Πολυφωνίες από Κορσική, Ήπειρο και Γεωργία κλείνουν το Φεστιβάλ Κεράσοβο






Η κορσικάνικη πολυφωνία πρωταγωνιστεί στην καταληκτική συναυλία στις 8 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία του χωριού Αγία Παρασκευή Κόνιτσας.


Ιδιαίτεροι καλεσμένοι της βραδιάς είναι το πολυφωνικό σύνολο A STONDA, που θα μας ταξιδέψει στο τραγούδισμα cantu in paghjella. A STONDA σημαίνει 'η στιγμή'. Το ανδρικό πολυφωνικό σύνολο, το οποίο τραγουδά με αυτή τη σύνθεση πάνω από δέκα χρόνια, είναι προσηλωμένο στη διάδοση και εξέλιξη της συγκεκριμένης παράδοσης.

Η κορσικάνικη πολυφωνία μεταδίδεται μέσω της προφορικής παράδοσης, τραγουδιέται a cappella παραδοσιακά από άνδρες και εγγράφεται στο ρεπερτόριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Πρόκειται για ρεπερτόριο τόσο λαϊκό όσο και εκκλησιαστικό.

Την κορσικάνικη πολυφωνία θα ανταμώσουν τα παραδοσιακά ακούσματα ηπειρώτικης πολυφωνίας, χάρη στον Σύλλογο Πωγωνίσιου Πολυφωνικού τραγουδιού, που θα τραγουδήσει την ίδια μέρα. 

Ακόμα, στη συναυλία συμμετέχουν η καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, τραγουδίστρια και συνθέτιδα Ξανθούλα Ντακοβάνου και η ομάδα μαθητών του σεμιναρίου πολυφωνικού τραγουδιού που έλαβε χώρα στα πλαίσια του Φεστιβάλ, από 3-8 Αυγούστου. Η ομάδα θα τραγουδήσει γεωργιανές, ελληνικές και κορσικάνικες πολυφωνίες!

Τέλος, ο Ταξιάρχης Βασιλάκος, χορευτής-χορογράφος, μουσικός, θα χορέψει με σύγχρονες τεχνικές ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο μοιρολόι, σε διασκευή Ξ. Ντακοβάνου και ερμηνεία των μαθητών του πολυφωνικού σεμιναρίου. Ο Ταξιάρχης Βασιλάκος μελετά τη σχέση του χορού µε τη μουσική, με τις συλλογικές και προσωπικές ρίζες του ανθρώπου, και ιδιαίτερα µε την ελληνική παραδοσιακή κουλτούρα. Από το 2018, ερευνά τους γεωργιανούς χορούς µέσα στο χορευτικό σύνολο «Καύκασος» της οµώνυµης κοινότητας Γεωργιανών στην Αθήνα. Όλες αυτές οι επιρροές αποτυπώνονται στη δουλειά του. 


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες :

A STONDA : Alexandre Alfonsi, Patrick Santa Maria, Etienne Orsini, Dumè Salviani.

Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού : Θανάσης Βιλτανιώτης, Ιωάννα Ζώτου, Χρήστος Γκόγκος, Κώστας Λώλης, Αθανασία Καλογήρου, Φωτεινή Ράμμου, Ρία Γκουβα, Παντελής Διαμάντης, Σωτήρης Δέσσης, Ηλιάννα Τσιώνη, Έφη Ζαβογιάννη. 

Ξανθούλα Ντακοβάνου, Ταξιάρχης Βασιλάκος.


Το Φεστιβάλ Κεράσοβο πραγματοποιείται με τη στήριξη και την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Παραγωγή: ΜΟΥΣΑ. Συνδιοργανωτής: Δήμος Κόνιτσας.

Στηρίζουν οι: Περιφέρεια Ηπείρου, Συνεταιρισμός Κοινής Αγροτικής Χορτονομής Αγίας Παρασκευής, Κοτόπουλα Πίνδος, Σούπερ Μάρκετ Νικολόπουλος, Αδελφότητα Κερασοβιτών Αθήνας «Το Κεράσοβο». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]