ΑΣΥ ΠΓΝΙ για την επίσκεψη Βαρτζόπουλου : Υποσχέσεις αποσπασμένες απ΄την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ    16/09/2024


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΦΥΠΟΥΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΓΝΙ : ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΝΕΟΥ ΕΣΥ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ

Η επίσκεψη του ίδιου του Υφυπουργού, με την συνοδεία του νέου διοικητή & υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, 1 μήνα μετά την ψήφιση του νόμου «για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» και 2 εβδομάδες πριν την λήξη της διορίας επιλογής νοσηλευτών κ.α. να ενταχτούν στον νέο Φορέα στην 6η ΥΠΕ, είχε ως μοναδικό στόχο να κατευνάσει τις ανησυχίες  των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία και να επιτευχθεί η «εθελοντική τους στρατολόγηση».  Άλλωστε κατά τις δηλώσεις του, η επίσκεψη έγινε για να διευκρινιστούν «τεχνικά ζητήματα», τα οποία  δεν λύνουν ΠΟΤΕ Υπουργοί  αλλά Υπηρεσιακά στελέχη και  έλαβε χαρακτηριστικά κομματικής φιέστας με την παρουσία βουλευτού της ΝΔ αλλά και της ΔΑΚΕ ΠΓΝΙ στην ομάδα υποδοχής που στήθηκε από την Διοίκηση.


Η «φιλότιμη» προσπάθεια του Υφυπουργού  να πείσει ότι «τίποτα δεν θα αλλάξει», παρ΄ ότι τίποτα δεν μένει ίδιο, συγκρούεται με την ίδια την πραγματικότητα και τις προβλέψεις του νόμου. Εγγύηση κατά τον ίδιο, είναι οι «καλές προθέσεις του Υπουργείου & του Υπουργού» !!! Απέφυγε να απαντήσει για τον πυρήνα του νέου νόμου δηλ. την ένταξη με αναβαθμισμένο ρόλο, ΜΚΟ και ιδιωτικών κλινικών πλάι στις «δημόσιες» δομές στο νέο Φορέα, με ενιαία διοίκηση και συλλειτουργία. Εστίασε μόνο στον υποτίθεται «καλύτερο έλεγχο των ΜΚΟ!!»


Οι υποσχέσεις ότι: 1ον θα αναβαθμιστούν οι κλινικές, οι δομές και το προσωπικό που μεταφέρονται στην ΥΠΕ και  θα εξαλειφθεί η πίεση και  τα ράτζα,    2νν  θα στελεχωθούν καλύτερα οι δημόσιες δομές με προσωπικό που θα «επιθυμε»ί να εργαστεί στην Ψυχική Υγεία, 3ον θα γίνεται καλύτερη «δημόσια» εντόπιση και πλοήγηση των ασθενών εντός του νέου φορές με το νέο πληροφοριακό σύστημα καταγραφής αναγκών


δεν αντέχουν εάν αυτές γειωθούν στην πραγματικότητα του «ΝΕΟΥ ΕΣΥ» που διαμορφώνεται με όρους κόστους-ωφέλους και μεταφοράς των πληρωμών από το κράτος στου ασθενείς. Έξω από την πραγματικότητα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, έξω από τις δεσμεύσεις για συγκράτηση δαπανών για πρωτογενή πλεονάσματα, έξω από την κυβερνητική και ευρωενωσιακή αρχή «δημόσιο είναι ΚΑΙ ο κρατικός ΚΑΙ ο ιδιωτικός Τομέας» οι υποσχέσεις Υφυπουργού θα είχαν αξία. Με κριτήριο την πραγματικότητα, είναι «αέρας».

1ον Η υποβάθμιση των δημόσιων κλινικών και δομών είναι αναπόφευκτη. Εάν μέχρι σήμερα, που αυτές οι δομές και το προσωπικό, ήταν στην άμεση ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων υπήρχε τέτοια υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και υποτίμηση των αναγκών ασθενών και προσωπικού, ΤΩΡΑ που αυτές θα φιλοξενούνται στα νοσοκομεία ΧΩΡΙΣ την ΑΜΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗ των διοικήσεων, είναι σίγουρο ότι η υποβάθμιση θα συνεχιστεί με γρηγορότερο ρυθμό. Ποιος Διοικητής και ποιος Διευθυντής Υπηρεσίας του ΠΓΝΙ θα βάλει σε προτεραιότητα μια ξένη-φιλοξενούμενη κλινική, μπροστά στις ανάγκες οικονομικής αποδοτικότητας των «δικών του» κλινικών?


 Η ραγδαία αύξηση νοσηλειών-ράτζων δημιουργείται επειδή ΔΕΝ επαρκούν οι κλίνες νοσηλείας στις δημόσιες  κλινικές. Στην Ψυχιατ. Κλινική του ΠΓΝΙ των 32 κλινών, η αύξηση των νοσηλειών 2109 με 2023 ήταν 67% από 693 σε 116. (an.report σελ 28-29)  Η αύξηση αυτή όχι μόνο συνοδεύτηκε από μείωση προσωπικού ΑΛΛΑ από άρνηση αύξησης των ψυχ. κλινών στην Ήπειρο, με εγκατάσταση κλινικής 10 κλινών στο ΓΝ Χ/κώστα, όπως προβλέπει ο οργανισμός του.


ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ  Υπουργείο, 6η ΥΠΕ και διοικήσεις ΠΓΝΙ & ΓΝ/Χκώστα, εν μέσω πανδημίας ακρωτηρίασαν τον Ψυχιατρικό Τομέα του ΓΝ Χ/κώστα,  μεταφέροντας τις δομές του στο ΠΓΝΙ στο τέλος του 2022. .Στην συνέχεια η Διοίκηση Δερδεμέζη εξασφάλισε το κλείσιμο της «Υπηρεσίας κατ΄ οίκον νοσηλείας ψυχικά ασθενών», απολύοντας τον μοναδικό  ψυχίατρο για να  «σφάζονται» ΜΚΟ στην ποδιά της Περιφέρειας, να την αναλάβουν.


 Στην συνέχεια, από τον Αύγουστο του 2023 μέχρι σήμερα, έκλεισαν και την εφημερία του Ψυχιατρικού ΤΕΠ του ΓΝ Χ/κώστα, μεταφέροντας 15 ημέρες εφημέρευσης στο ΠΓΝΙ, εξαναγκάζοντας τους Ψυχιάτρους να εξετάζουν χωρίς την συνδρομή ΤΕΠ για την ολοκληρωμένη κάλυψη των ασθενών. Έτσι έκλεισαν, σταδιακά, έναν Ψυχιατρικό Τομέα σε δημόσιο νοσοκομείο που λειτουργούσε 40 χρόνια !!!


Μάλιστα την ώρα που «σφραγίζανε» τον Ψυχ. Τομέα του ΓΝ Χ/κώστα, ακρωτηρίαζαν ΚΑΙ την Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ, βοηθώντας την ΜΚΟ ΕΠΡΟΨΥΗ να «αρπάξει» την μοναδική πανελλαδικά Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, με υποσχέσεις για αναβάθμιση της στο ΠΓΝΙ. Το αποτέλεσμα 2 χρόνια μετά? Τα επίσημα στοιχεία του ΠΓΝΙ ( annual report σελ. 20) να αναφέρουν ως ασθενείς της Μονάδας του ΠΓΝΙ τον αριθμό ΜΗΔΕΝ και ο Δ/ντής της Κλινικής κ. Υφαντής, να εγκαταλείπει την διεύθυνση της Κλινικής για να ασχοληθεί με την ΜΚΟ. Διότι το «Μέλλον  και η Ολοκλήρωση» της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης ήταν & είναι οι φτηνές και ευέλικτες ΜΚΟ. Στην Κλινική του ΠΓΝΙ, έμεινε μόνο η ταμπέλα «ΜΟΝΑΔΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» με ΜΗΔΕΝ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.


Η πραγματική πρόβλεψη του νέου Φορέα, είναι τα ράτζα να μειωθούν με την κρατική χρηματοδότηση των ιδιωτικών κλινικών του νέου  Φορέα, οι οποίες αποκτούνε πελατεία & εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για επενδύσεις σε  νέες κλίνες. Έτσι έγινε και με την ενοικίαση ΜΕΘ στην πανδημία, με την επιδότηση ιδιωτικού ΕΚΑΒ για τις 2ογενείς διακομιδές, για την γνωμάτευση ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων και σήμερα με τα επιδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης απογευματινά χειρουργεία ΚΑΙ στα ιδιωτικά νοσοκομεία.  Ο πραγματικός στόχος του νέου Φορεά είναι να αξιοποιήσει την συλλειτουργία των «δημόσιων» δομών με ΜΚΟ και ιδιωτικές κλινικές, για να επιτευχθεί  η μείωση κόστους, η επιτάχυνση της λειτουργίας ΟΛΩΝ με ενιαία ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.  


2ον Οι συνθήκες εργασίας και οι όροι ασφάλειας του προσωπικού θα χειροτερέψουν. Εάν ο σημερινός διοικητής του ΠΓΝΙ, που έχει την άμεση νομική ευθύνη του επαγγελματικού κινδύνου αρνήθηκε να την αναλάβει, ΜΗ  ΑΝΑΓΓΕΛΟΝΤΑΣ στην επιθεώρηση εργασίας ως εργατικά ατυχήματα τον τραυματισμό 2 νοσηλευτών της Ψυχ. Κλινικής από ασθενείς, προκαλώντας την μηνυτήρια αναφορά της Επιθ. Εργασίας εναντίον του, ΤΩΡΑ που το προσωπικό θα ανήκει σε άλλον φορές, η μη ανάληψη ευθύνης & η έκθεση σε κίνδυνο θα γιγαντωθούν.


Η δυνατότητα να αιτηθούν μεταφορά της  θέσης στο νέο φορέα στην ΥΠΕ ΌΛΟΙ οι νοσηλευτές, διοικητικοί κ.α., δεν διασφαλίζει ότι θα δουλέψουν εκεί ΟΣΟΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ. Είναι αρκετοί οι ΕΜΠΕΙΡΟΙ εργαζόμενοι της κλινικής που δεν ρισκάρουν την μεταφορά της θέσης τους και πολλοί εκείνοι (46) που βρίσκονται στο ΠΓΝΙ με μετακίνηση από άλλα νοσοκομεία, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουν να πάνε σπίτια τους, καθώς οι νοσηλευτές του ΕΣΥ έχουν εξαιρεθεί από την κινητικότητα των Δημοσ. Υπαλλήλων. Άλλωστε δεν έχει προβλεφθεί εάν υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις από τις ανάγκες κάλυψης της Ψυχ. Κλινικής του ΠΓΝΙ, τι θα γίνει? Θα αιμορραγήσει το ΠΓΝΙ και οι υπεράριθμοι θα μετακινηθούν σε άλλες Ψυχιατρικές Δομές αλλού ?


3ον Ο εντοπισμός και η χρόνια διαβίωση των ασθενών θα γίνει αποκλειστικά από τις ΜΚΟ, οι οποίες είναι οι μόνες που αναπτύσσουν στεγαστικές δομές, με  χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης εδώ και 30 χρόνια. Η αντιμετώπιση λιμναζόντων περιστατικών  θα γίνει ή με το «φόρτωμά» τους  στις οικογένειές τους με κίνητρο την καταβολή χρηματικού ποσού για την ανάληψη ατομικής ευθύνης ή με επιπλέον χρηματοδότηση των ΜΚΟ, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης αποκλείει από την χρηματοδότηση τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα από το 2022 το Τ.Α. χρηματοδοτεί ΜΚΟ και ιδωτικούς φορείς υποχρεώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία να στεγάσουν δωρεάν τις υπηρεσίες των ΜΚΟ όπως έγινε με την ΜΚΟ ΕΠΡΟΨΥΗ στο ΚΨΥ του ΠΓΝΙ.


Οι «δημόσιες» δομές Ψυχ. Υγείας όπως τις ξέραμε τελειώνουν, ό,τι ταμπέλα και αν διατηρήσουν. Ο νέος Φορεάς ανοίγει το δρόμο για άλλους τομείς των «δημόσιων» νοσοκομείων, όπως τα Εργαστήρια. Η ανατροπή αυτής της στρατηγικής είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για Υγειονομικούς και Ασθενείς. Η σύγκρουση με τους υποστηρικτές αυτής της στρατηγικής της ΕΕ, ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]