Κάτω από 15 λεπτά η κιλοβατώρα η εκτίμηση για τα πράσινα τιμολόγια τον Νοέμβρη - Μετά την Protergia, έρχονται μειώσεις τιμών από τον Ηρωνα, καθώς και από άλλους παρόχους

 

Σε αλυσιδωτές μειώσεις τιμών ετοιμάζονται να προχωρήσουν αρκετοί πάροχοι στην αγορά του ρεύματος σε συνέχεια των σταθερά πτωτικών τάσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας.


Επειτα από την Protergia που έριξε προχθες το «πράσινο» τιμολόγιο για το Νοέμβριο στα 14,9 λεπτά, σειρά παίρνει σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Ηρωνας, ανακοινώνοντας ότι μειώνει επίσης τις χρεώσεις του για τον επόμενο μήνα.

 Οπως γράφει στο energypress.gr,ο Γιώργος Φιντικάκης:

"Τους δύο μεγαλύτερους παρόχους μετά τη ΔΕΗ (Protergia, ΗΡΩΝ), αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι, μικρότεροι προμηθευτές, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα προβούν σε ανακοινώσεις εντός της επόμενης εβδομάδας ή θα περιμένουν την 1η Νοεμβρίου.

 

Κρίσιμη φυσικά θεωρείται η ανακοίνωση των τιμών την 1η του μήνα από τη ΔΕΗ, για την οποία τα πάντα είναι ανοικτά, από το να ρίξει τις χρεώσεις της, μέχρι και να τις κρατήσει «παγωμένες», καθώς από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε μεγάλες εκπτώσεις, καθώς και σε μειώσεις.

Ακόμη όμως και στο σενάριο που η επιχείρηση κρατήσει σταθερό το «πράσινο» τιμολόγιο στα επίπεδα των 14,9 λεπτών η κιλοβατώρα, και πάλι για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, δηλαδή των πελατών της ΔΕΗ και των δύο μεγαλύτερων εναλλακτικών παροχών (Protergia, ΗΡΩΝ), η μέση τιμή θα διαμορφωθεί κάτω από τα 15 λεπτά. Στο σενάριο που δούμε μείωση και από τη ΔΕΗ, η μέση «πράσινη» χρέωση θα πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στα 14 λεπτά. Για τον Οκτώβριο η μέση τιμή για τους εννέα παρόχους ρεύματος κινείται στα 16 λεπτά.



Κρίνοντας πάντως από τα σινιάλα της αγοράς, η μέση χρηματιστηριακή τιμή κινείται αυτή τη στιγμή 23% χαμηλότερα από εκείνη του Σεπτέμβρη, στα 86 ευρώ / MWh έναντι 112 ευρώ / MWh ένα μήνα πριν, εξέλιξη αναμενόμενη, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, καθώς ο Οκτώβρης είναι παραδοσιακά μήνας με χαμηλή κατανάλωση και άρα πτωτικές τιμές.


Είναι διαφορετικές ωστόσο οι εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς χονδρικής τον Νοέμβριο, από την οποία θα κριθούν τα τιμολόγια λιανικής του Δεκεμβρίου. Τα μέχρι τώρα σήματα δείχνουν ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο που στην Ελλάδα μετακυλίονται με καθυστέρηση ενός μηνός στα κόστη της ηλεκτροπαραγωγής, βρίσκονται πάνω από τα 42 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 38 στις αρχές Οκτώβρη (+10%). Καθώς επίσης, τα προθεσμιακά συμβόλαια του ρεύματος κινούνται πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή ψηλότερα απ’ ότι στις αρχές του μήνα.


Πώς θα κλείσει το έτος


Συμπερασματικά, στελέχη του χώρου εκτιμούν ότι η χονδρική του Νοεμβρίου, βάσει της οποίας θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια του Δεκέμβρη, θα κινηθεί άνω των 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Εκτός των κοστολογικών σημάτων, θυμίζουν ότι ιστορικά ο Νοέμβρης είναι μήνας με θερμοκρασίες που πέφτουν απότομα, μικρή ηλιοφάνεια, λιγοστούς ανέμους, προσθέτοντας και την εικόνα στην ευρύτερη γειτονιά μας, όπου δύο εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στην Ουγγαρία είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών.


Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο τελευταίος μήνας του χρόνου θα συνοδευτεί από υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα που θα αποτελέσουν τη βάση για τις χρεώσεις λιανικής του Ιανουαρίου, πρώτου μήνα εφαρμογής των αλλαγών στα χρωματιστά τιμολόγια, όπου τα «πράσινα» παύουν πλέον να πωλούνται υποχρεωτικά από τους προμηθευτές προς τους νέους τους πελάτες.


Επίσης, από το νέο έτος πέφτει αυλαία για τα 6μηνα «μπλε» τιμολόγια, κατ’ εφαρμογή της νέας Κοινοτικής Οδηγίας που ορίζει ότι τα σταθερά προϊόντα θα πρέπει να έχουν κλειδωμένη χρέωση κατ΄ ελάχιστον για 12 μήνες. Αλλά για τους πολλές χιλιάδες με ενεργά 6μηνης διάρκειας σταθερά συμβόλαια, αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρις ότου λήξουν. Επίσης από το νέο έτος τα 6μηνα σταθερά δεν θα «χαθούν», απλώς θα αλλάξουν χρώμα και θα γίνουν «κίτρινα» μεικτά, όπως τα τιμολόγια που κυκλοφορούν εδώ και μήνες στην ελληνική αγορά, συνδυάζοντας κάποιους μήνες σταθερής χρέωσης, που στη συνέχεια γίνεται κυμαινόμενη."

πηγή  energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]