Αναζητούνται εσωκομματικές ισορροπίες στην ΚΕΔΕ εν όψει συνεδρίου

 


Την τακτική της “ισορροπημένης επίθεσης” προς την κυβέρνηση, ακολουθεί πλέον ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, καθώς εκτιμά ότι, οι αντιδράσεις που υπάρχουν στην παράταξή του, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε η ΚΕΔΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ελλοχεύουν τον κίνδυνο της διάσπασης.


Στην προσυνεδριακή συνέλευση της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα, ο Λ. Κυρίζογλου, ξεκίνησε τη νέα τακτική του, καθώς στην τοποθέτησή του, σταμάτησε να   “χαϊδεύει” την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Δεν θέλουμε το συνέδριο της Ρόδου να είναι μια από τα ίδια. Δεν το επιτρέπει η σημερινή πραγματικότητα. Η συγκυρία κάτω από την οποία καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις και να επιλέξουμε τις δράσεις που θα ακολουθήσουμε, είναι κρίσιμη. Τα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των δήμων μας είναι πολλά και δυσεπίλυτα. Οι δυσκολίες στην καθημερινότητά μας μας πνίγουν. Πλέον από μας απαιτείται μια νέα προσέγγιση των ζητημάτων. Μια νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων. Ένα νέο σχέδιο θέσεων, που θα απαντά δημιουργικά και με θετικό τρόπο στην νέα ατζέντα που ανοίγει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση».


Με τις φράσεις του αυτές, ο έμπειρος δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, στην ουσία, επιθυμεί να διατηρήσει τις ισορροπίες μέσα στην παράταξή του, καθώς οι δύο αντιπρόεδροι του Γρηγόρης Κωνσταντέλλος από τα 3Β και Γιώργος Παπαναστασίου από το Αγρίνιο, έχουν εκφράσει δημοσίως την δυσφορία τους, σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δήμους.


Προς το παρόν και οι δύο περιμένουν τις πράξεις της κυβέρνησης μέχρι το συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 7 – 9 Νοεμβρίου, για να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν.


Πάντως ο Λάζαρος Κυρίζογλου επιθυμεί κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου να υπάρχει ομοψυχία και ενότητα στους κόλπους της παράταξής του και να μην δημιουργηθούν προβλήματα, που θα ταλαιπωρήσουν τον ίδιο και βέβαια την κυβέρνηση που στήριξε την εκλογή του στην θέση του προέδρου.


 


“Λάδι στην φωτιά”


Νέο πρόβλημα στην διοίκηση της ΚΕΔΕ, έρχεται να προστεθεί από τον υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος εξήγγειλε από την Καλαμάτα όπου παραβρέθηκε για εκδηλώσεις, 200 εκατ. ευρώ πρόσθετη επιχορήγηση στους δήμους για το 2024, προκειμένου να καλυφθούν οι τακτικές τους ανάγκες.


Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί - με κάποιους δημάρχους να κάνουν λόγο για ανακολουθίες της κυβέρνησης - είναι ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δήμαρχοι ζήτησαν για να κλείσει η χρονιά χωρίς προβλήματα, 450 εκατ. ευρώ.


Στο περιθώριο της συνάντησης, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές «τ' αυτιού» του epoli.gr, ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος έκανε λόγο για 250 εκατ. ευρώ.


Δεν πέρασαν όμως τρεις εβδομάδες από τη συνάντηση στο Μαξίμου και τα εκατομμύρια μειώθηκαν κατά πενήντα επισήμως.


Το δεδομένο αυτό είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, οι οποίες θα φανούν, κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη προσυνεδριακή συνάντηση της ΚΕΔΕ.


 “Νέο αγκάθι” οι ανεμογεννήτριες


Το νέο πρόβλημα που έρχεται να διαταράξει τις σχέσεις κυβέρνησης – αυτοδιοίκησης είναι οι ανεμογεννήτριες. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων - ειδικά σε Πελοπόννησο, Έβρο, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία - έχουν ταχθεί κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στα δάση και τα βουνά τους, επισημαίνοντας τις τεράστιες καταστροφές που θα προκαλέσουν στο περιβάλλον, στην εικόνα και στον τουρισμό.


Οι αντιδράσεις αυτές είναι μαθηματικά βέβαιο ότι είναι θέμα ημερών να κατατεθούν επίσημα από τους δημάρχους στην ΚΕΔΕ, από την οποία θα ζητούν στήριξη και συμμαχίες.


Τότε η ΚΕΔΕ, υποχρεωτικά θα πρέπει να ενσκήψει στο πρόβλημα και να αναζητήσει δίκαιες λύσεις.   

 epoli.gr

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]