Το ΚΚΕ για τα προβλήματα στη γυναικολογικη κλινική του ΠΓΝΙ


To KKE με γνώμονα τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των υγειονομικών σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, προασπίζοντας τα συμφέροντα υγειονομικών και ασθενών, για να ενισχύσει την λαική πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτηση στην βουλή τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει και ο κλάδος των μαιών/μαιευτών και τα οποία αποτυπώνονται με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο και στην Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΙ. 

Συγκεκριμένα για 4 κυκλικά τμήματα ( Μαιευτήριο, Παθολογία Κύησης, Λεχωίδες, Γυναικολογική Κλινική) που χρειάζονται μαίες/μαιευτές όλο το 24ώρο μαζί με τα πρωινά  Εξωτερικά Τακτικά Μαιευτικά και Γυναικολογικά Ιατρεία  αντιστοιχούν 33 από τις 43 οργανικών θέσεις. Τα κενά  είναι μεγαλύτερα αν συνυπολογιστούν οι 5 αποσπάσεις και η 1 μακροχρόνια εκπαιδευτική άδεια ενώ η λήξη των 5 συμβασιούχων επικουρικών σε ένα εξάμηνο που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες θα επιδεινώσει την λειτουργία  της κλινικής. 

 Οι επιπτώσεις της χρόνιας υποστελέχωσης και  σε μαίες/μαιευτές που τους καλοκαιρινούς μήνες λόγο των αδειών είναι εντονότερες αναγκάζουν ορισμένα κυκλικά τμήματα  όπως στην Παθολογία Κύησης και στην Γυναικολογική Κλινική να μην  καλύπτονται όλες οι βάρδιες από μαίες και μαιευτές. Γίνονται ημερήσιες μετακινήσεις, οι νοσηλευτές λόγο της υποστελέχωσης μαιών/μαιευτών επιβαρύνονται με αλλότρια καθήκοντα. Εξαιτίας της έλλειψης μαιών/μαιευτών αλλά και χώρου στα ΤΕΠ  τα έκτατα γυναικολογικά και μαιευτικά περιστατικά εξετάζονται αντί για τα ΤΕΠ στις κλινικές, ενώ το ίδιο υποστελεχωμένο προσωπικό στο οποίο οφείλονται ρεπό από το 2023  επιβαρύνεται και  με τα απογευματινά γυναικολογικά χειρουργεία.          

Η άμεση επάνδρωση με μαίες/μαιευτές της  Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ είναι επιτακτική ανάγκη γιατί επιπλέον  διαθέτει εξειδικευμένα  τμήματα με ιδιαίτερη επιστημονική και κοινωνική βαρύτητα. Τμήματα που αφορούν την προστασία της εγκύου και του νεογνού, την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία πιθανών επιπλοκών αλλά και  την ενίσχυση της γονεικότητας όπως είναι τα τμήματα της Παθολογίας Κύησης και της  Εμβρυομητρικής, η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.  Εξαιτίας δε της Μονάδας Νεογνών αυξάνεται ο αριθμός των εγκύων που ενδέχεται να γεννήσουν πρόωρα και νοσηλεύονται στην Μαιευτική Κλινική από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, Κέρκυρας, Λευκάδας και Δυτικής Μακεδονίας.  

Το ΚΚΕ απαιτεί και διεκδικεί να καλυφθούν άμεσα τα οργανικά κενά της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, να στελεχωθούν αντίστοιχα τα εξειδικευμένα τμήματα, να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά. Εκφράζει την αμέριστη στήριξη του στα δίκαια αιτήματα των μαιών/μαιευτών που αγωνίζονται για την ικανοποίηση τους.  Με την παρέμβαση του στην βουλή συνεχίζει την δράση του για την οργάνωση της πάλης πρώτα από όλα στις μαιευτικές κλινικές και στα γυναικολογικά τμήματα εκεί που οι μαίες/μαιευτές μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό βιώνουν τις συνέπειες της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της υγείας. Αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος των Μαιών/ Μαιευτών  σε  ότι αφορά την μητρική και νεογνική φροντίδα, την  προαγωγή της μητρότητας.  

Καλούμε τις μαίες/μαιευτές να οργανώσουν την πάλη τους, μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς και το λαό απέναντι στην στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ και του κεφαλαίου που συνειδητά υπονομεύει την παροχή δημόσιας και δωρεάν μαιευτικής και γυναικολογικής φροντίδας και ενισχύει την επιχειρηματική δράση και στον τομέα αυτό.  Στα πλαίσια αυτά άλλωστε η ΝΔ  θεσμοθέτησε τα  κέντρα φυσικού τοκετού χωρίς να διασφαλίζονται οι βασικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών των κέντρων όπως σε ποιό χώρο, με τι προσωπικό, με τι εργασιακές σχέσεις θα απασχολείται το προσωπικό, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στην εκχώρηση τους σε ΣΔΙΤ και ΜΚΟ, νομιμοποιώντας και επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση της  μαιευτική φροντίδας όπως συμβαίνει και με  κατ’ οίκον παροχή υπηρεσιών φροντίδα σε εγκύους, λεχωίδες και νεογνά που παραδίδεται σε ιδιώτες. 

Οι Μαίες και οι Μαιευτές, μαζί με άλλες ειδικότητες, απαιτείται  πέρα από την αυτονόητη κάλυψη όλων των κενών στα νοσοκομεία, να προσλαμβάνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας  και να  συγκροτούν διεπιστημονική ομάδα που θα έχει την ευθύνη στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του οικογενειακού προγραμματισμού και του προγεννητικού ελέγχου, την παρακολούθηση των εγκύων, τη φροντίδα μητέρας - παιδιού για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μέσω των υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής που διαθέτει, καθώς και τη συμβουλευτική σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως είναι η ατομική υγιεινή, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η αποφυγή των εκτρώσεων και η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων. 

   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]