Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών


 Εστιάζει στην επέκταση συνεργασιών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων εγκληματικών δικτύων διακίνησης ναρκωτικών


Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών (DEA) και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνδιοργάνωσαν την εβδομάδα που πέρασε την 38η ετήσια Διεθνή Διάσκεψη για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (IDEC) στην Ελλάδα.


Εκατοντάδες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δίωξης ναρκωτικών από περισσότερες από 130 χώρες συζήτησαν καινοτόμους τρόπους επέκτασης της διεθνούς συνεργασίας, εστιάζοντας στο φετινό θέμα της διάσκεψης: «Πέρα από τα Σύνορα: Επέκταση των Παγκόσμιων Συνεργασιών.»


Η διάσκεψη, στην οποία δόθηκε έμφαση στις λύσεις, λειτούργησε ως πλατφόρμα για τη συζήτηση της προόδου στις τεχνολογίες και την επέκταση των στρατηγικών συνεργασιών για την ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών καταστολής και την αντιμετώπιση νέων και εξελισσόμενων απειλών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, όπως η εξέλιξη των συνθετικών ναρκωτικών, η εμφάνιση των κρυπτονομισμάτων και η πολυπλοκότητα του παγκόσμιου ξεπλύματος χρήματος.


«Η διακίνηση ναρκωτικών δεν γνωρίζει σύνορα και παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα για κάθε έθνος που εκπροσωπείται στην IDEC. Τα παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών δρουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα γεωγραφικά σύνορα ή το κράτος δικαίου, και η ήττα τους απαιτεί μια ενωμένη και συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια. Η DEA είναι περήφανη που συνεργάζεται με τις χώρες που εκπροσωπούνται εδώ για να σώσουμε ζωές και να κάνουμε τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο ασφαλέστερες», δήλωσε η Διευθύντρια της DEA, Anne Milgram. «Η IDEC συγκεντρώνει ισχυρούς ηγέτες στην επιβολή του νόμου για τα ναρκωτικά, οι οποίοι είναι δεσμευμένοι στη δημιουργία στρατηγικών σχέσεων και στην επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία για τη φιλοξενία τους και τη μακροχρόνια συνεργασία τους».



Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της DEA και των ελληνικών Αρχών στην αποτελεσματική καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης ναρκωτικών και τόνισε τη διεθνή συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα ως βασικές αρχές για την αντιμετώπιση των πολύ σκληρών, ισχυρών, πολυμελών και κλειστών ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος. Περιέγραψε αυτές τις αρχές ως «τους πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να χτίσουμε, να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω, ώστε να υψώσουμε ένα τείχος απέναντι σε αυτά τα διεθνή εγκληματικά δίκτυα».


Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, τόνισε την «ύψιστη σημασία που λαμβάνει η διεθνής συνεργασία, η έγκαιρη και έγκυρη ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών, ο διαμοιρασμός βέλτιστων πρακτικών, διαπιστώσεων και στρατηγικών πληροφοριών αναφορικά με την εξέλιξη της μεθοδολογίας δράσης των εγκληματικών δικτύων, το χτίσιμο εμπιστοσύνης και δεσμών μεταξύ των αξιωματούχων των αρχών επιβολής του Νόμου, που εν τέλει καλούνται να αξιολογήσουν τις πληροφορίες, να σχεδιάσουν και να επιχειρήσουν στο πεδίο, με απώτερο κοινό στόχο την αποδόμηση των παγκόσμιων εγκληματικών οργανώσεων που διακινούν ναρκωτικά».



Από την ίδρυσή της το 1983, η IDEC και οι συνεργαζόμενες χώρες που εκ περιτροπής φιλοξενούν τη διάσκεψη, συγκεντρώνουν επικεφαλής υπηρεσιών και διωκτικών αρχών από όλο τον κόσμο, για την ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών συλλογής πληροφοριών, την ενδυνάμωση των διακρατικών ερευνών, καταστολών και διώξεων, καθώς και τη διακοπή του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών. Ως η μεγαλύτερη διεθνής διάσκεψη για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στον κόσμο, η IDEC στοχεύει να αξιοποιήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και να ενισχύσει την κοινή ευθύνη για την καταπολέμηση της παγκόσμιας διακίνησης ναρκωτικών.


Η εκδήλωση αυτή κατέστη δυνατή επίσης με την υποστήριξη του Γραφείου Διεθνών Υποθέσεων Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., του Σχεδίου Colombo, καθώς και της Ένωσης Ομοσπονδιακών Πρακτόρων Δίωξης Ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]