Με απόλυτη επιτυχία το 14ο Συμπόσιο Γλυπτικής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”| (4) νέα γλυπτά από δύο Έλληνες και δυο Αυστριακούς καλλιτέχνες!

 


Το 14ο Συμπόσιο Γλυπτικής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία. Δημιουργήθηκαν τέσσερα (4) νέα γλυπτά από δύο Έλληνες και δυο Αυστριακούς καλλιτέχνες. Εκτός από τον γράφοντα εργάστηκαν ο Βαγγέλης Κωστούλας και οι Αυστριακοί Peter Berger και Heinz Knapp, που φιλοτέχνησαν μεγάλα έργα σε μάρμαρο και μέταλλο. Τα δύο τοποθετήθηκαν στην αυλή του Μουσείου και τα άλλα δύο στη διαδρομή για το χωριό.

  Οι επισκέπτες φέτος ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά σε όλες τις εργασίες και εκδηλώσεις του συμποσίου. Παρακολούθησαν και τη δημιουργία των γλυπτών και είχαν έτσι την ευκαιρία να δουν από κοντά πως γίνονται οι γλυπτικές συνθέσεις.

  Οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 02/08/24, με το θεατρικό έργο “Δον Καμίλο”, από μια λίαν ενδιαφέρουσα ερασιτεχνική πολιτιστική ομάδα των Ιωαννίνων (Πολιτιστικός Σύλλογος Λακκωμάτων).

  Ακολούθησε στις 04/08/24, η παρουσίαση βιβλίου για τον γλύπτη Θοδ. Παπαγιάννη, από τον φιλόλογο κ. Δημ. Μίχα και στη συνέχεια ποιητική βραδιά με τη συνοδεία φλάουτου και κιθάρας με ποίηση Γιώτας Παρθενίου και Δημ. Παπανικολάου.

  Την Τρίτη 06/08/24, ήταν η εκδήλωση του Κέντρου Άνοιας Ιωαννίνων, με θέμα “Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω για την άνοια”, με ομιλήτρια την νευροψυχολόγο κα Μυρτώ Κουτσονίδα. 


  Την Τετάρτη 07/08/24, πραγματοποιήθηκε διάλεξη-αφιέρωμα για τον εικαστικό Μάκη Βαρλάμη που έζησε και στην Αυστρία και για το εκεί εγκατεστημένο μουσείο του και στη συνέχεια ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Ηπειρώτη σκηνοθέτη, Στράτου Στασινού, με τίτλο “Ηπειρος”.

  Την Παρασκευή 09/08/24 είχαμε κοντά μας την θεατρική ομάδα “Βορείως” με το έργο ‘’Χτυποκάρδια στο κρανίο’’, σε σκηνοθεσία Γιάννη και Πάνου Σεντελέ και έναν εξαιρετικό θίασο.

  Την Κυριακή 11/08/24 παρακολουθήσαμε την ροκ συναυλία με το νεανικό συγκρότημα “Elephant”, το οποίο δραστηριοποιείται στα Ιωάννινα, και το οποίο ενθουσίασε το κοινό. Οι Elephant είναι οι: Φωτεινή Φράγκου, ο Λεωνίδας Αθανασίου και ο Ηρακλής Σακκάς. 

  Την Τρίτη 13/08/24 πραγματοποιήθηκε, επίσης, μία σπουδαία εκδήλωση από την Ομάδα του “Οδοιπορικού υγείας” με συντονιστή, των 10 γιατρών, τον καρδιολόγο κ. Στέφανο Φούσα και θέμα “Διαλέξεις για τρέχοντα θέματα υγείας”.

  Την Παρασκευή 16/08/24 παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τίτλο: “Σόδες κι ασπιρίνες”.

  Την Κυριακή 18/08/24 είχαμε εκδήλωση για παιδιά με το παραμύθι με θέμα “Το μυστικό της λευκής τάξης” από την μουσικό και συγγραφέα Ανθή Γραμματικοπούλου.

  Τέλος, την Τρίτη 20/08/24 φιλοξενήσαμε τη μουσική βραδιά με το Trio Musarti (Κωνσταντίνος Λεοντάρης, Φωτεινή Τσαρσίλη, Σοφία Πατσιούρα) και την  Όλγα Μπαλωμένου και ολοκληρώσαμε τις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον καλύτερο τρόπο.

  Το φετινό 14ο Συμπόσιο Γλυπτικής ΜΣΤΘΠ ήταν αφιερωμένο στην άνοια.

  Στην υλοποίηση του 14ου Συμποσίου Γλυπτικής ΜΣΤΘΠ συνεργάστηκε το Ζωγράφειο Ελληνο-Αυστριακό σχολείο.

  Όλες οι εκδηλώσεις ήταν με ελεύθερη είσοδο, όπως κάθε χρόνο.

  Στο σημείο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση του συμποσίου αυτού και συγκεκριμένα:

Στο Δήμαρχο Βόρειων Τζουμέρκων κ. Νίκο Βαΐτση, τον αντιδήμαρχο κ. Αιμίλιο Πατσιούρα, την εντεταλμένη για τον πολιτισμό Δημοτ. Σύμβουλο κα Ελισάβετ Μπούτσορα καθώς και στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Παναγιώτη Πρίντζιο.

Θερμές ευχαριστίες αξίζουν και στον πολιτιστικό οργανισμό We adore museums που ήταν χορηγός επικοινωνίας του Συμποσίου και αυτή τη χρονιά. 


Στους 3 γλύπτες που μαζί με μένα έλαβαν μέρος στο Συμπόσιο, τη διοίκηση του Ζωγράφειου Ελληνο-Αυστριακού σχολείου, το Πειραματικό εργαστήρι Βεργίνας, τη θεατρική ομάδα Λακκωμάτων Ιωαννίνων, τον φιλόλογο Δημ. Μίχα, τους ποιητές Γιώτα Παρθενίου και Δημ. Παπανικολάου, την κόρη του Στράτου Στασινού Μαρία, το Κέντρο Άνοιας Γιαννίνων, τον Γιάννη Σεντελέ και την θεατρική του Ομάδα “Βορείως”, το νεανικό ροκ συγκρότημα Elephant, τους γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες της ομάδας του “Οδοιπορικού Υγείας”, τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, την μουσικό και συγγραφέα Ανθή Γραμματικοπούλου και τον Κώστα Λεοντάρη με την μουσική του ομάδα.


Στα μέλη του ΔΣ του Ομίλου Φίλων του Μουσείου ΜΣΤΘΠ, κ.κ. Μιχάλη Νικολό, Σωκράτη Γκρέστα, Γεωργία Σκλουπιώτη, Γιώργο Τσόδουλο, Σοφία Τριάντου, Δημ. Ιωαννίδη, την υπεύθυνη του μουσείου μας Νίκη Γιαννατσή και τους εθελοντές: Λίνα Παλιάικου, Γιώργο Σέβη, Βασιλεία-Μύριαμ Κατσανάκη, Ειρήνη Ντίκου, Χαρά Χουλιάρα, τα ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού και της ομάδας ποδοσφαίρου ‘’Αναγέννηση’’ και τέλος,


Στη σύζυγό μου, ζωγράφο, Σύνη Παπαγιάννη, τον γιό μου Νίκο Παπαγιάννη και τους Αριάδνη Παπαϊωάννου και Βασίλη Παπαϊωάννου, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την άρτια διεξαγωγή του συμποσίου. 



  Και του χρόνου με υγεία.

  Ελληνικό 22/08/2024

  Θεόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]