Αυστηρές Κυρώσεις για Ανασφάλιστα Οχήματα: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε


 Γράφει ο Ιάσωνας Κατσουλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Insurance Beat


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς και αυτών που δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ ή έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Οι διασταυρώσεις πραγματοποιούνται ψηφιακά ανά εξάμηνο, με στόχο την καταπολέμηση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 500.000. Οι αυστηρές αυτές κυρώσεις έχουν ως στόχο να μειώσουν τον αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων και να βελτιώσουν την ασφάλεια στους δρόμους της Ελλάδας.


Ηλεκτρονικές Διασταυρώσεις και Κυρώσεις


Οι διασταυρώσεις δεδομένων πραγματοποιούνται μέσω βάσεων δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, και άλλων φορέων. Σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων, οι κυρώσεις είναι σημαντικές και περιλαμβάνουν:


1.000 ευρώ πρόστιμο για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης.

500 ευρώ πρόστιμο για επιβατηγά και άλλα οχήματα.

250 ευρώ πρόστιμο για δίκυκλα.

Πέρα από τα χρηματικά πρόστιμα, οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, ή οχημάτων χωρίς ΚΤΕΟ ή με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόσθετες συνέπειες:


Οφειλή τελών κυκλοφορίας: Εάν διαπιστωθεί ότι το όχημα δεν έχει καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας για τουλάχιστον ένα έτος, ο ιδιοκτήτης θα υποχρεωθεί να πληρώσει τα οφειλόμενα τέλη μαζί με το ανάλογο πρόστιμο.

400 ευρώ πρόστιμο: Σε περίπτωση που το όχημα δεν έχει περάσει από τον τακτικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ).

Διπλασιασμός προστίμων σε περίπτωση υποτροπής: Εάν το ίδιο όχημα εντοπιστεί ξανά να παραβαίνει τους κανονισμούς, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες. Η επαναφορά των στοιχείων κυκλοφορίας πραγματοποιείται μόνο εφόσον προσκομιστούν τα απαιτούμενα έγγραφα, όπως το ασφαλιστικό συμβόλαιο, το ισχύον δελτίο τεχνικού ελέγχου, ή η απόδειξη καταβολής των τελών κυκλοφορίας.

Επαναληπτικοί Έλεγχοι


Τρεις μήνες μετά την επιβολή του προστίμου, ο νόμος απαιτεί τη διενέργεια δεύτερου ελέγχου. Εάν κατά τον έλεγχο αυτό διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν έχει συμμορφωθεί, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος αφαιρούνται. Αυτή η πράξη επιβολής κυρώσεων αποστέλλεται στην τοπική αστυνομική αρχή για την εφαρμογή της απόφασης. Η επιστροφή της άδειας και των πινακίδων γίνεται μόνο με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων και την καταβολή του προστίμου.


Αυστηρότερες Κυρώσεις για Οχήματα σε Ακινησία


Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι κυρώσεις για οχήματα που έχουν δηλωθεί σε ακινησία, αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Αν ένα όχημα που έχει δηλωθεί σε ακινησία εντοπιστεί να κυκλοφορεί ή να είναι σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έχει δηλωθεί, η ακινησία αίρεται αυτόματα και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, το πρόστιμο επιβάλλεται στον αρχικό αιτούντα της δήλωσης ακινησίας.


Εάν η παράβαση επαναληφθεί, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και μπορεί να φτάσει τα 30.000 ευρώ, ενώ αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια με απόφαση των αρμόδιων αρχών.

πηγή nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]