Πάνω από 550.000 έξυπνοι μετρητές θα τοποθετηθούν το 2025 – Πως προχωρά η διαδικασία

 


Περίπου 550.000 νέοι μετρητές θα τοποθετηθούν εντός του 2025 σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ από το 2026 έως το 2030 εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην εγκατάσταση περί του 1 εκατ. ανά έτος. Την ίδια ώρα, με γοργούς ρυθμούς τρέχει η τοποθέτηση στα δημόσια κτίρια και θα ακολουθήσουν έπειτα οι μεγάλοι καταναλωτές,όπως μεταδίδει το ypodomes.com.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, έως σήμερα έχουν εγκατασταθεί 650.000 «έξυπνοι» μετρητές.


Το mega project του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει συνολικά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.200.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.


Το ύψος του έργου ανέρχεται στα 1,2 δις. ευρώ.

Για να μπορέσει όλο αυτό να υλοποιηθεί ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος, ο Διαχειριστής έχει επικοινωνήσει πως ο διαγωνισμός θα σπάσει σε μικρότερους και σε κάθε παρτίδα οι τέσσερις εταιρείες που έχουν προκριθεί, θα καταθέτουν οικονομικές προσφορές. Για τον πρώτο που αφορούσε στην εγκατάσταση 360.000 «έξυπνων» μετρητών και υλοποιείται σε κτίρια του δημοσίου, ανάδοχος είχε αναδειχθεί η κοινοπραξία της Protasis με την Sagemcom Energy & Telecom SAS.


Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις εταιρείες που έχουν προκριθεί είναι η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL, η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh, η σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS και η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.



Τα οφέλη του έργου

Οι νέοι μετρητές θα διασφαλίζουν τη συλλογή στοιχείων, χρήσιμων για πολιτικές εξοικονόμησης και για χάραξη πιο δυναμικών εμπορικών πολιτικών, από τους προμηθευτές. Ουσιαστικά, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα ισχύουν, σήμερα, για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος. Έτσι, οι «έξυπνοι» μετρητές που θα επικοινωνούν και με τις «έξυπνες» συσκευές θα είναι σε θέση να παρέχουν στους καταναλωτές και στους παρόχους διαρκή ροή στοιχείων για την κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα ο καταναλωτής θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ύψος των κιλοβατωρών που έχει καταναλώσει.


Ταυτόχρονα, θα μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή και παράλληλα θα μειώνεται το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση γίνονται εξ’ αποστάσεως.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ / ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]