Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ / Ανοίγουν οι κάλπες για την πρόταση μομφής - Όλα όσα έγιναν χτες

 


Από τις10:00 έως τις 13:00 θα είναι ανοιχτές κάλπες για τη ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατατέθηκε κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Σε λίγες ώρες αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατατέθηκε από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Η ψηφοφορία θα γίνει με κάλπη από 10:00 έως 13:00 καθώς πέρασε η πρόταση για μυστική ψηφοφορία με 122 έναντι 90 που ζητούσε ονομαστική. Συνολικά παρόντα ήταν 212 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.



Είχε προηγηθεί διαφωνία για τη διαδικασία, για το κατά πόσο δηλαδή θα γίνει ονομαστική ή μυστική ψηφοφορία. Καθώς υπήρχε διαφωνία επιχειρηματολόγησαν τρία άτομα από κάθε πτέρυγα για το πώς θα ψηφίσουν για να προκύψει η απόφαση για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής. Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκος Παππάς και Ράνια Σβίγκου τοποθετήθηκαν υπέρ της φανερής ψηφοφορίας ενώ υπέρ της μυστικής οι Τρύφωνας Αλεξιάδης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Μαντζουράνης.


SkipAds by

«Όταν αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν θα επιστρέψω» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στους δημοσιογράφους βγαίνοντας από την αίθουσα της συνεδρίασης, ωστόσο λίγο μετά επέστρεψε.


Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του, είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, λέγοντας: «Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, όπως προβλέπει το καταστατικό. Και θέλω να το δω να το κάνετε. Και θέλω να το δουν και οι πολίτες. Και να το κάνετε όχι κρυφά, αλλά κοιτώντας τους συντρόφους σας στα μάτια.


Να δει όλη η κοινωνία στην πράξη την καθημερινή μομφή υπό την οποία ζω και αντιπολιτεύομαι την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα καθημερινά εμπόδια, τις καθημερινές τρικλοποδιές, τις καθημερινές ίντριγκες με τις οποίες είμαι αντιμέτωπος 11 ολόκληρους μήνες χωρίς μια μέρα παύσης, χωρίς μία στιγμή ανάσας».


Για να περάσει η πρόταση χρειάζεται το 50% και έναν του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.


Το κείμενο επί της πρότασης μομφής κατατέθηκε από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννη Μπουλέκο που ανήκει στην ομάδα των «100».



Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

«Θα διαλύσω κάθε φράξια, κάθε φρουρά, κάθε μαγαζί και παραμάγαζο. Και στη θέση του θα χτίσουμε μαζί το υγιές, μεγάλο προοδευτικό κόμμα των μελών και των πολιτών, της βάσης και της κοινωνίας» ανέφερε χτες ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι δεν θα σηκώσει το γάντι για νέες εσωκομματικές εκλογές, παρότι όπως είπε, τον τρώει το χέρι του, τονίζοντας ότι «θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, όπως προβλέπει το καταστατικό. Και θέλω να το δω να το κάνετε. Και θέλω να το δουν και οι πολίτες. Και να το κάνετε όχι κρυφά, αλλά κοιτώντας τους συντρόφους σας στα μάτια. Να δει όλη η κοινωνία στην πράξη την καθημερινή μομφή υπό την οποία ζω και αντιπολιτεύομαι την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα καθημερινά εμπόδια, τις καθημερινές τρικλοποδιές, τις καθημερινές ίντριγκες με τις οποίες είμαι αντιμέτωπος 11 ολόκληρους μήνες χωρίς μια μέρα παύσης, χωρίς μία στιγμή ανάσας» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:


«Θέλω να δει όλη η κοινωνία τον "συνασπισμό" εκείνων που ήθελαν την "ολοκληρωμένη διαγραφή" στελέχους, με το στέλεχος αυτό, προκειμένου να "διαγράψουν" μαζί, από κοινού, τον εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματός τους. Κάντε μομφή λοιπόν. Και θα πάει η απόφαση της ΚΕ, η οποία ΚΕ εκλέχτηκε με το εκλεκτορικό σώμα του 2019, να αντικρίσει τη βάση του 2024. Ήρεμα κι απλά. Η βάση θα κρίνει τη μομφή. Η βάση θα κρίνει τη στάση όλων μας».


Ο Στέφανος Κασσελάκης υπενθύμισε ότι εκλέχτηκε με ποσοστο 56% για τριετή θητεία, λέγοντας ότι κυρίως εκλέχτηκε για να φέρει εις πέρας έναν μεγάλο στόχο: «Να τα αλλάξω όλα. Και θα τα αλλάξω όλα. Και "θα τα αλλάξω όλα" σημαίνει:


Θα διαλύσω κάθε φράξια, κάθε φρουρά, κάθε μαγαζί και παραμάγαζο. Και στη θέση του θα χτίσουμε μαζί το υγιές, μεγάλο προοδευτικό κόμμα των μελών και των πολιτών, της βάσης και της κοινωνίας. Τέλος οι βαρωνίες, η δύναμη στη βάση. Τέλος ο συνασπισμός φραξιών. Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ. Πιο πολυφωνικός από ποτέ, γιατί η βάση θα μιλάει και -κυρίως- η βάση θα ακούγεται. Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ.


Πιο ενωμένος από ποτέ γιατί σε αυτόν τα μέλη δεν θα έχουν πια ΝΟΥΜΕΡΑ (6+6, 53, 87, 100). Τα μέλη θα έχουν ΟΝΟΜΑ, ΠΡΟΣΩΠΟ και ΛΟΓΟ. Με κάθε κόστος λοιπόν. Όσα στασίδια κι αν πιάσετε στα κανάλια. Με όλο αυτό το βρόμικο σύστημα απέναντί μου. Πληγωμένος. Ακόμη και κομματάκια, θα φτάσω στον στόχο μου.


Στο καταστατικό συνέδριο. Για να κάνω πράξη αυτό για το οποίο ψηφίστηκα. Ένα σημερινό, λειτουργικό, ευρωπαϊκό κόμμα. Τη Σύγχρονη Αριστερά, στην οποία θα ακουμπήσει ο προοδευτικός κόσμος του τόπου μας».


Σε άλλο σημείο ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει. Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο. Ας μη χαίρεται κανείς για μια βέβαιη επικράτηση της Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεύθερος να αποφασίσει την αργή, βασανιστική βύθισή του. Πολλά κόμματα μέσα στον χρόνο έχουν επιλέξει την ίδια τύχη. Πολλά κόμματα έχουν γίνει σκιές του εαυτού τους και έχουν εξαφανιστεί από το πολιτικό στερέωμα.


Το μόνο που μπορώ να δεσμευτώ είναι το εξής: Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να νικήσει το νέο. Για να γεννηθεί το καινούργιο. Δε θέλω όμως να κοροϊδέψω κανέναν: ο αγώνας είναι και δύσκολος και άνισος.


Το ξέφωτο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταστατικό συνέδριο. Γι’ αυτό κάποιοι θα κάνουν τα πάντα για να μη φτάσουμε εκεί. Για να μην αλλάξει τίποτα».


Παράλληλα διερωτήθηκε «οοιο είναι το "ΙΧ κόμμα" για το οποίο μιλούν όσοι δε θέλουν να αλλάξει τίποτα;


Από πότε Ι.Χ. είναι να παραδίδεις το κόμμα στη βάση του; Να λες: εσείς είστε η δύναμη».



Οι βασικές τοποθετήσεις

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εφόσον περάσει η πρόταση μομφής ανακοίνωσε ο Παύλος Πολάκης.  «Τον Στέφανο τον στήριξα αλλά έπεσα έξω, ο Στέφανος και καλό παιδί είναι και φιλότιμο έχει και καλές προθέσεις έχει, αλλά για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει» είπε μεταξύ άλλων.


«Εγώ υποψηφιότητα θα δηλώσω, και λέω ξεκάθαρα ότι θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ και καλώ τους πάντες ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, να πουν ότι θα μείνουν και θα παλέψουμε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη. Δεν θέλω να φτιάξω ένα κόμμα τύπου Ζωής ή Βαρουφάκη που θα έπαιρνα περισσότερο ποσοστό» σημείωσε.


Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο νέων εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ  - ΠΣ εξέφρασε ο Νίκος Παππάς από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι δεν βλέπει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, τονίζοντας ότι αυτό δεν καταγράφεται πουθενά.


«Θα είμαι ευθύς για όλους» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και σημείωσε απευθυνόμενος τόσο στον Στέφανο Κασσελάκη όσο και σε μέλη του κόμματος: «Πρόεδρε, όταν υπάρχει φωτιά, δεν πρέπει να τη βοηθάς να φουντώνει, αλλά να σβήνει. Εδώ υπάρχουν σύντροφοι, όχι εντελλόμενα. Αλλά και σύντροφοι, που κάνουν μεγάλα λάθη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του δημοσίου λόγου».

Εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε η Όλγα Γεροβασίλη κατά την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. «Λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται. Ακούμε για ενότητα, σύνθεση, υπευθυνότητα κλπ αλλά τα εννοούμε όλα αυτά;» είπε μεταξύ άλλων.


«Στο νομό μου στην Άρτα είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα αντίθετα με πολλούς άλλους νομούς και ακούσαμε σήμερα ότι δεν κάναμε τίποτα στις εκλογές. Μόνη λυτρωτική λύση να πάμε σε νέες εκλογές προέδρου» επισήμανε σε άλλο σημείο.


«Να βρεθεί μια υπέρβαση αυτής της ακραίας διαδικασίας. Η λύση της προσφυγής στις κάλπες είναι στο χέρι του προέδρου. Αν δεν το επιλέξει ωθεί σε πρόταση μομφής» υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπή τους ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.


Όπως σημείωσε, «ο μόνος που μπορεί να το προλάβει είναι ο πρόεδρος. Εξάλλου ο ίδιος ήθελε να πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο και τον σταμάτησε το Συνέδριο. Τώρα όμως η κατάσταση δεν πάει παραπέρα.



«Αντίπαλός μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικές του. Εδώ μέσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι, δεν υπάρχουν εχθροί, δεν υπάρχουν υπονομευτές. Υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες με διαφορετική άποψη» τόνισε η Ράνια Σβίγκου.


Όπως σημείωσε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, πρόκειται για «απόψεις που μπορούν και πρέπει να συντεθούν, για να βγει μια κοινή θέση, στη βάση της πλειοψηφίας. Η ενότητα, η συλλογικότητα, η σοβαρότητα μπορούν και πρέπει να κυριαρχήσουν. Δεν έχουμε περιθώριο να μην κυριαρχήσουν».


«Φτάνει σύντροφοι. Πάμε μαζί, με τις αξίες μας, με το θάρρος των αγώνων μας. Πάμε εκεί που έπρεπε να είμαστε, στην κοινωνία συντρόφισσες και σύντροφοι» ανέφερε είπε από την πλευρά της η Κατερίνα Νοτοπούλου.


«Πόσο χώρο θα δώσουμε ακόμα στην ανθρωποφαγία, στον οπαδισμό; Φτάνει σύντροφοι. Πάμε μαζί, με τις αξίες μας, με το θάρρος των αγώνων μας. Πάμε εκεί που έπρεπε να είμαστε, στην κοινωνία συντρόφισσες και σύντροφοι» τόνισε.

avgi.gr

ΦΩΤΟ (INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]