση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πιστοποίησης για τα τέσσερα μουσεία της περιοχής.

Τα συγκεκριμένα μουσεία — το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων — έχουν το προνόμιο να αποτελούν τα πρώτα επισήμως πιστοποιημένα μουσεία της χώρας ανάμεσα στα 200 και πλέον που έχουν ιδρυθεί ή λειτουργούν υπό την άμεση αρμοδιότητα και τον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η πράξη πιστοποίησης αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας επίμονης και απαιτητικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021 με τη διενέργεια αυτοψιών από ειδικά κλιμάκια. Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων, και ολοκληρώθηκαν με τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Μενδώνη, στην εισήγησή της τόνισε τη σημασία της πιστοποίησης ως εγγύηση ποιότητας και ασφάλειας, διασφαλίζοντας την ορθή διαχείριση των πολιτιστικών θησαυρών της Ηπείρου και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επισκέπτες. Η πιστοποίηση αυτή αναδεικνύει τα μουσεία της Ηπείρου ως πρότυπα για την υπόλοιπη χώρα, προωθώντας την πολιτιστική κληρονομιά και ενισχύοντας τον πολιτιστικό τουρισμό της περιοχής.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη π. Σίμωνας, ο Βουλευτής ΝΔ Πρέβεζας Σπ. Κυριάκης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου, οι Δήμαρχοι Πρέβεζας, Άρτας, Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων, ο πρώην Βουλευτής Πρέβεζας Γ. Τρυφωνίδης, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Δημ. Παππάς, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων κα.

Οι φορείς που πήραν το λόγο από όλη την Ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων τοπικών αρχών, ακαδημαϊκών, και επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους και τόνισαν τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας αυτής. Συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα για τη συνεχή βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη των μουσειακών υποδομών και προγραμμάτων.


Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αρταίων μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η σημασία της πιστοποίησης αυτής, είναι πολύπλευρη και καθοριστική, διότι διασφαλίζει την αναγνώριση της ποιότητας και της αξίας των μουσειακών μας χώρων, αλλά και ενισχύει την αξιοπιστία τους στους επισκέπτες. Τα μουσεία μας δεν είναι απλώς εκθέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά ζωντανοί θησαυροί που αφηγούνται την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Με την αναβάθμιση αυτή, δημιουργούμε ισχυρότερα θεμέλια για την διαφύλαξη και την προώθηση της ταυτότητάς μας.

Ως νέα Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά προσδοκώ και ευελπιστώ σε αγαστή συνεργασία του Δήμου μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, ώστε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές που ορίζει το σήμα πιστοποίησης των Αρχαιολογικών Μουσείων. Να οραματιστούμε μαζί αυτό το νέο ξεκίνημα, τη νέα εποχή για την Ήπειρο και την ιστορία της». 


Στο τέλος της ημερίδας η Υπουργός Πολιτισμού απένειμε το σήμα της Πιστοποίησης στους εκπροσώπους των τεσσάρων Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]