Για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων στο Ροδοτόπι/ Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί για την λογιστική εικόνα σας!




Με το άνοιγμα  των σχολείων ανοίγουμε και τα τεφτέρια για να κάνουμε τους υπολογισμούς μας, τι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να σηκώσει η τσέπη μας φέτος, τι θα κρατήσουμε και τι θα αφήσουμε από ξένες γλώσσες, φροντιστήρια, γυμναστική, μουσική κ.λπ. Γιατί μαζί με τα παιδιά και τις ανάγκες τους, μας βαραίνουν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, το σούπερ μάρκετ που οι τιμές έχουν πάει στο "κόκκινο", οι διακοπές που πετσοκόβονται και "πού να προλάβεις να ξεκουραστείς" κ.ο.κ.

Δεν φτάνουν τα παραπάνω, οι γονείς των παιδιών του Δημοτικού σχολείου Ροδοτοπίου έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε φέτος. Τον υποβιβασμό των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας! Με βάση τον μειωμένο – σε σχέση με πέρσι - αριθμό μαθητών, το σχολείο θα λειτουργήσει με ένα τμήμα λιγότερο, δηλαδή από 6/θέσιο, 5/θέσιο.

Μέσα στο καλοκαίρι και με κλειστά τα σχολεία, η Κυβέρνηση με τις εγκύκλιους του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ με αριθμό 76216/Δ2/8-7-24 και 80483/Δ1/15-7-2024,  έδωσε κατευθύνσεις και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιωαννίνων να γίνουν συγχωνεύσεις τάξεων, χωρίς να λαμβάνεται  υπόψη κανένα παιδαγωγικό, κοινωνικό κτλ κριτήριο, όπως προβλέπεται άλλωστε και από το νόμο. Το μόνο κριτήριο ήταν η λειτουργία των σχολείων με λιγότερο κόστος.

Στο σχολείο του χωριού μας, ο υποβιβασμός σημαίνει τάξεις με περισσότερους μαθητές, σχολείο με λιγότερους εκπαιδευτικούς, μη στήριξη των  παιδιών με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες.

 Πέρα όμως από τα προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου, ο υποβιβασμός του θα επιφέρει κοινωνικά προβλήματα καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με τους κατοίκους στην πλειοψηφία τους να είναι βιομηχανικοί εργάτες, εργάτες γης, αγρότες. Η μη κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των παιδιών  τους από το σχολείο, θα τους αναγκάσει είτε να βάλουν το χέρι τους βαθιά στην τσέπη για να καλύψουν τα κενά που ένα υποβαθμισμένο σχολείο θα δημιουργήσει, είτε  ακόμη και να μεταναστεύσουν, προκειμένου τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε ένα καλύτερο  σχολείο.

Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τοπικές αρχές, δεν έλαβαν υπόψη τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων Ροδοτοπίου και των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ζίτσας» στο Δημοτικό Συμβούλιο, που απαιτούσαν να μην γίνει υποβιβασμός του σχολείου, προτείνοντας να αλλάξει η χωροταξική κατανομή ώστε να εγγραφούν στο Δημοτικό Σχολείο Ροδοτοπίου και μαθητές των όμορων χωριών που έχουν κλείσει τα σχολεία τους, όπως η Ζωοδόχος, το Νεοχώρι και η Κάτω Λαψίστα. Με έναν τέτοιο σχεδιασμό (αν δεν έβλεπαν τα παιδιά μας ως αριθμούς) θα σχεδίαζαν την σωστή κατανομή των μαθητών και δεν θα είχαμε σχολείο ασφυκτικά γεμάτο όπως αυτό της Βουνοπλαγιάς και σχολείο που πάει για κλείσιμο, όπως αυτό του Ροδοτοπίου.

Είναι καθαρό ότι  Δήμος και Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι συνυπεύθυνοι στο μαράζωμα που μαθηματικά οδηγεί στο κλείσιμο, του Δημοτικού Σχολείου Ροδοτοπίου, γιατί καθένας από τη δική του πλευρά, θεωρούν κόστος τη μόρφωση των παιδιών μας. Κόστος οι εκπαιδευτικοί για το Υπουργείο Παιδείας, κόστος τα λειτουργικά έξοδα για το Δήμο!  Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν κι αυτό δείχνει η πραγματικότητα, όπου πανελλαδικά  κόβονται περίπου 1000 τμήματα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προφανώς για να γίνει “εξοικονόμηση” κονδυλίων» από την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, δημιουργώντας μία εκρηκτική κατάσταση στην παιδεία.

Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Σηκώνουμε το κεφάλι και λέμε: «θα παλέψουμε  για την μόρφωση των παιδιών μας και θα τα καταφέρουμε". Αντλούμε χαρά από τα παιδιά μας, κάνουμε όνειρα μαζί τους, μοιραζόμαστε την αγωνία να τους  προσφέρουμε ό,τι το καλύτερο, για το παρόν και το μέλλον τους, για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Να βάζουν υψηλούς στόχους και να τους κατακτάνε.

Ούτε βήμα πίσω από τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας Η επιστημονική γνώση που υπάρχει πρέπει να γίνει κτήμα όλων και όχι λίγων. Γιατί πλούτος υπάρχει. Τον δημιουργούμε εμείς. Όμως τον χαίρονται λίγοι. Και αφού υπάρχουν πλούτος και γνώση, πρέπει να αλλάξουμε ρότα για να τα χαρούμε εμείς.

Τον δρόμο που μας προτείνουν, του σχολείου για λίγους κι εκλεκτούς, τον ζούμε χρόνια τώρα. Καιρός να περπατήσουμε τον δρόμο του σύγχρονου σχολείου για όλα τα παιδιά.

Να απαιτήσουμε σήμερα:

Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση  υποβιβασμού του Δημοτικού Σχολείου Ροδοτοπίου. 

Άμεση κάλυψη όλων των κενών με διορισμούς εκπαιδευτικών, καμιά διδακτική ώρα χαμένη.

Άμεση έναρξη φροντιστηριακών τμημάτων, αποκλειστικά με δια ζώσης διδασκαλία. Διεύρυνση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, αύξηση των κονδυλίων στις Σχολικές Επιτροπές για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων.

Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής που είναι αναγκαίες.

Σχολικό γεύμα για όλους τους μαθητές.

Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη.



                                                                               ΚΟΒ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ του ΚΚΕ

Ροδοτόπι, 12/9/2024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]