ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΣΤΗΝ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ ΤΑ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΌ 15 ΧΡΟΝΙΑ!

Στο 30ο Διεθνές Φεστιβαλ Αθηνων η μικρού μήκους ταινία «Αχέροντας»

 


Στο 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών-Νύχτες Πρεμιέρας επιλέχτηκε η μικρού μήκους ταινία «Αχέροντας» που συγχρηματοδότησε  η Περιφέρεια Ηπείρου και υποστήριξε το Εpirus Film Office. Διαγωνίζεται στο τμήμα ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ • ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ, στο  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, που στηρίζει τις προσπάθειες των νέων Ελλήνων Κινηματογραφιστών Ταινιών Μικρού Μήκους της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής. Ειδική κριτική επιτροπή αποτελούμενη από διακεκριμένους επαγγελματίες της εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας απονέμει τα βραβεία: Χρυσή Αθηνά, Αργυρή Αθηνά, Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Ανδρικής και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Η ταινία σύμφωνα με το πρόσφατά ανακοινωμένο πρόγραμμα του AIFF 30, θα προβληθεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στις 17:00  στον Κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ.

Συνεχίζει λοιπόν την πορεία της η βραβευμένη ταινία «Αχέροντας» στο DISFF 47 Διεθνες Φεστιβάλ Δράμας , με την «Ειδική Μνεία»  ως μια ταινία  «…άρτιας κινηματογραφικής εμπειρίας σε όλους τους τομείς»  και που «…συγκίνησε, με τη διαχείριση της απώλειας…».

Σημειώνεται ακόμη πως η ταινία έλαβε την  «4η» θέση στην ψηφοφορία για το «Βραβείο Κοινού», στο 47ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2024, ενώ σχολιάστηκε ως μια ολοκληρωμένη, αξιόλογη προσέγγιση για την προβολή και ανάδειξη της περιοχής και των μύθων της, αξιοποιώντας τον κινηματογράφο ως μέσο (σενάριο, σκηνοθεσία, φωτογραφία, υποκριτική κλπ.) 



Η ταινία με τίτλο «Αχέροντας» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου και σενάριο Μάτας Κούρτη, εκτός από την ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ ΗΠΕΊΡΟΥ, χρηματοδοτείται και από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΈΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΆΦΟΥ, έγινε δε με την υποστήριξη του ΕPIRUS FILM OFFICE της Περιφέρειας Ηπείρου.  Αποτελεί μία παραγωγή της εταιρείας ΗΟΝΕΥΒΕΕ, σε συμπαραγωγή με την LIBRART PERFORMING ARTS ENSEMBLE και το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Πρόκειται για την ιστορία ενός ζευγαριού που αποφασίζει να περάσει ένα Σαββατοκύριακο μέσα στη φύση, και στον ποταμό Αχέροντα. Κατά την παραμονή τους εκεί, προσπαθούν να βρουν νέες ισορροπίες στη σχέση τους που έχει διαταραχτεί  από μια σημαντική απώλεια. Το εντυπωσιακό τοπίο, η μυθολογία του, ο επιβλητικός «βαρκάρης» τους επηρεάζουν, και τους ωθούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους. 

Ο τόπος και ο μύθος που τον περιβάλλει, οι τοποθεσίες (Locations), αποτέλεσαν την έμπνευση του σεναρίου, μιας ιστορίας που συνδέει τον αρχαίο μύθο με το φυσικό περιβάλλον. 

Η ξεχωριστή φύση της περιοχής με τα αιωνόβια πλατάνια, το πολυσύνθετο οικοσύστημα και τα κρυστάλλινα νερά αναδείχθηκαν και ανέδειξαν την ιστορία καθώς αποτέλεσαν το σκηνικό για την αφήγησή της. Οι φιλόξενοι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των Δήμων Πάργας και Σουλίου και ιδιαίτερα αυτοί της Αμμουδιάς και της Γλυκής όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρισμάτα, συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση της ταινίας, αναδεικνύοντας τον film friendly χαρακτήρα της Περιφέρειας. 

Πρόκειται για μια ταινία μυθοπλασίας που γυρίστηκε στον ποταμό Αχέροντα, στις εκβολές και τις πηγές του,  στους οικισμούς Γλυκή (Δημος Σουλίου- Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας),  και Αμμουδιά, δάσος στην παραλία Αλωνάκι (Δήμος Παργας- Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας). Βέβαια κατά την διερεύνηση επιλογής τοποθεσιών (scouting - repérage) , εξετάστηκαν και καταγράφηκαν και άλλα σημεία όπως η Πάργα (Δήμος Πάργας - Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας), η περιοχή στον Όρμο του Οδυσσέα, έως την παραλία Αλωνάκι, καθώς και θέσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ( πχ λίμνη Καλοδικίου κλπ) που θα χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων του  ΕPIRUS FILM OFFICE 

Πρωταγωνιστές, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Νίκος), η Σμαράγδα Αδαμοπούλου (Μαρία) και ο Αργύρης Μπακιρτζής («Βαρκάρης»). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]