Γιατί ο Σκύλος μου με Ακολουθεί Παντού;

 


Γιατί ο Σκύλος μου με Ακολουθεί Παντού;

 Από το σαλόνι στην κρεβατοκάμαρα, στην κουζίνα και το μπάνιο, οι σκύλοι λατρεύουν να μας ακολουθούν. Παρακάτω θα εξετάσουμε τους λόγους που ο σκυλάκος μας θέλει να είναι δίπλα μας συνέχεια.

 

 Προφανώς, εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε ένα φίλο δίπλα μας όταν πλένουμε τα ρούχα, αλλάζουμε σεντόνια, ψάχνουμε το φορτιστή μας και φυσικά όταν βλέπουμε ταινία.

 Τουλάχιστον σύμφωνα με το τι πιστεύουν οι τετράποδοι φίλοι μας. Ίσως νομίζουν ότι χρειαζόμαστε την υποστήριξή τους, ακόμα κι όταν απλώνουμε το χέρι για να πιάσουμε το περιοδικό που μασούσαν χθες. Ιδιωτικότητα; Τι είναι αυτό;

 Παρά τα όσα πιστεύουν συχνά οι ιδιοκτήτες σκύλων, αυτή η συμπεριφορά δεν έχει να κάνει με το ότι ο σκύλος σας θέλει να ανήκει σε μια «αγέλη», λόγω φυσικών ενστίκτων ή ότι ο σκύλος σας προσπαθεί να «κλέψει» τον χώρο σας.

 Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, είναι κοινωνικά ζώα και απολαμβάνουν τη συντροφιά των αγαπημένων τους. Τους αρέσει τόσο πολύ, που μερικές φορές, θα αντέξουν τη μυρωδιά του μπάνιου σας μόνο και μόνο για να είναι μαζί σας.

 

 Οι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να σας ακολουθεί παντού

 

 Δεσμός ανθρώπου-ζώου

 Μετά από τόσα χρόνια επιλεκτικής εκτροφής, τα σκυλιά είναι πραγματικά ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Εάν έχετε μια στενή σχέση με το σκύλο σας που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση, η φυσική σας παρουσία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση αυτής της όμορφης σχέσης.

 Επιπλέον, η θετική αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα ωκυτοκίνης στους σκύλους μας. Έτσι, το να είναι κοντά στον καλύτερό τους φίλο, τα ωφελεί πραγματικά.

 

 Ανία

 Αν ο σκύλος έχει περάσει ώρες μόνος του ή δεν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον για να παρατηρήσει έξω από το παράθυρο, είναι λογικό να βαριέται όλο και περισσότερο και να χρειάζεται μια καλή δόση πνευματικής και σωματικής άσκησης.

 Αν δεν την παρέχετε, πιστέψτε με, θα βρει τρόπους να διασκεδάσει. Ένας βαριεστημένος σκύλος μπορεί επίσης να διαπιστώσει ότι αν συνεχίσει να σας ακολουθεί, θα λάβετε επιτέλους το σήμα ότι είναι ώρα για μια βόλτα.

 

 Άγχος

 Ο σκύλος σας μπορεί να βιώνει νευρικότητα, φόβο και άγχος με τρόπο παρόμοιο με του δικού σας. Και ακριβώς όπως εσείς, όταν ο σκύλος σας νιώθει ανήσυχος, μπορεί να θέλει να είναι κοντά σε κάποιον που τον κάνει να νιώθει ασφάλεια.

 Για πολλά ανήσυχα σκυλιά, ο αποχωρισμός από το άτομο με το οποίο είναι συνδεδεμένοι αυξάνει σε μεγάλο βαθμό το άγχος τους.

 

 Ενίσχυση

 Εάν εσείς και ο σκύλος σας έχετε ένα ιστορικό εκπαίδευσης με επιβραβεύσεις και ανταμοιβές και ο σκύλος σας γνωρίζει ότι μπορείτε να του παρέχετε πρόσβαση σε όλα τα διασκεδαστικά και νόστιμα πράγματα, η παρουσία σας και μόνο είναι ένας σταθερός δείκτης των καλών πραγμάτων που θα ακολουθήσουν.

 Επιπλέον, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι όταν φτιάχνουμε ένα σνακ στην κουζίνα αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με ένα μικρό σνακ για το σκυλάκο μας (παραδείγματος χάρη, ψίχουλα στο πάτωμα).


 

 Ράτσα

 Ορισμένες ράτσες σκύλων, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν εκτραφεί εδώ και αιώνες για να εργάζονται δίπλα σε έναν άνθρωπο, είναι σχεδιασμένες να παραμένουν κοντά στο αφεντικό τους, ακόμη κι όταν προσπαθεί να κάνει γυμναστική.

 Η κατηγορία των τσοπανόσκυλων είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού. Τα ποιμενικά σκυλιά, όπως ο Ποιμενικός των Σέτλαντ (Shetland Sheepdog), έχουν μάθει να δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή στα σημάδια του ιδιοκτήτη τους, να περιμένουν νέες πληροφορίες και να είναι έτοιμα να εκτελέσουν μια συγκεκριμένη εργασία (όπως να μαζέψουν τα πρόβατα στο μαντρί).

 Άλλες ράτσες, όπως η οι σκύλοι εργασίας, έχουν εκτραφεί επιλεκτικά για να είναι στη δουλειά με τους ιδιοκτήτες τους.

 

 Ανεκπλήρωτες ανάγκες ή ιατρικά ζητήματα

 Μερικές φορές, απλώς δεν καταλαβαίνουμε τις - όχι και τόσο - λεπτές υποδείξεις του σκύλου μας για το ότι πρέπει να βγει έξω. Οι σκύλοι που ξαφνικά γίνονται «κολλημένοι» πάνω σας μπορεί να χρειάζονται ένα διάλειμμα για τουαλέτα.

 Επίσης, τα σκυλιά που δεν αισθάνονται καλά ή έχουν κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα, μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να σας ακολουθούν περισσότερο.

 

 Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

 Αν και μπορεί να γίνει ενοχλητικό, έως και λίγο ανατριχιαστικό, τις περισσότερες φορές που ο σκύλος σας θέλει να σας ακολουθήσει δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε.

 Ωστόσο, αν σας ακολουθεί με εμμονή και είναι μια συμπεριφορά που την έχει υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι πρέπει να τον δει ένας κτηνίατρος ή ένας σύμβουλος συμπεριφοράς.

 Είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη γλώσσα του σώματος και στον τρόπο που ο σκύλος σας προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας.

 Εάν παρατηρήσετε ότι η συμπεριφορά του σκύλου σας περιλαμβάνει σημάδια άγχους, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν πιστοποιημένο σύμβουλο συμπεριφοράς ή έναν εκπαιδευτή.

 Ένα σώμα που δείχνει να βρίσκεται σε ένταση, τα φωνητικά σήματα, όπως η γκρίνια, το γάβγισμα ή η αδυναμία να καθησυχαστεί, όλα υποδηλώνουν θέματα φόβου ή ακόμη και άγχους.

 Εάν διαπιστώσετε ότι αυτή η συμπεριφορά εμφανίστηκε ξαφνικά, μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

 Η αργή κίνηση ή ο έντονος αναστεναγμός όταν ο σκύλος ξαπλώνει, η ευαισθησία στο άγγιγμα ή οι αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως το να μην τρώει ή τα προβλήματα με την τουαλέτα, υποδεικνύουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

 

 Το άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα του Allaboutpets.gr για την ηλεκτρονική ιστοσελίδα Epirus-tv.gr Τους ευχαριστούμε θερμά για τη δημοσίευση των άρθρων μας!

  allaboutpets.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]