Ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε και στην περιοχή της Πρέβεζας


 Ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε και στην περιοχή της Πρέβεζας 

Κρούσμα  του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε και στην Πρέβεζα όπως αναφέρει  η εβδομαδιαία   έκθεση  του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ημερομηνία αναφοράς που είναι η 11η Σεπτεμβρίου κρούσματα  λοίμωξης έχουν εντοπιστεί  σε 62  δήμους (ανάμεσά τους η Πρέβεζα, η Λευκάδα και η Θεσπρωτία) ενώ λόγω της υψηλής δραστηριότητας κουνουπιών θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η  διάγνωση  περαιτέρω κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Από την αρχή της περιόδου 2024 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 162 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 121 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα, οξεία χαλαρή χαλαρή παράλυση κλπ) ενώ  41 κρούσματα είχαν ήπια έως καθόλου συμπτώματα. 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]