Υγεία/Η καρδιά «πληρώνει» την ικανοποίηση που νιώθουμε από τη ζωή μας


 Η ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία και τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Μάλιστα η συσχέτιση αυτή ενδέχεται να είναι αιτιολογική, λένε οι ερευνητές.


Η σχετική μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από 121.317 μεσήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές. Οι εθελοντές αυτοί παρέχουν από το 2009 αναλυτικά στοιχεία για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους στην μεγάλη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank.


Οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις που είχαν δώσει αρχικά σε διάφορα βασικά ερωτηματολόγια, για να υπολογίσουν πόσο ικανοποιημένοι ήταν από τη ζωή τους. Στους παράγοντες που συνυπολόγισαν συμπεριλαμβάνονταν:



Η γενική ευτυχία τους

Η ικανοποίηση από την οικογένεια, τους φίλους, την υγεία, τα οικονομικά τους

Ύστερα συνέκριναν την ικανοποίηση από τη ζωή τους με παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία και με δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Η φλεγμονή είναι γενεσιουργός αιτία των καρδιαγγειακών προβλημάτων.


Οι απαντήσεις των εθελοντών επέτρεψαν στους ερευνητές να τους ταξινομήσουν σε τέσσερις κατηγορίες, βάσει της ικανοποίησής τους από τη ζωή τους. Οι κατηγορίες ήταν


Χαμηλή ικανοποίηση

Κυμαινόμενη

Μέτρια προς υψηλή

Υψηλή ικανοποίηση

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές συνέκριναν την ικανοποίηση που ένιωθαν οι εθελοντές με τον κίνδυνο να εκδηλώσουν τέσσερα σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.


Όπως αναφέρουν, όσοι εθελοντές ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους είχαν:


44% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στενώσεις στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση)

45% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

51% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια

56% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου

Οι εθελοντές με την υψηλότερη ικανοποίηση απ’ όσα είχαν στη ζωή τους έτειναν να ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους.


Οι τελευταίες διαφορές εξηγούσαν σε μεγάλο βαθμό και τις διαφορές στα καρδιαγγειακά επεισόδια που παρατηρήθηκαν μεταξύ αυτών και των λιγότερο ικανοποιημένων συνομηλίκων τους.


«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τον βαθύ αντίκτυπο που έχει η συναισθηματική και ψυχική ευεξία στην σωματική υγεία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Wen Sun, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας της Κίνας, στην πόλη Χεφέι.


Φωτογραφία: iStock

πηγή iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]