Άρτινών Συνεργασία «Με εισήγηση Χαρακλιά, η δημοτική αρχή Σιαφάκα κλείνει τους παιδικούς σταθμούς Κωστακιών και Καμπής»


 «Αρτινών Συνεργασία»: 

«Με εισήγηση Χαρακλιά, η δημοτική αρχή Σιαφάκα κλείνει τους παιδικούς σταθμούς Κωστακιών και Καμπής». 

-Λάθος η απόφαση να κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί.

-Λάθη του Προέδρου του ΔΣ, κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, με εισήγηση του Αντιδημάρχου Παιδείας κ.Χαρακλιά, η νέα Δημοτική Αρχή του κ.Σιαφάκα, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών Κωστακιών και Καμπής. Μάλιστα κατά την ψηφοφορία παρωδία…οι Αντιδήμαρχοι Τσώλα Αγγέλα, Λυγούρα Μαίρη και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Κέφης Νίκος, ζήτησαν από τον Πρόεδρο του ΔΣ κ.Πατήλα “χρόνο για να το σκεφτούν…”, κάτι που δεν προβλέπεται και έπρεπε η ψήφος τους να θεωρηθεί ως παρόν. Όμως αυτό δεν έγινε από τον κ.Πατήλα και μετά από αρκετή ώρα (κατά την ψηφοφορία!) και την πίεση του Δημάρχου ψήφισαν υπέρ της αναστολής λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Μόνο ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γεωργόπουλος Παναγιώτης, καταψήφισε την πρόταση του Δημάρχου και ψήφισε υπέρ της πρότασης συνέχισης λειτουργίας των παιδικών σταθμών Κωστακιών και Καμπής.

Η παράταξη μας «Αρτινών Συνεργασία», όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τα τοπικά συμβούλια Κωστακιών και Καμπής, οι γονείς και οι αρμόδιοι υπάλληλοι-βρεφονηπιοκόμοι που παρευρέθηκαν στο ΔΣ, ζήτησαν να μην κλείσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των Κωστακιών και Καμπής.

Τονίζουμε ότι είναι λάθος να κλείνουν σύγχρονοι και αδειοδοτημένοι Βρεοφονηπιακοί σταθμοί, που λειτουργούν σε δημοτικά κτήρια και καλούμε την Δημοτική Αρχή να ανακαλέσει την απόφαση που έλαβε για την αναστολή λειτουργίας των παιδικών σταθμών Κωστακιών και Καμπής. Διότι ότι κλείνει δεν ανοίγει! Όπως και η δική μας δημοτική αρχή επί 9 χρόνια λειτουργούσε κανονικά τους παιδικούς σταθμούς, έτσι και τώρα η νέα δημοτική αρχή, να αφήσει τις αστείες δικαιολογίες περί ηλεκτρονικών αιτήσεων και να συνεχίσει την λειτουργία των παιδικών σταθμών από φέτος. 

Τα στελέχη της παράταξη μας «Αρτινών Συνεργασία», στις τοποθετήσεις τους στο ΔΣ τεκμηρίωσαν, γιατί είναι λάθος να ληφθεί μια τέτοια απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των παιδικών σταθμών Κωστακιών και Καμπής. Οι λόγοι είναι οι εξής:

Δεν προβλέπεται ελάχιστος αριθμός παιδιών κάτω από τον οποίο μπορεί να κλείσει ένας παιδικός σταθμός. Ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας δημοτικών και βρεφονηπιακών σταθμών (ΦΕΚ 4249/Β/2017), αναφέρει στο άρθρο 8, ότι κάθε τμήμα παιδικού σταθμού εξυπηρετεί έως 25 παιδιά. Δεν αναφέρει πουθενά ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας περί ελάχιστου αριθμού παιδιών. Άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια οι παιδικοί σταθμοί Αγίων Αναργύρων και Καλογερικού, λειτουργούσαν με τέσσερα (4) παιδάκια.

Οι παιδικοί σταθμοί Κωστακιών και Καμπής, όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν παιδιά και λειτουργούσαν κανονικά. Φέτος με την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής, μπαίνει για πρώτη φορά το θέμα του κλεισίματος των παιδικών σταθμών.

Οι εν λόγω παιδικοί σταθμοί είναι σε δημοτικά κτήρια, έχουν άδεια λειτουργίας και πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την λειτουργία τους.

Έχουν δαπανηθεί χρήματα για τις εργασίες εκσυγχρονισμού τους και την βελτίωση των εγκαταστάσεων τους. Μάλιστα για τον βρεφονηπιακό σταθμό Κωστακιών, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, δαπανήθηκαν πάνω από 150.000€, για το έργο της μετατροπής του κτηρίου από πρώην πνευματικό κέντρο που λειτουργούσε στο χώρο. Ενώ για τον βρεφονηπιακό σταθμό της Καμπής, οι εργασίες βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, συμπεριλήφθηκαν σε μια εργολαβία 800.000€, (μαζί με άλλους 8 παιδικούς σταθμούς), με πόρους δημοτικούς αλλά και από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Από την περαίωση των εν λόγω εργασιών σε αυτούς τους παιδικούς σταθμούς, δεν έχει παρέλθει 5-ετία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει θέμα επιστροφής της χρηματοδότησης στο Υπουργείο Εσωτερικών. 

Οι παιδικοί σταθμοί δημιουργήθηκαν αρχικά για τα παιδάκια εκείνα, που οι γονείς τους είναι και οι δύο εργαζόμενοι και δεν δικαιούνται vouchers. Εκείνοι οι γονείς που δικαιούνται vouchers μπορούν να απευθυνθούν και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Τι θα κάνουν όμως τα παιδάκια τους, οι γονείς που είναι και οι δύο εργαζόμενοι; 

Ο παιδικός σταθμός της Καμπής εξυπηρετεί κυρίως την ΔΕ Ξηροβουνίου και το Χανόπουλο. Ο παιδικός σταθμός Κωστακιών, εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή του Κάμπου, αλλά και τις παρυφές της πόλης της Άρτας. Είναι λάθος να κλείνονται δημόσιες σχολικές δομές, διότι με τον τρόπο αυτό ερημώνουν τα χωριά μας. Και μάλιστα όταν οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν ομόφωνα, μέσα από τα τοπικά τους συμβούλια, να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφασή τους.

Πως γίνεται πχ το Νηπιαγωγείο Κωστακιών να λειτουργεί φέτος με 36 παιδιά από την περιοχή και ο παιδικός σταθμός να μην έχει αιτήσεις εγγραφής παιδιών; Αφού όλοι γνωρίζουμε, ότι από τον Ιούνιο είχε προαποφασιστεί από την δημοτική αρχή να κλείσουν αυτοί οι παιδικοί σταθμοί και η αρμόδια υπηρεσία κατηύθυνε τους γονείς να πάνε να δηλώσουν τα παιδιά τους, σε άλλους παιδικούς σταθμούς. Γιατί τώρα που κατατέθηκαν περίπου 7 αιτήσεις ανά παιδικό σταθμό δεν λήφθηκαν υπόψιν; Γιατί να ταλαιπωρηθούν αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους; Γιατί να επιβαρυνθούν οικονομικά; Θα μπορούσαν φέτος να δώσουν και την δυνατότητα στις αιτήσεις που απορρίφθηκαν από τους παιδικούς σταθμούς της πόλης, λόγω πληρότητας, να επιλέξουν -όποιοι επιθυμούν- τους παιδικούς σταθμούς Κωστακιών και Καμπής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]