Κουνούπια: Πώς να αναγνωρίσετε τη λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου


Ο ιός του Δυτικού Νείλου μολύνει ολοένα περισσότερα άτομα στη χώρα μας, καθώς υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα των κουνουπιών που τον μεταδίδουν.


Αν και παραδοσιακά τα κρούσματα είναι περισσότερα στην Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία, μολύνονται άνθρωποι απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ανιχνεύθηκε κρούσμα και στην Αττική, συγκεκριμένα στην Καλλιθέα.


Μολονότι όμως ακούμε συχνά για τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, πολλοί δεν γνωρίζουν με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται. Να λοιπόν τι αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):



Στο 80% των περιπτώσεων οι άνθρωποι που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, αφού ο οργανισμός τους καταπολεμά αποτελεσματικά τον ιό

Στο σχεδόν 20% των περιπτώσεων τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι ήπια

Λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς εκδηλώνουν σοβαρή νόσο

Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε κρούσμα σοβαρής νόσου από τον ιό του Δυτικού Νείλου αντιστοιχούν άλλα 140 που ήταν ασυμπτωματικά.


Ήπια νόσος

Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν 2 έως 14 ημέρες μετά από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Η ήπια νόσος που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου εκδηλώνεται με συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, όπως:


Πυρετός

Πονοκέφαλος

Γενικευμένη αδυναμία/καταβολή

Πόνοι στους μυς (μυαλγία) και τις αρθρώσεις (αρθραλγία)

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.


Διαβάστε ακόμα Ιός του Δυτικού Νείλου: Στην Καλλιθέα το πρώτο κρούσμα της Αττικής μετά από τρία χρόνια

Στην ήπια από τον ιό του Δυτικού Νείλου τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε λιγότερο από μία εβδομάδα (3 έως 6 ημέρες). Συνήθως δεν αφήνουν κατάλοιπα, αν και ορισμένα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για εβδομάδες ή μήνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:


Υπερβολική κόπωση

Κεφαλαλγία

Μυαλγίες

Διαταραχές συγκέντρωσης κ.λπ.

Σοβαρή νόσος

Παρατηρείται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (πάνω από 50 ετών). Είναι επίσης συχνότερη σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και σε άτομα με χρόνια υποκείμενα προβλήματα υγείας.


Η σοβαρή νόσος που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός) και εκδηλώνεται ως:


Εγκεφαλίτιδα

Μηνιγγίτιδα

Οξεία χαλαρή παράλυση

Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί να περιλαμβάνουν:


Πυρετό

Πονοκέφαλο

Δυσκαμψία αυχένα

Διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργος, αποπροσανατολισμός, σύγχυση, κώμα)

Νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις)

Σοβαρή μυϊκή αδυναμία

Διαταραχές όρασης

Η οξεία φάση της σοβαρής μορφής της νόσου μπορεί να προκαλεί συμπτώματα για μερικές εβδομάδες. Ενδέχεται επίσης να παραμείνουν μακροχρόνια υπολειπόμενα νευρολογικά ελλείμματα ή διαταραχές (π.χ. παραλύσεις, διαταραχές κινητικότητας, κεφαλαλγία, χρόνια κόπωση).


Αν εκδηλώσετε κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

πηγή iatropedia.gr

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]