Ιωάννινα:Επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο 16ο Συνέδριο Χειρουργικής Βορείου Ελλάδος

 


16ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΤΑΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

10 – 12 Οκτωβρίου 2024, Ξενοδοχείο Epirus Palace, Ιωάννινα


Η ασφαλής και αποτελεσματική αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων απαιτεί συνεχή ενημέρωση, τόσο για τις σύγχρονες διαδικασίες διάγνωσης, όσο και αντιμετώπισής τους. 


Στο πλαίσιο ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου και εξελισσόμενου επιστημονικού περιβάλλοντος και της αδήριτης ανάγκης συνεχούς μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, το Δ.Σ. της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας την «παράδοση» διεξαγωγής των συνεδρίων της περιοδικά σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος, επέλεξε ως τόπο διεξαγωγής του 16ου Συνεδρίου της, τα Ιωάννινα, αναθέτοντας την επιστημονική ευθύνη της διοργάνωσής του στους κ. Μιχαήλ Μήτση, Καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κ. Κωνσταντίνο Μπαλλά, Καθηγητή Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Το συνέδριο άρχισε χθες Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο 12 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων από την Ελλάδα. Μάλιστα, εκτός από τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ιατρών και επιστημόνων της ελληνικής χειρουργικής κοινότητας, αλλά και άλλων ειδικοτήτων, στο συνέδριο συμμετέχουν και επιστήμονες από χώρες του εξωτερικού, με σημαντικότατη αναγνώριση.


Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν, με διοργάνωση νοσηλευτικού forum και παράλληλη δραστηριότητα εκπαιδευτικού σεμιναρίου νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα και ζωντανή αναμετάδοση από το χειρουργείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων τοποθέτησης ηλεκτροδίου συνεχούς νευροδιέγερσης με εικονική πραγματικότητα και χρήση μάσκας VR. 


Η δεύτερη μέρα περιελάμβανε διοργάνωση στρογγυλών τραπεζιών σύγχρονης θεματολογίας με περισσότερους από 130 προσκεκλημένους ομιλητές και ανακοινώσεις επιστημονικών εργασιών, ενώ σήμερα Παρασκευή και ώρα 20.15, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης με την παρουσία αρχών της πόλης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με προσκεκλημένη ομιλία του δημοσιογράφου κ. Φιλήμονα Καραμήτσου, με τίτλο: «Το ύστατο καθήκον. Ο βομβαρδισμός του στρατιωτικού νοσοκομείου Ιωαννίνων το 1941», ως εκδήλωση μνήμης του ηρωισμού και του αισθήματος αυτοθυσίας των υγειονομικών συναδέλφων μας των χρόνων εκείνων. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου.

Το πρωί της Παρασκευής συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος κ. Χρήστος Παπαβασιλείου, Διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, οι πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μιχαήλ Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κ. Κωνσταντίνος Μπαλλάς, Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ, Διευθυντής Ε’ Χειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ.


Ο κ. Παπαβασιλείου, τόνισε αρχικά πως η σωστή και ασφαλής χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών απαιτεί μια συνεχή ενημέρωση πάνω σε νέες τεχνικές και σε νέα τεχνολογία, ζητήματα τα οποία προσφέρει το συνέδριο που διεξάγεται στα Ιωάννινα, ενώ στάθηκε και στη σημασία που δίνει η Χειρουργική Εταιρεία Βορείου Ελλάδας στο να διεξάγεται το Πανελλήνιο Συνέδριο σε πόλεις της περιφέρειας.



Στη συνέχεια ο κ. Μήτσης, αναφερόμενος στο τι νέο προσφέρει το 16ο Συνέδριο της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, είπε πως σταδιακά η χειρουργική δραστηριότητα όλων των χειρουργών μετατοπίζεται στην αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. «Ο τομέας αυτός είναι πάρα πολύ κρίσιμος και απαιτητικός και παγκόσμια υπάρχει συνεχής βελτίωση, εξέλιξη, εισαγωγή νέων μεθόδων και νέας τεχνολογίας, με συνέπεια τα αποτελέσματα να είναι συνεχώς καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Η αγωνία μας είναι, ως χειρουργική κοινότητα, να μπορούμε να παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις, αλλά και να είμαστε στην αιχμή των εξελίξεων. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με το συνέδριο που διεξάγεται τις ημέρες αυτές στα Ιωάννινα». Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο υψηλό επίπεδο χειρουργικών υπηρεσιών από το ιατρικό δυναμικό των δυο νοσοκομείων της πόλης των Ιωαννίνων. 


Ο κ. Μπαλλάς, με τη σειρά του αναφέρθηκε στον ρόλο του χειρουργού σήμερα, ενώ στάθηκε και στις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών, λέγοντας πως σήμερα ο ογκολογικός ασθενής αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, κυρίως μετά την θέσπιση των ογκολογικών συμβουλίων, όπου και συναποφασίζεται από μια ομάδα γιατρών η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς. Επ' αυτού ο πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος κ. Παπαβασιλείου, πρόσθεσε  πως η θέσπιση των ογκολογικών συμβουλίων έχει αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών, όπου πλέον δεν είναι η απόφαση, «απόφαση τους ενός», αλλά μιας ομάδας επιστημόνων με στόχο μια εξειδικευμένη και ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]