ΠΓΝΙ:ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ!

«Βαλκανικοί αντίλαλοι | Ηχο-πορτραίτα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη 1962–1987 | Έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Φωτογραφικές αφηγήσεις του Martin Koenig»- Έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photometria, παρουσιάζει, από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2023, την έκθεση φωτογραφίας «Βαλκανικοί αντίλαλοι | Ηχο-πορτραίτα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη 1962–1987 | Φωτογραφικές αφηγήσεις του Martin Koenig, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), με θέμα «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά».



Το 1966, ο Martin Koenig, εθνογράφος ειδικός στους Βαλκανικούς χορούς, οπλισμένος με μια συστατική επιστολή από τη θρυλική ανθρωπολόγο Margaret Mead, ξεκίνησε μακρά σειρά ταξιδιών στα Βαλκάνια που θα διαρκούσε 25 χρόνια.

Άλλοτε μόνος κι άλλοτε μαζί με τη συνάδελφό του Ethel Raim ερεύνησε και κατέγραψε τη μουσική και τους χορούς των παραδοσιακών κοινοτήτων της περιοχής, σε μια εποχή κορύφωσης των αλλαγών που έφερνε η τεχνολογική πρόοδος, η εκβιομηχάνιση και το επακόλουθο κύμα μετανάστευσης. Στην έκθεση παρουσιάζεται το πλούσιο φωτογραφικό έργο του Martin Koenig αλλά και αφηγήσεις του με ιστορίες ανθρώπων που συνάντησε, των οποίων η σχέση με τη μουσική και τον χορό ήταν βαθιά και η αίσθηση της κοινότητας ισχυρή.


Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια:28.9-28.10.2024

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 έως 14/10 & 10:00-17:00 από 16/10.


Την ημέρα έναρξης της έκθεσης 28/9, οργανώνεται η συζήτηση «Βαλκανικοί Αντίλαλοι» όπου ο Martin Koenig συνομιλεί με τον επιμελητή της έκθεσης Στέργιο Καράβατο, στο Θέατρο Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημ. Χατζής» (ώρα 19:00). Επιπλέον, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου (ώρα 20:00) θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η προβολή της ταινίας του John Cohen «Ο Περικλής στην Αμερική» (1988 | 68′). Η ταινία φιλοτεχνεί το μουσικό πορτραίτο του Περικλή Χαλκιά, κλαρινίστα μετανάστη, και της ηπειρώτικης κοινότητας στην Αμερική, εξερευνώντας τις φιλοδοξίες, αλλά και την αμφιθυμία των Ελληνοαμερικανών. Καθώς κινείται μεταξύ Κουίνς, Νέας Υόρκης και βόρειας Ελλάδας, παρουσιάζει την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου και το πως αυτή ενώνει την Ηπειρώτικη κοινότητα σε όλο τον κόσμο. 


Η είσοδος στη συζήτηση και την προβολή είναι δωρεάν.



Επιμέλεια αρχικής έκθεσης: Ivo Hadjimishev

Προσαρμογή έκθεσης: Στέργιος Καράβατος

Παραγωγή: Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας–Θράκης

H έκθεση υποστηρίζεται από την Αμερικανική Πρεσβεία της Βουλγαρίας, το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και το Ίδρυμα Smithsonian.



Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).




*Στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΗΠΚ, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας θα είναι ελεύθερη και οι επισκέπτες θα έχουν έκπτωση 10% στα είδη του πωλητηρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]