Έχασε την... ευκαιρία το ΠΑΣΟΚ, «κερδισμένη» η Ν.Δ, «πακτωλός» 120 δισ. για τα ελληνικά assets, ανησυχία για άλμα του πετρελαίου και στο στόχαστρο τα πουρμπουάρ!

 


 

Εποπτεύων Χ.


ΠΑΣΟΚ (1): Ήταν σαφές ότι η αγορά, με την ευρύτερη έννοια, όπως γράφαμε στη στήλη, αλλά και όπως έδειχναν οι ψηφοφορίες που διοργάνωσαν τα περισσότερα οικονομικά sites, "ψήφιζε" Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου για να αναλάβουν την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Άλλες οι βουλές όμως των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που έστειλαν στον β΄γύρο Ανδρουλάκη και Δούκα. Έμπειρο πολιτικό στέλεχος τόνιζε στη στήλη, ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε την ευκαιρία να αναδείξει είτε τον Γερουλάνο, είτε την Διαμαντοπούλου, δύο στελέχη που θα μπορούσαν να δώσουν προοπτική νίκης για τον ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Και ψήφισαν δύο πολιτικά πρόσωπα που ...ζουν στο 1980!  Ακόμη και μετά το αρνητικό για αυτό αποτέλεσμα, ο κ. Γερουλάνος δίδαξε πολιτικό πολιτισμό. Την ίδια ώρα δεν θα περίμενε κανείς ότι ο Χάρης Δούκας, ο δήμαρχο της Αθήνας θα πάτωνε στην Α΄Αθήνας.


ΠΑΣΟΚ (2): Ιδιαίτερα θετικά θεωρούν τα αποτελέσματα στο Μαξίμου, καθώς βγήκαν εκτός παιχνιδιού Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου, που θα μπορούσαν να αποσπάσουν κεντρώους ψηφοφόρους από τη Ν.Δ. Πάντως, όπως έχουμε επισημάνει το πολιτικό σκηνικό, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και μετά τα χθεσινά αποτελέσματα στο ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί ανησυχία στην αγορά, καθώς επανέρχεται ο πολιτικός κίνδυνος. Η κυβέρνηση αποδυναμώνεται, ισχυρό κόμμα αντιπολίτευσης δεν υπάρχει και εάν γίνονταν εκλογές σήμερα η δημιουργία κυβέρνησης θα ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα. Σκηνικό που αυξάνει το πολιτικό ρίσκο για την εγχώρια αγορά.


Oικονομία: Η «δίψα» των διεθνών επενδυτών για τα ελληνικά assets αυξάνεται κατακόρυφα μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που αποτυπώνεται στις μεγάλες προσφορές για ελληνικά assets, που προσέγγισαν τα 120 δισ., μέσα στο 2024. Οι προσφορές για τις μέχρι τώρα εκδόσεις κρατικών ομολόγων, εντός του 2024, μαζί με τις επανεκδόσεις, ανέρχονται σε 74 δισ.  Οι συστημικές τράπεζες συγκέντρωσαν συγκεντρώσει προσφορές σχεδόν 37 δισ μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης, αλλά και μέσω των εκδόσεων ομολόγων. Να σημειώσουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 8 δισ.


Αγορές: Οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν κατά 10 έως 20 δολάρια το βαρέλι εάν ένα ισραηλινό χτύπημα εξουδετερώσει 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την ιρανική παραγωγή, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι traders φοβούνται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν . Το αμερικανικό αργό τύπου WTI σημείωσε ράλι 9,09% . Το Brent  σημείωσε άλμα 8,43%. Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street με καύσιμο τα θετικά  στοιχεία για την απασχόληση, που ήταν πολύ ισχυρότερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σβήνοντας παράλληλα τις απώλειες της εβδομάδας. (Dow+ 0,09%, S&P+ 0,23% ,Nasdaq +0,10%. Σημαντικές ήταν οι απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας για τους ευρωπαϊκούς δείκτες(DAX -1,8%, CAC 40 -3,2%, FTSE 100 - 0,5%).


Χρηματιστήριο Αθηνών: Η αγορά έκλεισε όμως αρνητικά την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει απώλειες 2,10%, και τον FTSE 25 να κλείνει στο -2,62% και ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε 3,84%. Η Δημόσια Προσφορά των μετοχών της Εθνικής μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο ΧΑ την περασμένη εβδομάδα .

Σειρά παίρνουν τώρα τα εγχειρήματα των αυξήσεων κεφαλαίου της Αττικής και της Cenergy τα οποία θα έχουν χαρακτηριστικά Δημόσιας Προσφοράς.

Το ΧΑ και οι αγορές θα παραμείνουν εστιασμένες στις γεωπολιτικές εξελίξεις μέχρις ότου διαπιστωθεί κάποια ουσιώδης αποκλιμάκωση. Ως εκ τούτου η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις χρηματιστηριακές αγορές βραχυπρόθεσμα ακολουθώντας την ροή των γεγονότων.

Τεχνικά ισχυρή στήριξη υπάρχει στις 1.394 μονάδες, ενώ η ανάκτηση της ανοδικής τάσης απαιτεί την ανακατάληψη της περιοχής των 1.435 μονάδων .


Τράπεζες - κόκκινα δάνεια:  Όπως διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings η Ελλάδα  πέτυχε το τελευταίο τρίμηνο μείωση του δείκτη των κόκκινων δανείων κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,4%. Αντίθετα σε άνοδο βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη, με την Scope να διαπιστώνει αύξηση  σε Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Γαλλία αλλά και να προβλέπει ήπια επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας τα επόμενα τρίμηνα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Scope Ratings, ο συνολικός δείκτης κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών παρέμεινε το δεύτερο τρίμηνο σταθερός στα χαμηλά επίπεδα του 1,86%, αν και το ύψος των NPLs αυξήθηκε στα 373,4 δισ.

 

ΤΧΣ - Τράπεζες: Στα 3,5 δισ. ευρώ ανέρχονται έως σήμερα τα έσοδα του δημοσίου από τις αποκρατικοποιήσεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μετά και την τελευταία συναλλαγή πώλησης του 10% της Εθνικής τράπεζας, που απέφερε συνολικά 690,1 εκατ. ευρώ. Εκτός από το 10% της Εθνικής τράπεζας, το δημόσιο εισέπραξε: 1,07 δισ, από την πώληση του 22% της Εθνικής τράπεζας τον Νοέμβριο του 2023 , 1,35 δισ.  από την πώληση του 27% της Πειραιώς τον Μάρτιο του 2024,  293,5 εκατ. από την πώληση του 9% της Alpha Bank στην Unicredit  και 93,7 εκατ. από την πώληση ποσοστού 1,4% στην Eurobank τον Οκτώβριο του 2023.


ΔΑΑ: Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 3,30 εκατ., αυξημένη κατά 9,7% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2023.  Συνολικά, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 24,56 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 13,3%.


Υ.Γ: Είπαμε να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή, αλλά να βάλλουμε στο στόχαστρο και το πουρμπουάρ;

Με απόφαση του Αρείου Πάγου, το ποσό που αφήνουν πελάτες στον εργαζόμενο θεωρείται μισθός. Τ0 φιλοδώρημα θα πρέπει να αποδίδεται στον εργαζόμενο ως μισθός, με κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές!

 nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]