Στην Αλβανία για το Balkanika Folk Festival το τμήμα παραδοσιακών χορών Δήμου Ιωαννιτών

 


Μια από τις σημαντικές εμπειρίες είχε την ευκαιρία να βιώσει στην Αλβανία, το διεθνώς βραβευμένο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών στην 40η χρονιά του.


Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη χορευτική συνάντηση των Βαλκανικών (και όμορων) κρατών, στο πλαίσιο του διεθνούς Balkanika Folk Festival (11-15/9/2024) ανταποκρινόμενο στην τιμητική πρόσκληση του διοργανωτή Δήμου Kamez, στα προάστια των Τιράνων.



Το έμπειρο ελληνικό συγκρότημα του Δήμου Ιωαννιτών σε παρουσίες στο εξωτερικό, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιομορφίες, μαζί με αντίστοιχα από Αλβανία, Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία Ερζεγοβίνη, ενώθηκαν επί σκηνής, με τη βοήθεια των ρυθμών, που παρουσιάζουν σημαντική ομοιότητα, για να φανεί με εύγλωττο τρόπο παραφράζοντας λίγο τον Γιάννη Ρίτσο ότι «Εμείς χορεύουμε για να σμίξουμε τον κόσμο και όχι για να τον χωρίσουμε». Αυτή είναι μια σημαντική πλευρά της Παράδοσης και του Πολιτισμού.



Η παράσταση θα μεταδοθεί και από την κρατική  Αλβανική Τηλεόραση RTVSH, τον Οκτώβριο, δίνοντας για μια φορά ακόμη τη δυνατότητα στο συγκρότημα να προβάλει τα Γιάννινα και την Ήπειρο σε ευρύ κοινό ενός κράτους, με το οποίο  που η Ελλάδα έχει πολυεπίπεδες σχέσεις.


Εκτός της εθιμοτυπικής επίσκεψης και ανταλλαγής δώρων στο Δημαρχείο της πόλης, στο περιθώριο του φεστιβάλ, το ελληνικό συγκρότημα του Δήμου Ιωαννιτών, όπως συνηθίζει, επισκέφτηκε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος αλλά και την μεγάλης σημασίας, για τον ελληνισμό, πόλη του Αργυροκάστρου.


Για την πραγματοποίηση της συμμετοχής σημαντική ήταν η συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου.



Το γενικό συντονισμό της οργάνωσης της αποστολής και την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είχαν οι δάσκαλοι του συγκροτήματος, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής κκ Νίκος Νούσιας και Ηλίας Γκαρτζονίκας (Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ηπείρου).



Η συμμετοχή αυτή έλαβε χώρα στο μεταίχμιο του τέλους της 40ης καλλιτεχνικής περιόδου, που είχε ποικίλες δράσεις σε πολλούς τομείς όπως πάντα, πχ διοργάνωση μουσικοχορευτικών παραγωγών, σεμιναρίων και παράλληλων εκδηλώσεων με παραστάσεις σε Γιάννινα, Ήπειρο, Ελλάδα και εξωτερικό και της αρχής της νέα περιόδου, της οποίας οι εγγραφές και τα μαθήματα όλων των ηλικιών γίνονται κάθε απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος, οδός Δωδώνης 35, στο τέλος του Πάρκου Κουραμπά (τηλ 26510 48235). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]