Ούτε με το "κυάλι" η ολοκλήρωση της μελέτης για την "αντιπλημμυρική προστασία λεκανοπεδίου Ιωαννίνων "



Την ίδια στιγμή που Ε.Ε., κυβέρνηση και Περιφέρεια Ηπείρου δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για την πράσινη ανάπτυξη ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή, την ίδια στιγμή οι μελέτες και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας παραπέμπονται στις καλένδες. 

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την παράταση που έδωσε η κυβέρνηση , κατά 22 μήνες,  για την παράδοση της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας. Σήμερα, μετά την ερώτηση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου» στην συνεδρίαση λογοδοσίας, ανακαλύψαμε ότι και στην περίπτωση της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, μετά από 2,5 χρόνια έχει ολοκληρωθεί μόνο η β΄φάση (από τις τέσσερις φάσεις της μελέτης). 

Για ακόμα μια φορά, και ενώ ακόμα ένας ακριβοπληρωμένος τεχνικός σύμβουλος είχε αναλάβει τις προδιαγραφές της μελέτης, τώρα «ανακάλυψαν» ότι το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι περιοχή Natura και αρα θα απαιτηθεί επιπλέον ειδική οικολογική μελέτη για τα έργα πριν ξεκινήσει η αναζήτηση χρηματοδότησης ή η δημοπράτηση έργων. 

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου», θέτουμε το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας. Απέναντι μας, και απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, βρίσκεται η λογική του κόστους για το κράτος και του οφέλους για το μεγάλο κεφάλαιο. Η λογική που κατατάσσει τα αντιπλημμυρικά έργα σε εκείνα τα έργα που δεν αποδίδουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και άρα έχουν χαμηλή προτεραιοποίηση ,σε σχέση για παράδειγμα με τη δημιουργία κόμβων . 

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό για τη χαμηλή προτεραιοποίηση  και στην Περιφέρεια Ηπείρου, ότι ανάμεσα στα εκατοντάδες έργα του τεχνικού προγράμματος , υπάρχουν μόνο 3 έργα για την αντιπλημμυρική προστασίας της Ηπείρου.  

Αυτή η έλλειψη ουσιαστικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κάθε χρόνο οι ίδιες περιοχές, να ανατίθενται κάθε χρόνο στους ίδιους εργολάβους τα ίδια έργα καθαρισμού των ποταμών λιμνών κλπ, τα οποία θα ήταν σαφώς λιγότερα αν είχαν ολοκληρωθεί οριοθετήσεις και διευθετήσεις και -επιτέλους - έργα για την προστασία της λαϊκής περιουσίας. 

Προφανώς, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η μελέτη για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουν γίνει και τα έργα. Θα απαιτηθεί νέα χρονοβόρα διαδικασία απ αυτές που έχει νομοθετήσει το - επιλεκτικά ανίκανο να προστατεύσει το λαό- κράτος. 

Απαιτούμε από την Περιφέρεια Ηπείρου να επιταχύνει τις διαδικασίες και να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση  των προβλεπόμενων έργων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]