Από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις στην Ελλάδα σε μικροσωματίδια τα Ιωάννινα/Ερώτηση στη Βουλή από τον Κυριάκο Βελόπουλο

 


ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 26/06/2024

Του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις στην Ελλάδα σε μικροσωματίδια τα Ιωάννινα»

Κύριοι Υπουργοί,


Συμφώνως διεθνούς έρευνας της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir του 2023, η οποία δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό τύπο, αποτυπώνεται σε αυτήν η έκθεση των πόλεων και χωρών σε συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM2,5. Κατά αυτήν λοιπόν, στην 57η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα, με τα Γιάννενα να εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης σε σχέση με τις άλλες ελληνικές πόλεις (https://www.iqair.com/greece) Η συγκέντρωση PM2.5 στα Ιωάννινα είναι σήμερα 8,2 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια κατευθυντήρια τιμή ποιότητας του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η δυσάρεστη αυτή πληροφορία είναι απότοκος του συχνού φαινομένου της εμφάνισης αιθαλομίχλης, η οποία επιβαρύνει τα επίπεδα καθαρότητας της ατμόσφαιρας στην πόλη των Ιωαννίνων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:


Υφίσταται σχεδιασμός λήψεως μέτρων ή προγραμματισμός εφαρμογής καινοτόμων καταλυτικών δράσεων περιορισμού των επιβαρυντικών ρύπων των υφ’ υμών Υπουργείων, προκειμένου η κατάσταση που επικρατεί στα Ιωάννινα, σχετικά με την καθαρότητα της ατμόσφαιρας, να βελτιωθεί;


Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ



ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτή



Σε απάντηση της με αρ. 5347/26.06.2024 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Βελόπουλο Κ., με θέμα «Από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις στην Ελλάδα σε μικροσωματίδια τα Ιωάννινα», σας γνωρίζουμε τα εξής:




Αναφορικά με θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από μικροσωματίδια PM2.5 στην πόλη των Ιωαννίνων, ο σχεδιασμός λήψεως μέτρων και ο προγραμματισμός δράσεων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπως αναφέρεται στην εν λόγω ερώτηση, δεν αφορούν αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας αλλά κυρίως του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς το οποίο έχει συνυποβληθεί η σχετική ερώτηση.


Αναλυτικότερα, με τις διατάξεις της με α.π. Η.Π. 14122/549/Ε.103/2011 (ΦΕΚ Β΄488) ΚΥΑ «Μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2008/50/ΕΚ «για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 21ης Μαΐου 2008.»» ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία η οδηγία 2008/50/ΕΚ «για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη». Σκοπός της εν λόγω ΚΥΑ είναι η θέσπιση μέτρων που έχουν ως γενικό στόχο μεταξύ άλλων:







 

2


τον προσδιορισμό και καθορισμό των στόχων για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ώστε να αποφεύγονται, να προλαμβάνονται ή να μειώνονται οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο σύνολο του περιβάλλοντος,

την εκτίμηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα βάσει κοινών μεθόδων και κριτηρίων,

τη συγκέντρωση πληροφοριών όσον αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ώστε να διευκολυνθεί η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των οχλήσεων καθώς και η παρακολούθηση των μακροπρόθεσμων τάσεων και βελτιώσεων που προκύπτουν από τα εθνικά και κοινοτικά μέτρα.


Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 της προαναφερθείσας ΚΥΑ, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 της με α.π. 174505/607/2017 (ΦΕΚ Β΄1311) ΚΥΑ «Τροποποίηση των παραρτημάτων IV και V του άρθρου 8 της υπ’ αριθμ. 22306/1075/2007 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄920) και των παραρτημάτων Ι, ΙΙΙ, VΙ και ΙΧ του άρθρου 30 της υπ’ αριθμ. 14122/549/2011…», για την υλοποίηση των γενικών στόχων του άρθρου 1 της πρώτης, αρμόδιες υπηρεσίες είναι:

για την εφαρμογή και υλοποίηση των βασικών στόχων της ΚΥΑ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος

και Ενέργειας (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) καθώς και οι αρμόδιες για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και ποιότητας περιβάλλοντος υπηρεσίες των Περιφερειών, όπως εκάστοτε τροποποιούνται και ισχύουν, καθώς και τα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των Περιφερειών,

για την εκτίμηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις ως άνω αντίστοιχες αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες,

για την εγκατάσταση σε αντιπροσωπευτικές θέσεις των σταθμών που συνιστούν το εθνικό δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και την παρακολούθηση της λειτουργίας τους, αρμόδιες είναι οι οικείες περιφερειακές υπηρεσίες, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 210 του ν. 3852/2010 σχετικά με τις αρμοδιότητες των Μητροπολιτικών Περιφερειών Αττικής και Θεσσαλονίκης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]