Κάστρο Αλή Πασά | Το κάστρο που έχτισε ο Αλή Πασάς για να κατακτήσει την Πάργα[βίντεο-φωτό]

 


Το κάστρο του Αλή Πασά ή το κάστρο Ανθούσας Αγιάς, βρίσκεται 5 χλμ από την πόλη της Πάργας πάνω από το ομώνυμο χωριό, ανάμεσα στα δημοτικά διαμερίσματα της Ανθούσας και της Αγιάς.


Μετά τη πτώση του Ναπολέοντα, ο Αλή Πασάς θεώρησε ότι έφτασε η στιγμή να καταστρατηγήσει τις όποιες συμφωνίες μεταξύ Υψηλής Πύλης και Γάλλων και να επιτεθεί στην Πάργα παρόλο που την υπεράσπιζαν Γαλλικά στρατεύματα.


Στις 17 Φεβρουαρίου του 1814 ο στρατός του Αλή Πασά επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στα περίχωρα της Πάργας και επιδόθηκε σε σφαγές στους κατοίκους της περιοχής Ανθούσας και Αγιάς, έτσι εκδικήθηκε με αυτόν τον τρόπο τους αυτόνομους κατοίκους που είχαν συμμαχήσει και βοηθούσαν τους Παργινούς.


Την ίδια χρονιά ο Αλή Πασάς ξεγελώντας τον Γάλλο διοικητή Επτανήσου Danzelot με έξυπνη επιστολή, χτίζει το κάστρο σε ύψωμα 300 μέτρων και σε σημείο υψίστης στρατηγικής σημασίας. Πρόκειται για κάστρο - φρούριο που έχτισε με απώτερο σκοπό να πολιορκήσει και να κατακτήσει την Πάργα.


Αρχιτέκτονας του κάστρου ήταν ο Ιταλός Don Santo di Monteleone που φαίνεται ότι ήταν αξιωματικός του στρατού του Αλή Πασά . Η περίεργη σχεδίαση του κάστρου, η άνιση κατανομή της οχύρωσης, ο δυσανάλογος πύργος, η ασθενής προστασία κάποιων πλευρών, η λανθασμένη σχεδίαση τυφεκιοθυρίδων και κανονιοθυρίδων δείχνουν την απειρία του αρχιτέκτονα έτσι το 1816 το κάστρο εμφάνισε σοβαρά στατικά προβλήματα και κινδύνευσε να καταρρεύσει οπότε έγιναν επειγόντως εργασίες ενίσχυσης και στήριξης της κατασκευής. Από τότε φαίνεται ότι πήρε και την τελική του μορφή που έχει μέχρι και σήμερα.



Η κατασκευή του κάστρου της Ανθούσας για την κατάληψη της Πάργας αποδείχτηκε μάταιη ,έτσι το 1819 η πόλη της Πάργας περνάει από τους Άγγλους με κυβερνήτη Επτανήσου τον Βρετανό Μαιτλαντ έναντι 150.000 λιρών στον Αλή Πασά και το κάστρο αποκτάει μια μορφή φρουράς για την προστασία των χωρικών της περιοχής.



Το κάστρο είναι επισκέψιμο και στον χώρο του μπορείτε να δείτε τα δωμάτια του Αλή Πασά, το τζάκι, υπόγειες στοές, σκάλες και δύο ρωσικά κανόνια που βρίσκονται στο πάνω μέρος του. Η κατάσταση του κάστρου είναι εξαιρετική και η πανοραμική θέα στα νησιά του Ιόνιου την Πάργα και στις γύρω περιοχές σε αποζημιώνει από την πρώτη στιγμή.


βίντεο/φωτό/επιμέλεια Michael Miller


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]