Δώδεκα (12) μήνες «Let it Flow!»!Δράσεις για την προστασία και τη διαχείριση του ποταμού Αώου!

 





«Let it Flow!» 

Το περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνει το δημιουργικό του ταξίδι

Δώδεκα (12) μήνες «Let it Flow!»! Ένα έτος, γεμάτο δράσεις για την προστασία και τη διαχείριση του ποταμού Αώου, εκδηλώσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης και πολύ παιχνίδι, ολοκληρώθηκε μέσω απολογιστικής εκδήλωσης την περασμένη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας (ΚΠΕ), με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και την τιμητική παρουσία του Δημάρχου Κόνιτσας, κ. Ανδρέα Παπασπύρου.

Το καινοτόμο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ταξίδεψε στα σχολεία της Κόνιτσας, φέρνοντας τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα ένα βήμα πιο κοντά στον διασυνοριακό ποταμό Αώο. Περισσότεροι από 100 μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώθηκαν, εντός σχολικής αίθουσας, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αώου, την πλούσια βιοποικιλότητα και την οικολογική του αξία, ως ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες ποταμούς ελεύθερης ροής στην Ευρώπη. Επιπλέον, περιηγήθηκαν στη φύση και γνώρισαν το ποτάμιο σύστημα του Σαραντάπορου, του μεγαλύτερου παραποτάμου του Αώου, και το μοναδικό φαινόμενο των θερμοατμίδων, στα Λουτρά Αμαράντου. 


Μέσα από το πρωτότυπο και διασκεδαστικό παιχνίδι ρόλων, που δημιουργήθηκε από το MedINA για τον σκοπό αυτό, δόθηκε η δυνατότητα στους νέους να μπουν στη θέση των πρωταγωνιστών -εμπλεκόμενων φορέων- για τη διαχείριση κι επίλυση κρίσιμων ζητημάτων της λεκάνης απορροής του Αώου. Ως βασικά τους εργαλεία είχαν τον διάλογο, τα επιστημονικά δεδομένα και... τη χαρά του παιχνιδιού.

Για τις δράσεις του “Let it Flow!”, μίλησε και ο κ. Παπασπύρου αναφερόμενος στα πολλαπλά ερεθίσματα που δόθηκαν στα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και στη δυνατότητα συμμετοχής στη συλλογική προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ποταμού Αώου, υπερθεματίζοντας στη σημαντική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον χαρακτηρισμό τμήματος της λεκάνης απορροής του διασυνοριακού ποταμού Αώου, στην ελληνική πλευρά των συνόρων, ως Προστατευόμενου Φυσικού Σχηματισμού και Προστατευόμενου Τοπίου, τονίζοντας πως: “Είναι υποχρέωση όλων μας να προστατέψουμε το μοναδικό αυτό ποτάμι!”. 


Το “Let it Flow!” αποτέλεσε παράδειγμα ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ της τοπικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών φορέων και των μαθητών/ριών, αναδεικνύοντας την αξία της ομαδικής δράσης. Μέσω των δραστηριοτήτων, οι μαθητές/ήτριες εξοικειώθηκαν με τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικότερα των ποτάμιων συστημάτων, ενώ η συμμετοχή τους στις δράσεις του προγράμματος είχε θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.


Το έργο «Let it Flow!» υλοποιήθηκε από το MedINA σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κόνιτσας και χρηματοδοτήθηκε από το European Green Belt μέσω του έργου BESTbelt με επικεφαλής εταίρο την EuroNatur, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]