Πρωτοφανείς συμπτύξεις, περικοπές και καταργήσεις τμημάτων στα σχολεία /Κοινοβουλευτική ερώτηση στον υπουργό Παιδείας


Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη, αναφορικά με τις πρωτοφανείς συμπτύξεις, περικοπές και καταργήσεις σχολικών τμημάτων για το νέο σχολικό έτος.


Οι βουλευτές τονίζουν ότι οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας οδηγούν σε συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, δημιουργώντας έντονη ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Πιο συγκεκριμένα, οι συγχωνεύσεις τμημάτων αυξάνουν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη στους 27-28, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας.


Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς φορείς, από τις συγχωνεύσεις έχουν καταργηθεί περίπου 1.600 τμήματα σε όλη τη χώρα, ενώ χιλιάδες μαθητές αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο, ακόμα και κατεύθυνση σπουδών, λόγω της κατάργησης των ολιγομελών τμημάτων. Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι αποφάσεις αυτές πλήττουν ιδιαίτερα τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, τα ΕΠΑΛ και τα Γενικά Λύκεια.


Επιπλέον, το υπουργείο, στο πλαίσιο της «εξοικονόμησης πόρων», προχωρά σε συγχωνεύσεις που οδηγούν σε υποστελέχωση και μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε διαφορετικά σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Όλα αυτά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αρνητικές ψυχοκοινωνικές και παιδαγωγικές επιπτώσεις στους μαθητές.


Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από το υπουργείο σχετικά με την πραγματική αιτιολόγηση αυτών των αποφάσεων, τον αριθμό των εκπαιδευτικών που εξοικονομήθηκαν ανά περιφέρεια εκπαίδευσης και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για να διασφαλίσει την ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές.


Την ερώτηση συνυπογράφουν οι: Τζούφη Μερόπη, Χαρίτσης Αλέξης, Αναγνωστοπούλου Σία, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Πέρκα Πέτη, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Φερχάτ Οζγκιούρ και Φωτίου Θεανώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]