Η σπουδαιότητα της αλβανικής αγοράς για την πόλη των Ιωαννίνων





Εδώ και μερικές δεκαετίες οι επισκέπτες από την Αλβανία αποτελούν για την Ήπειρο γενικότερα και την πόλη των Ιωαννίνων ειδικότερα τη σημαντικότερη ίσως τουριστική δύναμη, μετά την εγχώρια αγορά. Οι επισκέψεις από τη γείτονα χώρα είναι συχνές και συστηματικές συνιστώντας σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία ενισχύοντας τα ξενοδοχεία, την εστίαση, την τοπική αγορά κ.ά. 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Ήπειρος το 2023 κατέγραψε 1.712 χιλιάδες επισκέψεις με κύρια αγορά την Αλβανία (219 χιλ.), ενώ ακολούθησαν χαμηλότερα η Γερμανία (80 χιλ.) και το Ηνωμένο Βασίλειο (76 χιλ.). Κατά το ίδιο έτος οι εισπράξεις στην Περιφέρεια Ηπείρου διαμορφώθηκαν σε 330 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 46 προήλθαν από την Γερμανία, τα 42 από την Αλβανία και 41 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2016 που ξεκίνησε η συγκέντρωση και επεξεργασία ταξιδιωτικών στοιχείων ανά Περιφέρεια, η αλβανική αγορά είναι σταθερά σημαντική πηγή τουρισμού και εσόδων για την περιοχή μας.

Αναφορικά με τον Νομό Ιωαννίνων, η κινητικότητα επισκεπτών από την Αλβανία -μερικοί εκ των οποίων προέρχονται από τη Βόρειο Ήπειρο-είναι μεγάλη και αφορά σε ταξίδια εμπορικά, επαγγελματικά και αναψυχής καθώς και σε ιατρικές επισκέψεις διότι τα δύο νοσοκομεία της περιοχής άλλα και οι ιδιώτες γιατροί της πόλης μας τους παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης υψηλού επιπέδου.Οι επαγγελματικοί δεσμοί είναι επίσης στενοί, καθότι πολλές επιχειρήσεις έχουν συνάψει από χρόνια-και συνεχίζουν να συνάπτουν-συνεργασίες με αμοιβαία οφέλη. 

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι επισκέπτες αυτοί διασχίζουν οδικώς τα σύνορα, και αναμένεται η κινητικότητα αυτή να αυξηθεί με την ολοκλήρωση του νέου διευρωπαϊκού οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά. Από την πλευρά μου, κρίνω πως τόσο οι φορείς του τουρισμού, όσο και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στο τουριστικό ρεύμα από την Αλβανία και να εργαστούμε ώστε να το ενισχύσουμε. 

Του Στάθη Σιούτη πρώην προέδρου και νυν μέλους του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]