ΠΓΝΙ:ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ!

ΑΣΥ για DETOX ΓΝ Χ/ΚΩΣΤΑ : H "βόμβα" της δυσμενέστατης αλλαγής των εργασιακών σχέσεων , σχεδιασμένη πανελλαδική πολιτική πρόβλεψη....

 


 ..... της" ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης  "


Το σοκ που βίωσαν οι 26 επικουρικοί του Πολυδύναμου, όταν μπροστά στην βουλευτή Ιωαννίνων κ. Κεφάλα, ενημερώθηκαν  από τα χείλη του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου ότι δεν υπάρχει πρόθεση συνέχισης των συμβάσεων τους από 1-1-2025 αλλά πρόσληψη εργαζομένων με μπλοκάκι για τις ίδιες ακριβώς ανάγκες, είναι δικαιολογημένο.


Κι αυτό διότι σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σημαίνει ότι ό ίδιος εργαζόμενος από μισθωτός «βαφτίζεται» πάροχος-εργολάβος υπηρεσιών και ο εργοδότης πελάτης του. Αυτό σημαίνει ότι το ευάλωτο μέρος στην σχέση αυτή γίνεται ο εργοδότης-πελάτης και παύει να ισχύει για τον εργαζόμενο κάθε νομική προστασία που έχει απομείνει. ΤΕΛΟΣ το δικαίωμα στην ασφάλιση αλλά υποχρέωση αυτασφάλισης, ΤΕΛΟΣ στην αναρρωτική, κανονική και γονική άδεια, ΤΕΛΟΣ στην όποια προστασία από απόλυση, εργατικό ατύχημα και εργοδοτική ευθύνη, ΤΕΛΟΣ η δυνατότητα για απεργία και συλλογική διεκδίκηση ακόμη κι αν ο σύλλογος σε έχει κάνει δεκτό ως μέλος .


Η δυσμενέστατη αυτή αλλαγή     ΔΕΝ οφείλεται σε  ΑΜΕΛΕΙΑ ή ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ από τις Υπηρεσίες και τον διοικητή του ΓΝΧ-κώστα κ. Δερδμέζη, παρά τους «θεατρινισμούς» του μπροστά στους εργαζόμενους με τηλεφωνικές κλήσεις τάχα στο Υπουργείο για επιτόπια ενημέρωση. ΟΛΟΙ τους γνώριζαν. ΟΛΟΙ τους είναι συνυπεύθυνοι!! ΟΛΟΙ τους «παίξανε» με τους συναδέλφους!!!


Η δυσμενέστατη αυτή αλλαγή, αφορά πολιτική κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας για όλες τις δομές-δράσεις του ΚΕΘΕΑ (33) και του ΟΚΑΝΑ (20)  που χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ και λήγουν όλες 31-12-2024. Δεν είναι σύμπτωση, ότι η 1 ημέρα μετά στις 1-1-2025 ξεκινά η ισχύς του νέου νόμου για υπαγωγή όλων των φορέων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στον ΕΠΟΑΕ.


 Η κατεύθυνση είναι να πάψει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, να μην ενταχτεί η χρηματοδότηση προσωπικού στον  κρατικό προϋπολογισμό και να αναζητηθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που  δεν προβλέπει χρηματοδότηση προσωπικού, αλλά δαπάνες για εργολάβους-παρόχους υπηρεσιών. Έτσι υλοποιείται ο στρατηγικός στόχος απεμπλοκής του κράτους από την σταθερή απρόσκοπτη και ΑΜΕΣΗ χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Υγείας και η μεταφορά της ευθύνης αυτής σε ευκαιριακά, μεταβατικά ευρωπαϊκά  χρηματοδοτικά εργαλεία, που υπάρχουν για να υπηρετούν αυτόν τον στόχο.


ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΓΝΙ και του ΓΝ Χ/ΚΩΣΤΑ!!!!


Αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και όχι πρόβλημα ύπαρξης κονδυλίων, όπως στην περίπτωση των 170 ΣΟΧ του ΠΓΝΙ που κοστίζουν 1 εκατομ ευρώ λιγότερο από τον εργολάβο. Διότι την ίδια στιγμή που αρνούνται την χρηματοδότηση της μισθοδοσίας των συναδέλφων, Υπουργείο, 6η ΥΠΕ και η Διοίκηση του κ. Δερδεμέζη διαθέτουν 2,5 εκατομ ευρώ, μόνο για την αγορά οικοπέδου για μελλοντική ανέγερση Κέντρου Αποκατάστασης για Παιδιά με αμφίβολη την κατάληξη του εγχειρήματος. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που ακρωτηρίασαν και τελικά κλείνουν τον Ψυχιατρικό Τομέα του ΓΝ Χκώστα μετά από 40 χρόνια λειτουργίας, για να ανοίξει χώρος για τις ΜΚΟ.


Οι νέοι φορείς Ψυχικής Υγείας και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, ακολουθούν τις «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ» και τις «υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ψυχικής υγείας», υιοθετώντας στο ακέραιο την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ που θεωρεί τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας - απεξάρτησης «κόστος» για το κράτος και χρυσοφόρο πεδίο επενδύσεων για επιχειρηματίες- ΜΚΟ.


Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι ο «βρώμικος ρόλος» της πλειοψηφίας του συλλόγου (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) που έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να «ρίξει στάχτη στα μάτια ΟΛΩΝ των συναδέλφων. Την Παρασκευή  υπονόμευσε την έκδοση δελτίο τύπου με το πρόσχημα ότι «πρέπει να περιμένουμε συνάντηση με τον κ. Δερδεμέζη», «μιλήσαμε με το Υπουργείο και μας έστειλαν θετικά μηνύματα», «η ΠΟΕΔΗΝ θα το λύσει το θέμα, ας περιμένουμε».


Δράσανε στην γραμμή της ξεπουλημένης ηγεσίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) της ΠΟΕΔΗΝ. Της ΠΟΕΔΗΝ που ενώ για 6 μήνες πριν την ψήφιση του νόμου έκανε κριτική στον νόμο μόνο για ….δομικά-οργανωτικά προβλήματα, δεν πραγματοποίησε ούτε μία σύσκεψη των σωματείων όπου κινδυνεύουν συνάδελφοι, δεν επιδίωξε συνάντηση με τον κ. Βαρτζόπουλο, και πριν μια εβδομάδα εξέδωσε μια επαίσχυντη  ανακοίνωση προς τα σωματεία και τους εργαζόμενους με την προτροπή: «ο νόμος ψηφίστηκε, πηγαίντε και στηρίξτε τους νέους φορείς, κάνοντας καριέρα». Δράσανε στην ίδια γραμμή με την «ξεπουλημένη» ΔΑΚΕ του συλλόγου του ΠΓΝΙ, που την Πέμπτη σε σύσκεψη με τους εργαζόμενους των Ψυχιατρικών Δομών του ΠΓΝΙ, εκθείαζε τον νέο νόμο ενώ ΌΛΑ είναι στον αέρα 1ον για τις συνέπειες μεταφοράς της οργανικής θέσης συναδέλφων στον νέο φορέα και 2ον το μέλλον των δημόσιων δομών λόγω συλλειτουργίας με ΜΚΟ και Ιδιωτικές  Κλινικές.


Οι συνάδελφοι επικουρικοί εργάζονται από το 2019 στο ΓΝ Χ-κώστα. Προσλήφθηκαν από τις λίστες επικουρικών της 6ης ΥΠΕ. Η μισθοδοσία τους xρηματοδοτήθηκε από το  πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027» του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου για το έτος 2024. Αποτέλεσαν πρωταγωνιστές της τιτάνιας μάχης ενάντια στην πανδημία του COVID19 στις κλινικές covid. Έχουν αποκτήσει ανεκτίμητη συλλογική εμπειρία και γνώση χωρίς την οποία το DETOX ΔΕΝ μπορεί να λειτουργήσει.


Η Διοίκηση, το Υπουργείο, η γαλάζια Περιφερειακή Αρχή Καχριμάνη οφείλουν να «κόψουν το λαιμό τους» και να συνεχίσουν την χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους. Αυτό χρειάζονται οι 1100 χρήστες ουσιών και αλκοόλ που βρίσκονται στην λίστα αναμονής του DETOX. Αυτό ΜΟΝΟ αξίζουν οι επί 5 χρόνια μαχητές επικουρικοί υγειονομικοί του DETOX.  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ.


Καλούμε τους εργαζόμενους να εμπιστευτούν την δικιά τους δύναμη και τον οργανωμένο αγώνα. Να εμπιστευτούν την ΑΣΥ. Με πρωτοβουλία του εκπροσώπου εργαζομένων στο ΔΣ του ΓΝ Χκώστα έχει αποσταλεί αίτημα του 1/3 των τακτικών μελών, για να συζητηθεί ΑΜΕΣΑ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το θέμα στο ΔΣ του ΓΝ Χκώστα ως κατεπείγον.


Άμεσα να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας η εξασφάλιση της  συνέχειας λειτουργίας του detox. Να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσα να γίνουν όλες οι ενέργειες για την  ανανέωση των συμβάσεων όλων των συναδέλφων και να γίνουν διαδικασίες μονιμοποίηση τους, όπως και ΟΛΩΝ των επικουρικών του Νοσοκομείου μας.


Στάση εργασίας την Τετάρτη 25-09 και συγκέντρωση  11πμ   μπροστά στο ΤΕΠ.


Κορυφώνουμε με 24ωρη πανελλαδική-πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη.

   ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΓΝ Χ-ΚΩΣΤΑ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]