Άρης Μπαρτζώκας:Μέση θερμοκρασία 26,3ᵒ το φετινό καλοκαίρι στα Ιωάννινα


   "Με την ολοκλήρωση του συμβατικού θέρους (Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος) διαπιστώνεται και τυπικά πλέον, από τις μετρήσεις τους Μετεωρολογικού Σταθμού του Πανεπιστημίου, ότι το φετινό καλοκαίρι στα Ιωάννινα ήταν το θερμότερο, από την έναρξη λειτουργίας του Σταθμού, με μέση θερμοκρασία 26,3ᵒC. 

Δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι αυτό του 2012 με θερμοκρασία 26,1ᵒC, όταν είχαν καταγραφεί πολλές μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40ᵒC. Αν όμως ανατρέξουμε και στα αρχεία της ΕΜΥ θα διαπιστώσουμε ότι το 1928 η μέση θερινή θερμοκρασία είχε φθάσει στους 26,9ᵒC και το 1931 στους 26,5ᵒC (ο Μετεωρολογικός Σταθμός ήταν στο αεροδρόμιο Κατσικά).

Παρατηρούμε ότι κατά την δεκαετία του 1970 οι μέσες θερινές θερμοκρασίες ήταν γύρω στους 21ᵒC και αυτό μας φέρνει στο νου συζητήσεις της δεκαετίας του 1960 ότι ενδεχομένως να βαδίζαμε προς μια νέα περίοδο παγετώνων. 

Σήμερα, με διαθέσιμες μετεωρολογικές παρατηρήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και με κλιματικά μοντέλα εξελιγμένα και αξιόπιστα, η πορεία προς ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες δεν αμφισβητείται πλέον"αναφέρει σε σχετικό post στο facebook  o Ομότιμος Καθηγητής Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας  στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ,Αριστείδης Μπαρτζώκας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]