Επικίνδυνη η οδική πρόσβαση στην εμποροπανήγυρη Ανω Λαψίστας. Μεγάλες ευθύνες της Περ. Αρχής και της Δημ. Αρχής Ζίτσας


 Σε 4 ημέρες από σήμερα,  η Δημοτική Αρχή Ζίτσας ως Αρμόδια Αρχή και Φορέας Λειτουργίας της εμποροπανήγυρης στην Άνω Λαψίστα, καλεί δημόσια τους κατοίκους της περιοχής ενώ δεν έχει εξασφαλίσει την διαμόρφωση των υποδομών και των συνθηκών, για την ασφαλή οδική πρόσβαση των επισκεπτών και την προστασία κατοίκων και του περιβάλλοντος.


Συγκεκριμένα:


Α)  ο κόμβος επί της εθνικής οδού, ο οποίος είναι υπό κατασκευή από την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου παρουσιάζει έντονες κατασκευαστικές εκκρεμότητες  που καθιστούν επικίνδυνη, 1ον την είσοδο των οχημάτων προερχόμενων από Ιωάννινα στον κόμβο αλλά και 2ον την έξοδο από τον κόμβο στην ένωση με την εθνική οδό με κατεύθυνση προς Ιωάννινα. Η επικινδυνότητα αυτή πολλαπλασιάζεται λόγω των εακτοντάδων οχημάτων που αναμένεται να έρχονται από τις 2 κατευθύνσεις της εθνικής οδού προς τον χώρο της εμποροπανήγυρης, Οχήματα που θα αθροιστούν σε αυτά που έρχονται από Αλβανία αλλά και στα φορτηγά που κινούνται προς την ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων. Οι κόμβοι που κατά τον κ. Καχριμάνη, σπέρνονται «για να σώσουν ζωές», μπορεί να γίνουν παγίδα για τα διερχόμενα οχήματα.


Β) Ο επαρχιακός δρόμος του ενός περίπου χιλιομέτρων, από τον κόμβο έως τον χώρο της εμποροπανήγυρης, δεν έχει κανέναν απολύτως φωτισμό για την ασφάλεια της διέλευσης των οχημάτων.


Γ) Ο χώρος δεξιά του δρόμου, με κατεύθυνση προς το σημείο της εμποροπανήγυρης, στον οποίο  γίνονται εργασίες για να αξιοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης οχημάτων απέχει από το σημείο της εμποροπανήγυρης περί τα 200 μ. Οι πεζοί μετά την στάθμευση, θα υποχρεούνται να κινούνται με τα πόδια σε έναν δρόμο και διαμέσου του δρόμου,  χωρίς να υπάρχει ο στοιχειώδης φωτισμός με κίνδυνο να συναντηθούν και να παρασυρθούν από τα διερχόμενα οχήματα. Τα παραπάνω ελέγχθησαν με επιτόπια αυτοψία περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων της ΛΑ.ΣΥ. αλλά και κατοίκων.


Τα παραπάνω κατατέθηκαν χθες, με την μορφή της κατεπείγουσας ερώτησης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, από την επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Δ. Ζίίσας Σπ. Δαρδάνη. Παρά την επιμονή της ΛΑ.ΣΥ. να συζητηθεί το επείγον αυτό θέμα, η γαλάζια Δημοτική Αρχή του κ. Πλιάκου αρνήθηκε να γίνει οποιαδήποτε αναφορά, λόγω ….. μη πρόβλεψης στον κανονισμό του Δημ. Συμβουλίου!!!! Η στάση της Δημ. Αρχής επιβεβαίωσε την ανησυχία μας ότι,  η «πρεμούρα» της να γίνει με κάθε τρόπο η εμποροπανήγυρη και να καλυφθούνε οι μεγάλες ευθύνες οι δικές της αλλά και της γαλάζιας επίσης  Περιφερειακής Αρχής,  θα «καταπιεί» την ανάληψη ευθύνη για έλεγχο κάθε πιθανού κινδύνου για την ασφάλεια των επισκεπτών και των κατοίκων. Εάν είχε απαντήσεις θα της έδινε και δεν θα κρυβόταν!!!


           Στην ίδια κατεπείγουσα ερώτηση, η ΛΑ.ΣΥ. Δ. Ζίτσας έθεσε 2 ακόμη σημαντικά θέματα :


Δ) Παρά την πρόβλεψη στο άρθρο Άρθρο 7ο Πλαίσιο λειτουργίας - υποχρεώσεις-απαγορεύσεις,  του κανονισμού λειτουργίας της εμποροπανήγυρης «22. Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν: ….β Να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιασδήποτε μορφής και έκτασης υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της αισθητικής που αρμόζει στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, στο ήθος των κατοίκων και στους κανόνες των χρηστών και συναλλακτικών ηθών, καθώς και στους κανόνες της καλής εν γένει συμπεριφοράς»,


υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων και κλήση της  αστυνομίας στις 31 Ιουλίου 2024 από δημοτικούς συμβούλους, με αυτοπρόσωπη παρουσία αστυνομικών για διενέργεια καταγραφής συμβάντος, ότι για την διαμόρφωση του εδάφους στο χώρο της εμποροπανήγυρης, μηχανήματα του Δήμου έκαναν παράνομη απόληψη πετρώδους υλικού (χαλίκι) από την τεράστια τρύπα στον λόφο στην περιοχή κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου περιοχής Άνω Λαψίστας,    Προκάλεσαν έτσι επιπλέον βάθεμα στην μεγάλη τρύπα διαστάσεων 50m x 20m x 3m που υπάρχει στον λόφο και λειτουργεί ως παράνομη χωματερή σκουπιδιών, καθιστώντας την ακόμη πιο επικίνδυνη για ανθρώπους και ζώα. Παράνομη χωματερή την οποία είχε  και έχει την ευθύνη να κλείσει και να αποκασταστήσει και όχι να την διευρύνει η Δημ. Αρχή!!!


Ε) Δεν ελήφθη υπ΄ όψιν η αρνητική εμπειρία παρελθόντων ετών από την εγκατάσταση της εμποροπανήγυρης στην Βουνοπλαγιά, έτσι όπως αυτή καταγράφεται σε αναφορά-εξώδικο 203 κατοίκων της Βουνοπλαγιάς, προς την ίδια  με σήμερα Δημοτική Αρχή στις 20 Φεβρουάριο 2023. Στην εν λόγω αναφορά, η οποία αποτέλεσε και έναν από τους λόγους αλλαγής χωροθέτησης της εμποροπανήγυρης, καταγράφονται σημαντικότατες καταγγελίες για περιστατικά κινδύνων της οδικής ασφάλειας των επισκεπτών, της προστασίας της περιουσίας των κατοίκων, της τήρησης κανόνων υγειινής κ.α.. με ευθύνη της Δημ. Αρχής Πλιάκου.  Το εξώδικο επανακατατέθηκε στον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου. Είχε την ίδια τύχη όμως με την ερώτηση : Στο συρτάρι…..


Έμειναν λοιπόν αναπάντητα τα 4 ερωτήματα της ΛΑ.ΣΥ προς την Δημ. Αρχή  Δ. Ζίτσας:


« 1. Τι αντικειμενικά μπορεί να πράξει στον περιορισμένο χρόνο που απομένει για να διορθώσει τις αναφερόμενες άκρως επικίνδυνες συνθήκες σε συνεννόηση με την Περιφερειακή Αρχή που έχει την ευθύνη του κόμβου και του δρόμου που οδηγεί στην εμποροπανήγυρη, διασφαλίζοντας την στοιχειώδη ασφάλεια διέλευσης οχημάτων και πεζών


2. Τι θα πράξει για να μην επαναληφθεί η αρνητική εμπειρία των κατοίκων της Βουνοπλαγιάς καθώς οι συνθήκες μη φωτισμού καθιστούν πιθανή την επανάληψή τους.


3.Τι θα κάνει για να αποκαταστήσει την επιπροσθέτως από τις πράξεις της προκληθείσα βλάβη στο περιβάλλον στην τρύπα στον λόφο κοντά στο εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου.


4. Εάν δεν υπάρχει ο χρόνος επίλυσης όλων των προαναφερόμενων προβλημάτων με ποια σκοπιμότητα και προς εξυπηρέτηση ποιου στόχου προχωρά στην έναρξη της εμποροπανήγυρης.»


   Καλούμε τους υποψήφιους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της Λαψίστας να λάβουν υπ΄υπόψιν τους τις σοβαρές επισημάνσεις της ΛΑ.ΣΥ. και να απαιτήσουν άμεσα την επίλυση των προβλημάτων ασφάλειας. Να αναζητήσουν και να καταλογίσουν τις ευθύνες, οι οποίες βαρύνουν αποκλειστικά την Δημοτική Αρχή Ζίτσας και την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου.


ΛΑΣΥ ΗΠΕΙΡΟΥ & Δ. ΖΙΤΣΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]